Türkiye Cumhuriyeti kadın haklarına önem vermekte ve kadın haklarını korumaya çalışmaktadır. Aile birliğine önem veren Türk hukukunda kadının evlilikteki yeri ve önemi kanunlarla güvence altına alınmaya çalışılmıştır. Bunun yanı sıra aile birliğinin sarsılması ve olası bir boşanma durumunda da kadının mağduriyetini minimuma indirmek için gerekli çalışmalar yapılarak, yasalar konulmuştur. Nafaka hakkı kadının kanunlarca belirlenen haklarından biridir. 4 adet nafaka türü bulunmaktadır lakin bu yazımızda
yoksulluk nafakası nedir ve yoksulluk nafakası ne kadar olur? sorularına cevap vermeye çalışacağız.
Yoksulluk Nafakası Nedir Yoksulluk Nafakası Ne Kadar 2020?
Aile birliğinin sarsılması ve çiftlerin boşanması durumunda kanunen kadına nafaka hakkı verilmektedir. Yoksulluk nafakası da nafaka türlerinden biridir ve Türk Medeni Kanun'un 175. maddesinde düzenlenmiştir.
Türk Medeni Kanun'un 175. maddesi şu şekildedir:
"Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek olan taraf, kusuru daha fazla olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz." Kanunda açıkça belirtildiği üzere yoksulluk nafakası daha az kusurlu olan taraf tarafından talep edilebilmektedir. Yani kadın yahut erkek olması fark etmemektedir.
Yoksulluk Nafakası Ne Kadar Bağlanır?
Yoksulluk nafakasına hükmedilebilmesi için davanın başında taraflardan birinin nafaka talep etmesi gerekmektedir. Talep olmazsa mahkeme yoksulluk nafakasına hükmedemez. Talep olmadan da hükmedilen nafaka türleri ise bulunmaktadır. Bunu daha önce kaleme aldığımız nafaka çeşitleri yazımızda dile getirmiştik.
Yoksulluk nafakasının mahkemece hükmedilebilmesi için, nafakayı talep eden tarafın yoksulluğa düşecek olması gerekmektedir. Yargıtay Genel Kurulu tarafından yoksulluk kavramı: "yeme, giyinme, barınma, sağlık, ulaşım, kültür, eğitim gibi bireyin maddi varlığını geliştirmek için zorunlu ve gerekli görülen harcamaları karşılayacak düzeyde geliri olmayanları yoksul kabul etmek gerekir." şeklinde yapılmıştır. Yoksulluk nafakası talebinde bulunan taraf, söz konusu tanımdaki kadar gelire sahip değilse, nafaka talebi kabul edilebilir.
Yargıtay kararlarına göre yoksulluk nafakası talep eden tarafın emekli maaşına sahip olması, yoksulluk nafakası almasına engel teşkil etmemektedir. Bunun yanı sıra, yoksulluk nafakası talebinde bulunan kadın, çalışabilecek durumda lakin kendi isteği ile çalışmıyorsa, Yargıtay kararına göre nafaka verilmesine hükmedilmeyecektir. Bu nokta nafaka davalarında belirleyici olmaktadır.
Yoksulluk nafakası ne kadardır sorusunun cevabı için ise kesin bir rakam bulunmamaktadır. Meblağ, nafakayı ödeyecek olan tarafın gelirine göre belirlenmektedir. Yoksulluk nafakasının verilmesi yönünde karar verilebilmesi için, nafaka talep eden tarafın ağır kusurlu olmaması gerekmektedir.
Yoksulluk nafakasını ne zaman almaya başlayabilirim? sorusunun cevabı ise; yoksulluk nafakası boşanma hükmünün verildiği tarihten itibaren geçerlidir.
Boşandıktan Sonra Yoksulluk Nafakası Başvurusu Yapılabilir mi?
Yoksulluk nafakası talep eden taraf mahkeme başında talebini iletmedi ise mahkeme yoksulluk nafakasına hükmedemez lakin, boşanma gerçekleştikten sonra 1 yıl içerisinde yoksulluk nafakası için başvurulabilmektedir. 1 yıllık sürede başvuru yapılmaz ise
yoksulluk nafakası talep hakkı yok olmaktadır.
Tedbir nafakası hakkımda merak ettikleriniz için buraya göz atabilirsiniz.