2019 yılı istatistiklerine göre Türkiye'de evlenen çiftlerin boşanma oranı yüzde 30 olarak açıklanmıştır. Yani takribi olarak evlenen her 3 çiftten biri boşanıyor. Boşanma sonrasında Türk Medeni Kanunu'na göre, çiftlerin ve çocukların haklarını korumak açısından, mahkemece çeşitli nafaka türlerinin ödenmesine hükmedilmektedir. Medeni Kanuna göre farklı nafaka türleri bulunmaktadır. Bu yazımızda çok sorulan
iştirak nafakası nedir ve iştirak nafakası ne kadar olur soruları başta olmak üzere iştirak nafakası hakkındaki soruları İştirak Nafakası Ne Kadar Olur İştirak Nafakası Ödenmezse ne olur başlıklı içeriğimizde cevaplamaya çalışacağız.
İştirak Nafakası Nedir İştirak Nafakası Ne Kadar Olur?
Türk Medeni Kanunu boşanma sonrasında mağduriyeti minimuma indirmek açısından bazı nafaka uygulamaları getirmektedir. Medeni Kanunda 4 adet nafaka türü bulunmaktadır.
İştirak nafakası da bunlardan biridir. İştirak nafakası Medeni Kanun'un 182. maddesinin 2. fıkrasına dayandırılmaktadır.
Tedbir nafakası ile ilgili içeriğe de buradan göz atabilirsiniz.
Kanuna göre velayeti kendine bırakılmayan tarafın, gücü oranında çocuğun bakım ve giderlerine ortak olması gerekmektedir. Diğer nafaka türlerinde talep olmadan hakim nafakaya hükmedemez iken, iştirak nafakasında talebe gerek yoktur. Hakim gerekli görürse, velayeti kendinde olmayan eş, çocuğun eğitim, bakım ve giderleri için
nafaka ödemek durumundadır. Velayetin değiştirildiği koşullarda, eğer talep edilirse hakim nafakayı kaldırabilmektedir. Bağlanacak nafaka meblağı tarafların ekonomik durumları kapsamında hakim takdiri ve yetkisindedir.
İştirak Nafakası Ne Zaman Başlar? İştirak Nafakası Ne Zaman Biter?
İştirak nafakası, müşterek çocuğun velayetinin hangi eşe verildiği kesinleştiği tarihten itibaren başlamaktadır. Kanuna göre iştirak nafakası çocuk ergin olana kadar devam etmektedir. Sonrasında mahkeme tarafından aksi karar verilmezse
iştirak nafakası son bulmaktadır.
Çocuğun bakım ve eğitimi için hükmedilen nafakanın miktarı hakim takdirine bağlıdır. Bu konuda, nafaka verecek olan tarafın gelir durumu göz önünde bulundurulmaktadır. İştirak Nafakası Ne Kadar Olur İştirak Nafakası Ödenmezse ne olur içeriğimizle birlikte;
Yoksulluk nafakası ile ilgili içeriğimize de buradan ulaşabilirsiniz.
İştirak Nafakası Azaltılması! İştirak Nafakası Kaldırılması!
İştirak nafakası takdirinin akabinde, nafakayı ödeyen tarafın yoksulluk durumuna düşmesi halinde bununla ilgili yeniden değerlendirme yapılabilmesi adına başvurması yolu açıktır. Tarafların sosyo-ekonomik durumları değerlendirilerek mahkeme tarafından iştirak nafakası azaltılabilir yahut gerekli görülen durumlarda kaldırılabilir.
İştirak Nafakası Ödenmezse Ne Olur? İştirak Nafakası Ödenmezse Hapis Yatılır Mı?
İştirak nafakasını ödemeyen taraf için haciz kararı aldırılabilir ve gelirleri üzerinden haczedilerek iştirak nafakası tahsil edilebilir. Bununla birlikte, iştirak nafakasını ödemesi gereken tarafın haczedilebilecek herhangi bir geliri ya da mal varlığı bulunmuyor ise ödenmeyen nafakadan dolayı kişinin 3 ay tazyik hapsine karar verilebilir.