İngiltere’nin Kredi Notu Bozuluyor!

İngiltere’nin Kredi Notu Bozuluyor!

10 Kasım 2019 0 Yazar: Şerife Uslu

Küresel ekonominin en önde gelen ülkelerinden biri konumunda bulunan İngiltere; Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı almasının akabinde ekonomik olarak belirgin bir daralma sürecine girmiş durumda. Bilhassa Brexit sürecinin beklenenden çok daha ağır ilerlemesi ve karmaşık bir hal alması nedeniyle İngiltere ekonomisi üzerindeki belirsizlik giderek artıyor. Bu durum, son dönemde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının notlarına da yansımaya başladı. En önemli kredi derecelendirme kuruluşlarından biri olan Moody’s’e göre İngiltere’nin kredi notu bozuluyor…

Dünyanın en büyük üç kredi derecelendirme kuruluşundan biri olan Moody’s tarafından İngiltere ekonomisi üzerine yapılan değerlendirme sonucu kurum tarafından rapor halinde kamuoyu ile paylaşıldı. Bahse konu raporda İngiltere ekonomisi üzerindeki belirsizliğin son dönemde arttığının altı çizildi. Bununla birlikte İngiltere ekonomisinin makro göstergelerinin halen sağlam olduğuna vurgu yapılarak İngiltere kredi notu olan Aa2’nin sabit tutulduğu ancak kredi görünümünün aşağı yönlü revize edilerek “Durağan” seviyesinden “Negatif” seviyesine indirildiği kaydedildi.

İngiltere’nin Kredi Notu Düşürülebilir!

Moody’s tarafından İngiltere ekonomisi üzerine yapılan değerlendirmede; İngiltere’nin kamu borç stokunun sürekli artmaya devam ettiği vurgulanarak, bu durumun ileride İngiltere’nin kredi notunun düşürülmesine de neden olabileceğinin altı çizildi. İngiltere’nin toplam 1,8 trilyon sterlinin üzerinde kamu borç stoku bulunduğu hatırlatılan Moody’s açıklamasında, İngiltere ekonomisi üzerindeki borç yükünün ülkenin ekonomisini şoklara açık konuma getirdiği belirtildi.

Brexit sürecinin İngiltere ekonomisi üzerindeki risk algısını daha da artırdığını vurgulayan Moody’s, sürecin kısa vadede tamamlanması gerektiğine dikkat çekerek; aksi halde ülkenin ekonomik olarak daha sıkıntılı bir süreç yaşayabileceğine değindi.

İngiltere’yi hali hazırda Aa2 notu ile değerlendiren Moody’s’in Fransa’yı da aynı not ile değerlendirdiğini hatırlatmakta yarar var. Bununla birlikte Moody’s’e göre Almanya ekonomisi ise bu ülkelerden daha iyi durumda. Zira Almanya’nın kredi notu Moody’s’e göre AAA düzeyinde bulunuyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları ile ilgili detaylı bilgi için buraya göz atabilirsiniz.