15 Ocak 2025
weather
10°
35,4573 %-0.07
36,4748 %-0.32
43,3049 %-0.09
99.112,76 %3.564
3.061,67 0,27
FinansTaksi Finans Banker Kastelli Olayı Nedir? Banker Kastelli Kimdir?

Banker Kastelli Olayı Nedir? Banker Kastelli Kimdir?

Banker Kastelli Olayı Nedir Banker Kastelli Kimdir Banker Kastelli makale Banker Kastelli faiz oranları Banker Kastelli Abidin Cevher Özden

Ülkemizde 1960 ile 1983 yılları arası banker furyası yaşanmıştır. Bu dönemde yüzlerce farklı banker türeyen ülkemizde, kayıtlara geçen 300’e yakın banker bulunmaktadır. Bunun yanı sıra söz konusu dönemde kayıtlara girmeyen ve ismi duyulmayan pek çok banker daha olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizdeki en ünlü banker ise Abidin Cevher Özden, yani nam-ı diğer Banker Kastelli’dir. Banker Kastelli kimdir? Banker Kastelli olayı nedir? Abidin Cevher Özden kimdir daha yakından bakalım.

Banker Kastelli Kimdir?

Banker Kastelli namı ile anılan Abidin Cevher Özden 1933 yılında Trabzon’da dünyaya gelmiştir. Abidin Cevher Özden’in dünyaya geldiği köy Sürmene İlçesi’ne bağlı Baştımar, diğer adı ile Kastel Köyü’dür. Henüz 16 yaşında iken, sonraları ünlü bir aktör olacak olan Öztürk Serengil ve ressam Cemal Akyıldız ile birlikte İstanbul’a gelmiş ve genç yaşında çalışmaya başlamıştır.

Abidin Cevher Özden’in Banker Kastelli Oluşu! Kastelli Olayı Nedir?

Abidin Cevher Özden 1970’li yıllardan itibaren finans piyasalarında ismini duyurmaya başlamıştır. Bununla birlikte kurduğu Kastel İnşaat 1975 yılında batmıştır. Azimli ve kararlı bir insan olan Cevher Özden iş hayatına devam etmiştir. Bankerliğe hız vererek kısa sürede işlerini ilerletmiştir. 1980 yılında alınan 24 Ocak kararları ile serbest piyasa ekonomisine geçilmesi sonrasında esas patlamasını yapmıştır. Bu dönemde Türkiye’nin en ünlü oyuncuları Kastelli’nin reklamlarında oynamıştır. 100 binlerce insanın güvenip parasını teslim ettiği ve o dönem takribi 100 milyar Türk Lirası büyüklüğünde bir fonu yöneten Banker Kastelli’nin çöküşü; bankaların mevduat sertifikası satmayı bırakması ile başlamıştır. Bunda 1980 darbesinin de çok etkisi vardır. Banker krizinin patlak vermesi ile yurt dışına kaçan Abidin Cevher Özden yakalanarak yurda getirilmiş ve 255 gün hapis yatmıştır. 8,5 yıl süren yargılama sonunda ise Banker Kastelli beraat etmiştir.

Banker Kastelli Para Batırdı Mı?

Banker Kastelli, kimseyi kandırma niyetinde olmadığını ve piyasa koşulları nedeniyle battığını açıklamıştır. Ayrıca kimsenin parasının kendisinde kalmadığını söyleyen Banker Kastelli’nin bu açıklamasını; devletin Banker Kastelli şirketlerinin tasfiyesi için atadığı masanın şefi olan Sezai Onaral da doğrulamıştır. Sezai Onaral yaptığı açıklamada; Kastelli’nin şirketlerinde parası olan ve tasfiye için başvuran kişi sayısını 150 bin olarak açıklamıştır. Bu kişilerin paralarının tamamının 4-5 yıl içerisinde geri ödendiğini doğrulayan Onaral, Kastelli’nin gerekli meblağı karşıladığını deklare etmiştir.

Kastelli’nin Ölümü: Banker Kastelli İntihar Etti!

1985 yılında inşaat işine giren Banker Kastelli, buna rağmen bir daha eski gücüne kavuşamamıştır. Banker Kastelli’nin fırtınalı hayatı 2008 yılında hazin bir şekilde sona ermiştir. Tüm çabalarına rağmen bir daha eski ekonomik gücüne kavuşamayan Abidin Cevher Özden; 2007 yılında oğlunun mezarı başında havaya 11 el ateş etmiştir. 1982 yılında vefat eden oğlunun vefatı esnasında ceza evinde bulunduğu için çok üzüldüğünü ve bu nedenle havaya ateş ettiğini açıklayan Banker Kastelli’nin intihar etmeye çalıştığı ancak başaramadığı iddia edilmiştir. Bunun üzerine Cevher Özden; “11 mermiden hiç birini isabet ettiremedim mi?” şeklinde tepki göstermiştir. Kastelli aradan geçen yaklaşık 1 yıllık zaman diliminin akabinde; Kadıköy’de bulunan ofisinde 2 Haziran 2008 tarihinde şahsına ait silahla intihar etmiştir. Arkasında 6 kısa not bıraktığı öğrenilen Abidin Cevher Özden; hayata 75 yaşında gözlerini yummuştur. Karacaahmet Mezarlığı’na defnedilmiştir. Banker Kastelli olayı nedir makalesinden sonra Banker krizi ile ilgili detaylı bilgiyi de buradan edinebilirsiniz.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *