Moody’s Nedir? Moody’s Ne İş Yapar?

Moody’s Nedir? Moody’s Ne İş Yapar?

29 Ocak 2020 0 Yazar: Emine Zaman

Kısaca Moody’s olarak bilinen Moody’s Yatırımcılar Hizmeti İngilizce “Moody’s Investors Service” şeklinde ifade edilmektedir. Moody’s bir uluslararası kredi derecelendirme kuruluşudur ve ticari ve kamu işletmelerinin çıkardığı bonolar üzerinde finansal araştırmalar yapmaktadır. Moody’s nedir Moody’s ne iş yapar, Moody’s Yatırımcılar Şirketi hakkında detaylı bilgi yazının devamında bulunmaktadır.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları ülkelerin ya da kurumların kredi riskini ölçen, yatırım yapılabilirliğini analiz eden ve buna göre derecelendiren mercilerdir. Her bir kredi derecelendirme kuruluşunun kendi not skalası bulunmaktadır ve analiz sonucundaki raporlarına göre ilgili ülke ya da kuruma not vermektedirler. Bu notlar ülkelerin kullandıkları krediler ve ödedikleri faizler noktasında belirleyici olmaktadır.

Moody’s Nedir Moody’s Ne İş Yapar?

Moody’s uluslararası kredi derecelendirme kuruluşudur. Kamusal işletmelerin ve ticari işletmelerin çıkardığı bonolar üzerinde parasal araştırmalar yapmaktadır. Moody’s Investors Service (MIS), Moody’s Corporation yani Moody’s Şirketi olarak da ifade edilmektedir. Moody’s 1909 yılında John Moody tarafından kurulmuştur. Halka açık bir şirket olan Moody’s merkezi New York ABD’de bulunmaktadır. New York’ta 7 tane ticaret merkezi bulunmaktadır. 2016 yılı verilerine göre Moody’s’in 10 bin 600 çalışanı bulunmaktadır. Moody’s’in en sıkı rakipleri Standart and Poor’s ve Fitch’dir.

Moody’s Dereceleri

Moody’s dereceleri ya da Moody’s notları Aaa’dan başlamakta ve C ile sona ermektedir. C en kötü derecedir. Moody’s notlarına Aa1, A1, Baa1, B1 gibi örnekler verilebilir. Moody’s ülke ya da kurum ekonomilerini çok yönlü analiz ederek, kredi verebilme yeterliliklerini, yatırım yapılabilme güvenilirliklerini puanları ile ortaya koymakta ve yabancı yatırımcı bu notları göz önünde bulundurarak yatırımını yapmaktadır.

Moody’s Türkiye Notu Nedir?

Moody’s Türkiye notunu 2018 Ağustos ayında düşürmüştür. Moody’s Ba2 olan Türkiye’nin notunu Ba3’e düşürmüştür. Bunun yanı sıra Moody’s Türkiye’nin not görünümünü durağan iken negatife indirgemiştir. Bu not düşüşlerine sebep olarak, ulusal para birimi TL’nin değer kaybetmesi, TC Merkez Bankası’nın bağımsızlığına yönelik endişeler ve ülkenin yaşadığı ekonomik sıkıntının stratejik ilerlememekten kaynaklandığı ve hız kazandığı gösterilmiştir.

Dünyadaki bütün kredi derecelendirme kuruluşları ve not skalası hakkında bilgi için buraya göz atabilirsiniz.