Varlık Yönetim Şirketleri Kapatılacak Mı?

Varlık Yönetim Şirketleri Kapatılacak Mı?

24 Haziran 2020 0 Yazar: Nilgün Ciğerci

Varlık yönetim şirketleri son dönemde pek çok haber ile kamuoyunun gündemine geliyor. Bankaların alacaklısı olduğu, yasal takip sürecinin sonuna gelindiği halde tahsilatını yapamadığı kredileri ihale ile alan varlık yönetim şirketleri; kendisine geçen alacaklar üzerinden yaptıkları tahsilat ile finansal varlıklarını devam ettiriyorlar. Ancak bu süreçte yaşananlar dönem dönem varlık yönetim şirketleri ile vatandaşları ya da kredi çektikten sonra ödeme güçlüğü yaşayan tüzel kişilikleri karşı karşıya getirebiliyor. Bu durum pek çok şikayete sebep olurken; varlık yönetim şirketleri kapatılacak mı gibi soruları da ortaya çıkarıyor.

Bankalar kişilerin ya da kurumların kredi taleplerine karşılık verirken; kredi notu incelemesi, piyasa istihbarat faaliyetleri, gelir gider durumu, kefil ve teminat yeterliliği gibi pek çok standardı inceliyor. Bu kapsamda uygun bulunan özel ya da tüzel kişiler bankalardan; ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi, konut kredisi (mortgage), ticari kredi, KOBİ kredisi vb. gibi pek çok farklı kalemde finansman edinebiliyor. Alınan teminatlara ve bütün yeterlilik incelemelerine rağmen kredi çekenler belirli durumlarda kredilerin geri ödemesinde sıkıntı yaşayabiliyor. Kredilerin yasal takip süreci sonrasında da ödenememesi durumunda bankalar bu alacaklarını ihale ile satışa çıkarıyor. Bu noktada devreye giren varlık yönetim şirketleri banka alacaklarını satın alıyor. Varlık Yönetim telefon numarası listesi için buraya göz atabilirsiniz.

Varlık Yönetim Şirketleri Kapatılacak Mı?

Bankaların alacaklarını daha düşük meblağlara satın alan ve akabinde kredi çekenlerin alacaklısı konumuna geçen varlık yönetim şirketleri borçlu kişi ve kurumlara ulaşarak tahsilat yöntemleri geliştirmeye çalışıyor. Ancak borçlu ile varlık yönetim şirketi arasında yaşanan bu süreç çeşitli sürtüşmelere ve ihtilaflara neden olabiliyor. Vatandaşın şikayetlerine konu olan durumlar ortaya çıkabiliyor.

Borçluların şikayetlerine rağmen varlık yönetim şirketlerinin kapanması gibi bir durum hali hazırda söz konusu değil. Zira şirketler yasal olarak alacaklı olan bankaların alacaklarını satın alarak tahsil etmeye çalışmakta ve bu durum kağıt üzerinde yasal olarak bir sorun oluşturmamakta. Bununla birlikte tahsilat sürecinde yaşanan sıkıntılar için elbette vatandaşın varlık yönetim şirketleri ile ilgili olarak şikayetlerini dile getirebilecekleri mercilerde bulunuyor.

Varlık Yönetim Şirketi Nereye Şikayet Edilir?

Varlık yönetim şirketi ile sorun yaşayan borçlular; varlık yönetim şirketleri kime şikayet edilir sorusunu sıkça dile getiriyorlar. Alacaklı olan varlık yönetim şirketi için herhangi bir şikayeti bulunan kişiler Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile iletişime geçebilirler.

BDDK Telefon Numarası: (212) 214 50 00

BDDK Çağrı Merkezi: 0850 222 23 35

BDDK iletişim seçenekleri; adresi, dilekçe örnekleri vb. için de; https://www.bddk.org.tr/iletisim adresi ziyaret edilebilmektedir.

Alacaklı olan varlık şirketi şikayeti bir üst noktaya taşımak isteyen vatandaşlar ya da tüzel kişilikler için de yargı yolu açıktır.