Armada Gıda, halka arzına başlamak için düğmeye bastı. Şirket, pay başına 40 lira sabit fiyatla 25-26-27 Aralık tarihlerinde Global Menkul Değerler liderliğinde talep toplama sürecini başlatacak.
Halka arzın ardından, Armada Gıda’nın çıkarılmış sermayesi 219 milyon 984 bin liradan 263 milyon 980 bin 843 liraya yükseltilecek. Bu sermaye artırımı ile birlikte 43 milyon 996 bin 843 lira nominal değerli paylar sermaye artırımı, 1 milyon 833 bin 157 lira nominal değerli paylar ise ortak satışı kapsamında satışa sunulacak.
Toplamda 45 milyon 830 bin lira nominal değerli payların satışa sunulacağı halka arzın büyüklüğünün yaklaşık 1,83 milyar lira olması hedefleniyor. Ayrıca, ek satış yoluyla 9 milyon 166 bin lira nominal değerli payların da halka arz edilmesi planlanıyor. Ek satış dahil toplam nominal değer 54 milyon 996 bin liraya, halka arz büyüklüğü ise yaklaşık 2,2 milyar liraya ulaşacak. Halka arz sonrası, ek satış dahil şirketin halka açıklık oranının yüzde 20,83 olması bekleniyor.
Yatırımcıya Yönelik Pay Dağılımı
Halka arzda, ek satış hariç toplam 45 milyon 830 bin lira nominal değerli payların yüzde 60’ı yurt içi bireysel yatırımcılara, yüzde 39’u yurt içi kurumsal yatırımcılara ve yüzde 1’i ise şirket çalışanlarına tahsis edilecek.
Armada Gıda’dan Yatırım ve Büyüme Hedefi
Armada Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Kalıpçı Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada şirketin 1993 yılında aile şirketi olarak kurulduğunu ve gıda sanayi ile işlemeciliği alanında faaliyet gösterdiğini belirtti. Sönmez, şirketin yüzde 70’in üzerinde bir ihracat oranına sahip olduğunu ve 90 ülkeye ihracat yaptıklarını vurguladı.
Sönmez, halka arzın temel amacının şirketin büyüme hızını artırmak olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı: "Halka açılmamızdaki motivasyon, bu atılıma aritmetik olarak her yıl yüzde 10-15 büyüyen hızımızı geometrik olarak büyütecek hale gelmeyi amaçlamamızdır. Yakıt toplamak için halka açılıyoruz."
Armada Gıda’nın şu anda yatırım halinde olan Armada 3 adlı tesisinin 50 milyon doları aşan bir yatırım planına sahip olduğunun altını çizen Sönmez, bu tesisin ilk aşamasını 1-2 ay içinde devreye almayı planladıklarını söyledi. Ayrıca, bu tesisin tamamlanmasıyla mevcut kapasitenin iki katına çıkarılacağı bilgisini verdi.
Halka Arz Gelirlerinin Kullanım Planı
Sönmez, halka arzdan elde edilecek gelirlerin yüzde 50’sinin yeni yatırımlar için kullanılacağını belirtirken, kalan yüzde 50’sinin ise net işletme sermayesine eklenerek şirket bünyesinde değerlendirileceğini belirtti.
Avrupa Pazarında Güçlü Konum ve Yenilikçi Yatırımlar
Armada Gıda’nın özellikle Avrupa pazarında güçlü bir konumda olduğunu söyleyen Sönmez, şirketin organik gıda alanındaki yatırımlarıyla öne çıktığını ifade etti. Ayrıca, şirketin güneş enerjisi yatırımlarına da değindi. Şanlıurfa ve Hatay’da 28,8 megavat kapasiteli projelerin 6-7 ay içinde devreye alınacağını ve bu kapasitenin daha da artırılmasının hedeflendiğini belirtti.
Bu projelerin, şirketin EBITDA marjına yüzde 1 ile 1,5 arasında bir katkı sağlaması bekleniyor. Sönmez, Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’da aktif olan ve bölgesel anlamda önemli bir oyuncu olduklarını, bu alanda lider olma vizyonuna sahip olduklarını söyledi.
Globalleşme Yolu: Kazakistan Yatırımı
Armada Gıda’nın globalleşme hedefinde önemli bir adım olarak Kazakistan’da 4 milyon dolarlık bir yatırımı olduğunu açıklayan Sönmez, burada tarımsal ürün işleme tesisi kurmayı hedeflediklerini belirtti. Sönmez, bu tesisin iki yıldır faaliyette olduğunu ve yatırım sürecinin hızla devam ettiğini söyledi.
Armada Gıda, hızla büyüyen bir şirket olarak yatırımcılarına değer yaratmayı ve global alanda etkisini artırmayı hedefliyor. Bu halka arz ile birlikte, şirketin sürdürülebilir büyüme ve karlılık sağlama hedeflerine ulaşması bekleniyor.