15 Ocak 2025
weather
10°
35,4649 %-0.06
36,5398 %-0.16
43,3807 %0.09
99.560,39 %2.604
3.072,49 0,63
FinansTaksi Finans Varlık Yönetim Şirketleri Ne Kadar İndirim Yapar?

Varlık Yönetim Şirketleri Ne Kadar İndirim Yapar?

Varlık Yönetim Şirketleri Ne Kadar İndirim Yapar Borcum Hangi Varlık Şirketinde Varlık Yönetim Şirketi Şikayet Etme varlık yönetim indirim hangisinde

Son on yılda varlık yönetim şirketleri kamuoyunun sıkça gündemine geliyor. Borçluların sıklıkla şikayetlerini dile getirdikleri, bankaların ise “batık kredi” olarak sınıflandırdıkları kredilerden gelir elde ettikleri için “çözüm ortağı” olarak gördükleri varlık yönetim şirketleri ödenemeyen kredi, kredi kartı vb. banka alacaklarını ihale ile satın alıyor. Akabinde borçlu ile iletişime geçerek bu borcu tahsil etmeye gayret gösteriyor. Peki kredi borçlusu borcundan indirim talep edebilir mi? Ederse sonuç alabilir mi? Varlık yönetim şirketleri ne kadar indirim yapar? Borcum hangi varlık şirketinde? Bankalardan çekilen kredilerin borçlular tarafından zamanında geri ödenememesi durumunda bankalar; borçlu müşterisini önce takip altına alıyor. Ardından borcun yasal takibi ve icra işlemleri başlatılıyor. Kısaca; bankalar bu süreçlerden de sonuç alamazlar ise ilgili krediyi “batık kredi” olarak sınıflandırıyorlar ve bu krediler için ihaleye çıkıyorlar. Çıkılan ihaleye “varlık yönetim şirketleri” katılıyor. Varlık yönetim şirketleri, bankanın batık kredileri için tekliflerini sunuyorlar ve en yüksek teklifi veren varlık yönetim şirketi söz konusu bankanın satışa çıkardığı batık kredilerin “yeni alacaklısı” konumuna geçiyor. Bu noktadan sonra borçlu için de yeni bir serüven başlıyor. Zira muhatabı artık kredi çektiği banka değil, borcu satın alan “varlık yönetim şirketi” oluyor.

Borcum Hangi Varlık Şirketinde?

Borcun varlık yönetim şirketi tarafından satın alınmasının ardından vatandaşın banka ile bir bağlantısı kalmıyor ve ilgili ödemeyi varlık yönetim şirketine yapması gerekiyor. Varlık yönetim şirketlerine ulaşmak çoğu zaman bankalara ulaşmaktan daha kolay bir süreç olarak işliyor. Öyle ki varlık yönetim şirketleri whatsapp numarası dahi kullanıyor. Borcum hangi varlık şirketinde buradan detaylı bilgi edinebilir, varlık yönetim iletişim kanalları ile şirketlere ulaşabilirsiniz.

Varlık Yönetim Şirketleri Bankalardan Borçları Ne Kadara Alıyor?

Bankalar yüz milyonlarca lirayı bulan batık kredilerini dönem dönem ihale ile satışa çıkardıklarında; varlık yönetim şirketlerinden bu borçlar için gelen teklifler genellikle kredi borcunun yüzde 1’i ile yüzde 10’u aralığında oluyor. Örneğin banka toplam 100 milyon TL’lik batık krediyi ihaleye çıkarttığında varlık yönetim şirketleri bu borç için 1-2 milyon TL gibi rakamlar teklif ediyorlar. İhaleyi genellikle asıl borcun yüzde 5-6’sını teklif eden varlık yönetim şirketi kazanıyor. Bu da 100 milyon TL’lik batık kredide 5-6 milyon TL’ye denk gelmektedir. Batık kredi ihalesini kazanan varlık yönetim şirketi; her bir borçlu için piyasa istihbaratı çalışması yapıyor, yasal süreç yürütüyor ve bunun için belirli masraflara katlanıyor. Bu masraflar “operasyon giderleri” başlığı altında değerlendirilmektedir. Varlık yönetim şirketlerine batık kredilerin maliyeti bankaya ödedikleri ihale bedeli + tahsilat için üstlendikleri bu operasyon giderleri oluyor. Bankalardan batık kredileri cazip fiyatlardan alan varlık şirketlerinin borçlu kişi ya da kurumdan tahsilat yapabilmesi için duruma göre “pazarlık” da yapması gerekebiliyor. Bu pazarlık diğer taraftan borçlu için de bir avantaj teşkil ediyor. Yani varlık yönetim şirketleri indirim yapar mı ya da borcun bir kısmını siler mi sorusunun cevabı “evet, duruma göre indirim yapılmaktadır” şeklinde olacaktır. Peki bu indirim miktarı ne kadar olur, varlık yönetim şirketi ne kadar indirim yapar?

Varlık Yönetim Şirketleri Ne Kadar İndirim Yapar?

Varlık yönetim şirketleri yukarıda da belirttiğimiz üzere; bankaya ödedikleri meblağın üzerine operasyon giderlerini de maliyet olarak eklemek durumundadırlar. Bunun yanı sıra; satın aldıkları batık kredilerdeki borçluların tamamının ödeme yapmayacağını ya da yapamayacağını da göz önünde bulundururlar. Bu meblağ da varlık yönetim şirketine “maliyet” olarak yansıyacağı için; bahse konu tutarın da ödeme yapabilecek ya da yapma niyetinde olan borçludan tahsil edilmesi varlık yönetim şirketinin ayakta kalabilmesini sağlamaktadır. Varlık yönetim şirketleri kapatılacak mı? Tüm bu giderler ve risk faktörlerinin hesaplanmasının ardından, her biri birer “anonim şirket” olan varlık yönetim şirketleri kar elde etmek durumunda olduklarından; kar paylarını da borç meblağının üzerine eklemekte ve nihai tahsil bedeli ortaya çıkmaktadır. Fazla sayıda maliyet kalemi olmasına rağmen; bankadan batık kredileri uygun tutarlarda alan varlık şirketleri asıl borcun daha altında bir rakam ile faaliyetlerini sürdürebilecek durumdadırlar. Bu nedenle şirketler alacaklarından bir miktar indirim yapabilmektedirler. Varlık yönetim şirketinin ne kadar indirim yapacağı ise tamamen borçlu ile şirket arasında geçecek sürece bağlı olarak neticelenecektir. Bazı varlık yönetim şirketleri bu konuda daha katı dururken, bazı varlık yönetim şirketleri ise borçtan indirim ya da borç pazarlığı konusunda daha esnek olabilmektedir. Borçlu kişi ödeme gücünü ve en önemlisi borcunu ödeme niyetini belli etmesi durumunda varlık yönetim şirketi hatırı sayılır seviyede indirim yapabilir. Zira borcun batık kalması şirket için “tamamen zarar” iken; maliyetleri kurtaracak tahsilat şirketin devamlılığı için hayati öneme sahiptir. Netice olarak varlık yönetim şirketlerinin borç indirimi için herhangi bir oran vermek doğru olmamakla birlikte; borçlu kişi ya da kurumun pazarlık yolunu mutlaka denemesi gerekmektedir. Yukarıda verdiğimiz rakamlar üzerinden borçlu kişiler ya da kurumlar bu konuda kendilerine bir yol çizecektir.

Varlık Yönetim Şirketi Şikayet Etme!

BDDK varlık yönetim şirketlerinin denetleyicisi konumunda bulunan üst kuruluştur. Tüzel ya da özel kişilerin varlık yönetim şirketleri hakkında şikayetlerini BDDK’ya bildirebilmelerinin yanı sıra; yasal olarak borçlular kişilik haklarının ihlal edildiğini düşündükleri durumda yasal mercilere de başvurabilmektedirler. BDDK Telefon Numarası: (212) 214 50 00 BDDK Müşteri Hizmetleri: 0850 222 23 35 BDDK iletişim kanalları telefon numaraları ile de kısıtlı değildir. E-mail, adres vb. iletişim kanalları da https://www.bddk.org.tr/Anasayfa BDDK sayfasından öğrenilebilir.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *