Fitch Ratings Nedir Fitch Ratings Ne İş Yapar?

Fitch Ratings Nedir Fitch Ratings Ne İş Yapar?

19 Ocak 2020 0 Yazar: Emine Zaman

Fitch Rating uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından en önemli üç tanesi arasında yer almaktadır. Üç büyükler olarak bilinen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart & Poor’s, Moody’s ve Fitch Ratings’tir. Fitch Ratings ülke ya da kurumların kredi risklerini, finansal gelişimlerini analiz ederek yatırım yapılabilme notunu kendi kriterlerine göre belirlemektedir. 3 büyüklerden Fitch Ratings nedir Fitch Ratings ne iş yapar yazımızda kuruluş hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Fitch Ratings Nedir Fitch Ratings Ne İş Yapar?

Fitch Ratings kurum ve ülkelerin mali gelişimlerini analiz ederek kredi risklerini belirlemekte ve puanlamaktadır. Fitch Ratings ne iş yapar sorusunun cevabı bu olabilir. Bunun yanı sıra Fitch Ratings ve diğer kredi dercelendirme kuruluşlarından bazıları bir karar konusunda eleştirilmişlerdir. Bu önemli konu, mortgage güvenliği konusundaki risklerin yanlış sunulmasıdır.

Fitch Ratings Kuruluşu? Fitch Ratings Kim Kurdu?

Fitch Ratings 24 Aralık 1914 tarihinde New York’ta kurulmuştur. Fitch Ratings kurucusu John Knowles Fitch’tir. Fitch Ratings’in New York ve Londra’da olmak üzere iki merkezi bulunmaktadır. Bu şirket üç büyük ulusal kredi derecelendirme kuruluşundan en küçük olanıdır. Fitch Ratings’in yüzde 80’i Hearts Communications şirketine aittir, kalan yüzde 20 hisse ise FIMALAC SA şirketinindir.

Fitch Rating Dereceleri

Ülkeleri ya da kurumları finansal bakımdan inceleyerek analiz eden ve buna göre notlandıran Fitch Ratings dereceleri AAA’dan DDD’ye kadardır. En yüksek derece AAA’dır ve bu skalada analize göre puanlama yapılmaktadır. Örneğin BB- notu, ilgili kurumun spekülatif düzeyde ve yatırım yapılamaz olduğunu göstermektedir.

Fitch Ratings Türkiye Notu

Fitch Ratings Türkiye’nin büyüme tahminini dönem dönem açıklamaktadır ve dönemsel gelişmelere göre Türkiye’nin büyüme tahmini aşağı ya da yukarı yönlü revize edilmektedir. Ayrıca Fitch Ratings Türkiye notunu BB+’dan BB’ye düşürmüş ve puan görünümünün negatif olduğunu açıklamıştır. Türkiye’nin notu da Fitch tarafından belirli aralıklarla güncellenmektedir.

Fitch Solutions Nedir?

Fitch Solutions tıpkı Fitch Ratings gibi Fitch grubuna aittir. 2008 yılında kurulmuştur. Fitch Solutions finans profesyonelleri için üst düzey geliştirme hizmetleri ve sabit getiri ürünleri sunmaktadır. Bunların yanı sıra Fitch Solutions Fitch Ratings’in araştırmalarını, kredi notlarını, mali verilerini ve analitik araçlarını dağıtmaktadır.

Dünyadaki tüm kredi derecelendirme kuruluşları hakkında bilgi için burayı ziyaret edebilirsiniz.