Türk vatandaşları çeşitli sebeplerden dolayı yurt dışında bazı ülkelere yerleşmiş ve orada kendilerine bir hayat kurmuşlardır. Fransa Türk vatandaşlarının yurt dışında en çok tercih ettiği ülkelerden biridir. Fransa’da yaşamış ve çalışmış olan Türklerin merak ettiği konular arasında
Fransa emeklilik şartları, hem Türkiye’den hem Fransa’dan emekli olunur mu bulunmaktadır. Biz de bu konu hakkında sizler için araştırma yaptık ve makalemizde detaylı bir şekilde anlattık. Ayrıntıları Fransa'da Emeklilik Maaşı Ne Kadar Fransa’da Emeklilik Sistemi başlıklı yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Yazımızda, Fransa Emekliliği Hakkında Fransa Emekli Yaşı Kaçtır? Fransa'da Emekli Maaşı Ne Kadardır? Fransa Malulen Emekli Olmak Mümkün Mü? Hem Türkiye’den hem Fransa’dan Emekli Olunabilir Mi? Sorularının cevapları yer almaktadır.
Fransa'da Emeklilik Maaşı Ne Kadar Fransa’da Emeklilik Sistemi
Fransa’da belirli bir yaşa gelmiş ve gerekli olan prim gün sayısını doldurmuş olan vatandaşlara Fransa emekli aylığı bağlanmaktadır. Türk vatandaşı olan ve Fransa’da belli bir süre boyunca yaşayan vatandaşlar da Fransa emeklilik hakkından faydalanabilmektedir. Elbette gerekli olan Fransa emeklilik şartlarını sağlamak kaydıyla. Fransa'da emekli olmak için temelde üç koşul bulunmaktadır. Bunlar; belirli bir yaşı doldurmuş olmak, belirli bir süre sigortalı bir işte çalışmış olmak ve belirli bir prim gününü doldurmuş olmak şeklinde sıralanabilir.
Fransa emekli yaşı doğum tarihi ile alakalıdır. Ayrıca kesintili emeklilik ya da kesintisiz emeklilik çeşitlerinden hangisinden faydalanmak istiyorsanız ona göre de emeklilik yaşı farklılık göstermektedir. Örneğin 1 temmuz 1951 tarihinden önce doğmuş olanlar maaşlarında belli bir kesintiyi kabul etmeleri halinde en erken 60 yaşında, kesintisiz olarak ise 65 yaşında emekli olabilmektedirler. Bu tarihten sonra kademeli olarak emeklilik yaşı artmaktadır. Emekli yaşındaki bu artış 67 yaşında son bulmuştur. 1955 yılından sonra doğanlar kesintili olarak 62 yaşında kesintisi olarak ise 67 yaşında emekli olabilirler.
Fransa Emeklilik Yaşı Kaçtır?
Fransa’da
en erken emekli olunabilecek yaş erkeklerde 60, kadınlarda ise 58’dir. Fransa malulen emeklilik kapsamında yaş koşulu farklılık gösterebilir. Fransa emekli yaşı son düzenlemeler ile 62’ye yükseltilmiştir lakin bu düzenleme 2023 yılında uygulamaya konulacaktır.
Fransa'dan Nasıl Emekli Olabilirim?
Fransa’dan emeklilik için gerekli olan prim günü sayısı sigorta primi yatırılmaya başlanılan tarihe göre farklılık göstermektedir. Erkekler için prim günü sayısı 5000 prim günü ile 7100 prim günü arasında değişmektedir. Ayrıca 25 yıllık bir çalışma süresi doldurulmuş olmalıdır. Fransa kadınlar için emeklilik konusunda da prim günü aynı kalmakla birlikte çalışılmış olan yıl 20’ye düşmektedir. Kadınların en erken emekli (kesintili) olabileceği yaş ise 58’dir.
Fransa Emeklilik Maaşı Ne Kadardır?
Fransa emekli maaşı çalışılan sektöre, prim tutarına göre farklılık göstermektedir. Örneğin bir memur ile işçi aynı emekli maaşını almamaktadır. Fransa en düşük emekli maaşı 1000 Euro’dur. Fransa malulen emekli maaşı daha düşük olabilmektedir.
Fransa Malulen Emeklilik
Fransa’da malulen emeklilik kişinin çalışamaz raporu alması ile mümkündür. Bir meslekte çalışan ve 1800 prim gününü doldurmuş olan vatandaşlar sağlık problemleri hasebiyle yüzde 60 iş göremez raporu aldıklarında malulen emeklilik hakkı elde edebilmektedirler.
Hem Türkiye’den Hem Fransa’dan Emekli Olunabilir Mi?
Hem Fransa’dan hem Türkiye’den emekli maaşı alınabilmektedir. Her iki ülkenin de ortak sözleşmesine bağlı olarak iki ülkeden de emeklilik hakkı elde edebilirsiniz. Fransa yurt dışı borçlanması yaparak ya da hizmet birleştirilmesi dahilinde Fransa Türkiye emeklilik hakkı elde edebilirsiniz.
Toplam prim gününüz, emekli olabileceğiniz yaş vb. gibi konuları Fransa emeklilik kurumu Fransa emeklilik sorgulama ya da Türkiye emeklilik sorgulama dahilinde öğrenebilirsiniz. Yazımız genel bilgilendirme amacı gütmektedir. En detaylı bilgiyi ilgili kurumlardan edinebilirsiniz.
Fransa para birimi nedir Fransa para birimi simgesi hakkında bilgi için buraya göz atabilirsiniz.