15 Ocak 2025
weather
10°
35,4573 %-0.07
36,4748 %-0.32
43,3049 %-0.09
99.112,76 %3.564
3.061,67 0,27
FinansTaksi Finans Yurtdışına Para Gönderme Yolları Yurtdışına Para Transferi

Yurtdışına Para Gönderme Yolları Yurtdışına Para Transferi

Yurtdışına Para Gönderme Yolları Yurtdışına Para Transferi limiti uluslararası Para Gönderme yöntemleri Yurt dışına Para yollama

Yurtiçi bankalar arası para transferi nasıl yapılır pek çoğumuz biliyoruz. Lakin yurtdışına da para göndermemiz gereken pek çok durum oluyor. Bu konuda da bizlere "Yurtdışına nasıl para gönderilir?", "Uluslararası para transferi nasıl olur?", yurtdışına havale, yurtdışına EFT gibi soruları zaman zaman soruluyor. Uluslararası para transferi gerçekleştirmek için birkaç seçenek bulunmaktadır. Yurtdışına Para Gönderme Yolları Yurtdışına Para Transferi yazımızın detayında listelenmiştir.

Yurtdışına Para Gönderme Yolları Yurtdışına Para Transferi

SWIFT, MoneyGram, Western Union, UPT gibi sistemler ile yurtdışına para transferi yapılabilmektedir. Bu sistemlerin detaylı açıklaması yazının devamında ele alınmıştır. Lakin ilk olarak belirtmek gerekir ki yurtdışına EFT yapmak gibi bir şey söz konusu değildir. EFT, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından oluşturulan bir sistemdir ve bu sistem dahilinde yurtiçi para ve fon transferi yapılabilmektedir. İşte yurtdışı para transferi yöntemleri…

SWIFT Nedir? SWIFT İle Uluslararası Para Transferi

SWIFT yurtdışındaki bir bankaya para transferi yapmaya olanak sağlayan bir sistemdir. SWIFT, bankalar arasında bir mesajlaşma ortamı oluşturur da denilebilir. Yurtdışına para transferi yapmak için kullanılan bu sistem dahilinde, para yollayabilmek için ilgili kişinin IBAN numarasını bilmek yeterli olmayabilir... Bu gibi durumlarda bankaların swift kodu ve BIC koduna buradan ulaşabilirsiniz. Türkiye'deki bankadan yurtdışına para yollama emri verildikten sonra, banka yurtdışında bulunan muhabir bankasına bu emri iletmektedir. Muhabir banka ilgili emri paranın gideceği ülkedeki bankaya iletmektedir. Para transfer işlemi SWIFT ile bu şekilde gerçekleşir. Bu aşamada muhabir bankanın masrafları da parayı gönderene aittir. Bu ücret zincire dahil banka sayısına göre farklılık göstermektedir. SWIFT sistemi bu açıdan pahalı bir para transfer yöntemidir. Örneğin 100 Euro göndermek istenildiğinde 50 Euro masraf çıkabilir. Banka aracılığı ile SWIFT sistemi dahilinde para göndermek biraz uzun sürebilir. Bu süre genellikle iki iş günüdür. Swift kodu ile BIC kodu aynı mı içeriğimize da buradan göz atabilirsiniz.

Western Union Nedir? Western Union İle Uluslararası Para Transferi

Western Union paranın doğrudan karşı taraftaki kişiye ulaşmasını sağlayan firma olarak tanımlanabilmektedir. Söz konusu firma tekil olarak çalışmakta ve Türkiye'deki PTT mantığı ile para akışını sağlamaktadır. Western Union SWIFT sistemine göre daha maliyetlidir. Örnek vermek gerekirse 100 dolara kadar yapılan transferlerde 15 dolara kadar ücret ödenmektedir. Bu ücret paranın hangi ülkeye gönderildiğine, miktarına, ne kadar zamanda kişiye ulaşacağına göre farklılık göstermektedir.

MoneyGram Nedir? MoneyGram İle Yurtdışına Para Gönderme

MoneyGram Western Union ile benzerlik göstermektedir. Tekil olarak faaliyet gösteren bir firmadır. MoneyGram ile para transferi, aracı bir banka olmaksızın gerçekleştirilmektedir. MoneyGram da masraflı bir para transferi seçeneğidir. Örneğin, 105 dolara kadar olan para aktarımlarında 12 dolar kadar masraf alınmaktadır.

UPT Nedir? UPT İle Yurtdışına Para Gönderme

UPT de uluslararası para transferi için kullanılan ve son zamanlarda yaygınlaşan bir yöntemdir. PTT ile yapılan anlaşmalar neticesinde bu sistem hayata geçmiştir. UPT, Aktif Bank'ın PTT acentelikleri aracılığı ile yurtdışına para transferi için sunduğu hizmettir. UPT (Universal Payment System) dahilinde yurtdışına para göndermek için PTT şubelerine uğramak yeterlidir. UPT'de alınan masraf ise genellikle Western Union'dan daha fazla olmaktadır. Örnek vermek gerekirse UPT ile Almanya'ya 1000 Euro gönderildiğinde 56 Euro masraf ödemek gerekebilir.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *