AKİB’den Fransa İspanya ve Fas’a Rekor İhracat!

AKİB’den Fransa İspanya ve Fas’a Rekor İhracat!

12 Aralık 2019 0 Yazar: Suat Bulut

AKİB (Akdeniz İhracatçı Birlikleri) ihracat performansını hızlı bir şekilde artırıyor. 2019 Kasım ayında AKİB’den Fransa İspanya ve Fas’a rekor seviyede ihracat yapıldı. Kimya mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünleri kategorisinde meydana gele artış neticesinde söz konusu ülkelere yapılan ihracat rekor seviyelere çıktı.

Fransa İhracatında Yüzde 303 Artış!

Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin açıkladığı verilere göre 2019 Kasım sonu itibarı ile 12 aylık dönem içinde Fas’a yapılan ihracatta yüzde 212 oranında artış gerçekleşti. Bu artış ile Fas’a yapılan ihracat 9,1 milyon dolardan 28,5 milyon dolar seviyesine yükseldi. Daha önceki yıllarda Fas’a kimya mineral yakıtlar ile mineral yağlar ve ürünleri ihracı yapılmıyor idi. Söz konusu ürünlerin 18,3 milyon dolarlık ihracı bu artışı sağladı.

AKİB verilerine göre söz konusu dönemlerde Fransa’ya yapılan ihracat ise yüzde 303 oranında artış kaydetti. Bu artışla birlikte Fransa’ya yapılan ihracat tutarı 13,8 milyon dolardan 55,6 milyon dolar seviyesine çıktı. Fransa’ya yapılan ihracattaki artışın sebebi de yine kimya mineral yakıtlar ve mineral yağlar ile ürünlerinde yaşanan 44,1 milyon dolarlık ihracattan kaynaklanmaktadır. İspanya’ya yapılan ihracatta ise kasım sonu itibarı ile 12 aylık dönemde yüzde 66 artış yaşanmıştır. Söz konusu maddelerin ihracından kaynaklanan artıştan dolayı ilgili dönemlerde İspanya’ya yapılan ihracat 43 milyon dolardan 72 milyon dolara yükselmiştir. Bu artışın sebebi 52,5 milyon dolarlık kimya mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünleri ihracatından kaynaklanmaktadır.

Türkiye genelinde ihracat rakamlarına bakıldığında söz konusu üç ülkeye yapılan ihracatın ciddi derecede artmadığı gözlenmektedir. Türkiye İhracatçılar Birliği verilerine göre 2019 Kasım ayında İspanya’ya yapılan ihracatta yüzde 7,5 düşüş, Fransa’ya yapılan ihracatta yüzde 5,8 artış, Fas’a yapılan ihracatta ise yüzde 6,1 oranında artış yaşanmıştır.

IMF kuruluşu, IMF ne iş yapar, IMF tarihçesi hakkında bilgi için buraya göz atabilirsiniz.