15 Ocak 2025
weather
10°
35,4863 %0.01
36,5949 %0.01
43,3720 %0.08
96.628,98 %0.354
3.064,76 0,37
FinansTaksi Teknoloji Niche Ne Demektir Niche Kelime Tespiti Nasıl Yapılır?

Niche Ne Demektir Niche Kelime Tespiti Nasıl Yapılır?

Niche ne demek niş sektör kelime tespiti nasıl yapılır hangi alanda site kurulur nis alan bulma ne kadar kazandırır nasıl bulunur niche anlamı

“Niche” kelime anlamı olarak İngilizcede; “oyuğa koymak, hücre, mevki, uygun bir yere yerleştirmek, oyuk, göz, uygun yer” gibi anlamlara gelmektedir. Sanal alemde ise “niche” denildiğinde akla gelen tabiri şöyle ifade edebiliriz: Sadece belli bir alana ya da yalnızca belli bir konuya odaklanmak. Tek cümlelik tanımı ile “niche” mantığını kavramak pek mümkün görünmese de; içeriğimizi sonuna kadar dikkatlice okuduğunuzda niche tabirinin internet dünyasında ne kadar önemli bir kavram olduğunu daha iyi idrak edebileceksiniz. Niche ne demektir, niche kelime tespiti nasıl yapılır detaylandıralım…

Niche Ne Demektir? Niche Örnekleri!

Niche (niş) ifadesinin kelime anlamı olarak ne demek olduğunu ve internet alemi için ne ifade ettiğini yukarıda kısaca belirttik. Örnekler üzerinden nişin ne demek olduğunu açalım ve akabinde niş kelime tespitine geçelim. Telefon pazarı üzerinden niche örneklemesi yapmak gerekirse: Mesela; bu alanda Iphone “keyword” olarak değerlendirilebilir. Bu durumda Iphone 7 plus niche keyword olacak ve Iphone kılıf çeşitleri ise “long-tail-keyword” olarak adlandırılacaktır. Buna kısaca “niche marketing çalışması” diyebiliriz. Küçük bütçelerle niche marketing yapmak isteyen kişilerin “long-tail-keyword” çalışması ile başlaması hem bütçelerinin zorlanmaması adına hem de hedef kitlelerinin tercihlerini daha iyi idrak edebilmeleri adına önemlidir. Başka bir örnek vermek gerekirse: Bir teknoloji bloğu açmak istiyorsanız, ancak bunun niche statüsünde bir blog olmasını tercih ediyorsanız bu durumda yapmanız gereken şey bellidir. Uzmanlık alanınız olan; yahut daha çok ilgi duyduğunuz teknoloji dalını tespit etmeli ve bu alanın alt dallarına eğilmelisiniz. Örneğin bir bilgisayar markası yahut bilgisayarın bir parçası (y bilgisayar markası, bilgisayar kasası, bilgisayarlar için eklentiler vb.) üzerine eğilerek niche kelime tespiti yapmak bloğunuzu niche teknoloji bloğu sınıfına sokacaktır. Niche kelime nasıl tespit edilir kısmımızla konumuzu detaylandıralım…

Niche Kelime Nasıl Tespit Edilir?

Niche kelime tespit etmenin pek çok farklı yöntemi olsa da; en başarılı yöntem hiç şüphesiz “deneme/yanılma” yöntemidir. Bir niche projesinde en çok zaman alan kısım da zaten burasıdır. Çünkü işin temeli ne kadar sağlam olursa üst yapı da o kadar sağlam ilerleyecektir. Pek tabii ki zorlu bir kelime tercihinin ilerde kolay şekilde ilerlemesini beklememek gerekir. Niche kelime tespitine gelecek olursak… Başlangıçta etraflıca düşünmeli ve birkaç kelime tespiti yapmalısınız. Mesela; araba, masa, bilgisayar gibi... Akabinde bu kelimelerin alt dallarına, yani alt kelimelerine inmek gerekir. Metal masa, bilgisayar fareleri, araba lastiği vb. gibi… Bir sonraki adımda bu kelimeleri de özelleştirmek gereklidir. Araba kışlık lastiği, metal kaplama masa, optik bilgisayar fareleri gibi… Bahse konu kelimeler tamamen örneklendirmek için kullanılmış olup; niche proje sahibi olmak isteyen kişinin kendi ilgi/bilgi alanı olan kelimeleri tercih etmesi önemlidir. Akabinde yazımızın devamında anlatacağımız yöntemlerle tespit edilen kelimelerin analizi yapılmalıdır. Yardımcı toollar vasıtası ile kelimenin reklamcıları listelenmeli, Google organik durumu tespit edilmelidir. Bununla beraber SEO Eğitim tarafından hazırlanmış olan Niche Kelime Bulma Eğitimine göz atabilir, trafik ve kazanç getiren niche kelimeler bulabilirsiniz. Google Kelime Planlayıcı Kullanılarak Kelime Tespit Etmek Üst kısımda bahsettiğim kelime bulma yöntemi kişinin kendi başına kelime tespiti yapması için yalnızca bir başlangıçtır. Bunun yanı sıra çeşitli araçlarla da kelime tespiti yapılabilir.
  • Öncelikle Google Kelime Planlayıcı özelliği kullanılabilir.
  • Bunun için “Adwords.google.com” adresine giriş yapılmalıdır.
  • Ardından Google hesabınızdan oturum açılmalıdır.
  • Bu noktada Adwords paneli ile karşılaşılmıyorsa geçici olarak bir kampanya oluşturmak gerekecektir.
  • Menüde bulunan “İngiliz Anahtarı” şeklindeki butona tıklayarak “Araçlar” menüsü açılıp sonrasında “Kelime Planlayıcı Aracı” tıklanmalıdır.
  • Burada yer alan “Anahtar Kelime Bul” ibaresi tıklanmalıdır.
  • Gelen ekranın yukarı kısmında “Yerler: Dil: Arama Ağları:” filtreleri mutlaka kullanılmalıdır.
  • Diyelim ki Almanya’ya yönelik siteler hazırlayacaksınız. Bu durumda “Yerler” filtresinde Almanya, “Dil” filtresinde Almanca ve “Arama Ağları” filtresinde de Google tercihlerini yapmanız doğru olacaktır.
Örnekleme yapmak gerekirse… “Anahtar Kelime” kısmına “Computer” yazalım. Sonrasında yukarıda bulunan Anahtar Kelime  (ilgi seviyesine göre) tercihine tıklayalım. Computer ile bununla alakalı olan sözcüklere göre bir listeleme karşımıza gelecektir. Misal olsun diye yaptığımız bu işlemde 600’den fazla kelime önerisi listesi ile karşılaştık. Yalnız bu listedeki kelimelerin tamamının sizin için uygun olmadığını bilmelisiniz. Zira bu kelimelerin kimisi çok zor iken (çünkü 100k ile 1 milyon aranma hacmi aralığında), kimisi ise son derece düşük (10-100) aranma hacmi aralığında yer alıyor. Bu noktada kısa bir irdeleme yaparak hangi kelimeler üzerine yoğunlaşılması gerektiği anlaşılabilir. Google Kelime Planlayıcı aracında bulunan “Rekabet” analizinin de pek çok kişi tarafından yanlış anlaşıldığının altını çizmekte tam da bu noktada büyük yarar var. Zira rekabetin bir kelime üzerinde düşük görünüyor olması; bu kelimede kısa sürede ön plana çıkılabileceği anlamına gelmemektedir. Bu panel hali hazırda “reklam veren” olarak kullanıldığı için; rekabetin düşük göründüğü kelimeler aslında bu kelimelere çok daha az para harcanarak reklam verilebileceğini göstermektedir. Dolayısıyla biz yayıncılar için burada önemli olan rekabetin yüksek olmasıdır. Çünkü bu durum; girilmek istenilen kelimede ne kadar fazla reklam vermek isteyen kişinin ya da firmanın olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca kelimede yer alan “reklam verenleri” bulmak adına ücretsiz bir toolu da yazımızın bir sonraki bölümünde sizlerle paylaşacağım. Örneğin “computer” şeklinde yaptığımız arama üzerinden sizlere iki farklı öneri sunabilirim. Bunlardan ilki… Business Computer sözcük grubu. Türkçe karşılığı ile “iş bilgisayarları”.
  • Kelimenin aranma aralığı 10 bin civarı
  • Rekabet durumu yüksek görünüyor
  • Düşük teklif 29,87 TL iken
  • Yüksek teklif ise 85,11 TL olarak karşımıza çıkıyor.
İkinci önereceğim kelime grubu ise “Computer Concepts” olarak ön plana çıkıyor. Türkçe karşılığı; “bilgisayar kavramları”.
  • Kelimenin aranma aralığı 3-5 bin civarı
  • Rekabet durumu düşük görünüyor
  • Düşük teklif 14,87 TL iken
  • Yüksek teklif ise 19,52 TL olarak karşımıza çıkıyor.
Bahse konu iki örneği incelediğimizde ve ilgili kişiye; site açmak için “hangi örnek daha mantıklı geliyor” sorusunu yönelttiğimizde genelde alacağımız cevap ilk seçenek olacaktır. Zira aranma hacmi, rekabet seviyesi ve kazanç dikkate alındığında ilk seçenek ön plana çıkıyor. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken husus; site hazırlayıcısının yani bizlerin bir iş bilgisayarı satıp satamayacağı… İş bilgisayarı satamayacak kişinin bu alana girmesindense, bilgisayar kavramlarını açıklayabileceği ve bu konuda yayım yapabileceği bir site açarak ön plana çıkması çok daha mantıklı ve doğru bir hareket olacaktır. Yazımızın devamında yer alan “Niche Kelime Avcılığı Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar” bölümünde bu durumu ayrıca detaylandıracağız.

Tool Yardımı İle Kelime Tespiti Yapmak

Niche kelime tespiti denildiğinde hemen herkesin ilk aklına gelen Adwords Kelime Planlayıcı vasıtası ile kelime bulmayı yukarıda öğrendik. Daha az kişinin aklına gelen bir diğer niche kelime tespiti yöntemi ise Long-Tail-Keyword Generator araçları vasıtası ile kelime bulmak. Google’da kısa bir arama yaparak kuyruklu kelime oluşturuculara yani “Long-Tail-Keyword Generator” araçlarına ulaşabilirsiniz. Benim kullandığım ve pek çok kişi tarafından tercih edileni olanın linkine aşağıdan ulaşabilirsiniz. https://smallseotools.com/long-tail-keyword-generator/ Bu içeriği hazırlarken; örnek olması için bir kelime tespiti yaparak sizlere sunmayı düşündüm. Örnek olarak: Siteyi açtıktan sonra önüme gelen pencereye ana kelimemi girdim. Akabinde:
  • Provider > Google
  • Country > United States
  • Language> English
Seçimlerini yaptım. Ana kelime olarak “Computer” tercihinde bulundum. 15-20 saniye kadar bekledikten sonra 450’ye yakın öneri bu program tarafından bana sunuldu. Üstelik bu noktada karşınıza çıkan kelimeleri bilgisayarınıza indirebilir ve farklı çalışmalarda kullanmak adına kendinize bir kelime data arşivi sağlayabilirsiniz.

Wikipedia ile Niche Kelime Bulmak

Wikipedia’nın sanal alemdeki gücünü önemseyenler için önemli bir kelime bulma yöntemidir. Misal olarak arama kısmına “online advertising” yazdığınızda; tanımda yer alan iç linklerden “online advertising” ile ilgili olanlar hemen listelenecektir. Kaynak: https://nichehacks.com/find-keywords-for-website/

Google Search ile Niche Kelime Bulmak

Bu yöntem aslında internet kullanıcıları tarafından genelde bilinmektedir. Bununla birlikte yine de yazımızda yer alması adına ve bu yöntem aklına gelmeyenler için Google Search ile kelime tespiti yapmaya da değinmekte yarar var. Ancak bu işlemi yaparken Google’a Türkiye üzerinden değil, ABD üzerinden bağlanmak daha doğru sonuçlar elde etmek için faydalı olacaktır. Bu nedenle Google’a girdikten sonra; Google USA yazıp, Pagina USA sayfasına giriş yapmak gerekmektedir. Akabinde aklınızdaki ana anahtar kelimeyi Google arama kısmına yazarak çıkan yan kelimelere göz atabilirsiniz. Yan kelimeleri çeşitlendirmek ve niche kelime olasılığını artırmak için anahtar kelimenizin birkaç harfini yazdıktan sonra çıkan sonuçlara göz atabilir, kelimenin devamına farklı harfler ekleyerek çıkan diğer sonuçları da görebilirsiniz.

Yahoo İle Kelime Bulmak

Yahoo kullanıcılarının sorularına cevap aradıkları Yahoo Answers niche kelime bulmada yardımcıdır. Yahoo Answers’a (https://answers.yahoo.com/) adresinden giriş yaptıktan sonra ana kelimenizi karşınıza çıkan ekrana yazabilir ve insanların bu kelime üzerinden neleri aradıklarını kolayca tespit edebilirsiniz.

Niche Kelime Tespit Ederken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

İçeriğimizin şimdiye kadar olan kısmında niche kelime nasıl bulunur, niche kelime tespiti yapma yöntemleri nelerdir gibi sorulara cevap aradık ve pek çok farklı yöntemi sizlerle paylaştık. Yazımızın bu kısmında ise; niche kelimemizi tespit ettiğimizde yahut tespit ettiğimizi düşündüğümüzde hangi adımları izlemeliyiz, niche kelimemizin projemize uygun olup olmadığını nasıl anlamalıyız gibi soruların cevaplarını arayacağız. Bu noktada şimdiye kadar örnek kelime olarak ele aldığımız “Computer” sözcüğü üzerinden devam edelim… Yukarıda bahsettiğimiz yöntemlerden birini kullanarak “Computer” kelimesini yazdığımızda alt kelime gruplarından biri olan “where to buy cheap computers” yani “ucuz bilgisayar nereden alınır” kelime grubunu niche olarak ele alalım. Bu keklime grubunun aranma hacmi 150-200 aralığında. Bu aralık aranma hacmi için son derece düşük kalıyor. Zaten ben de bu noktada sizlere direkt bir niche kelime vermeyi değil; niche kelime bulmayı, irdelemeyi ve sonuçlandırmayı öğretmek istiyorum. Yani tabiri caizse balık vermeyi değil; balık tutmayı öğretmek istiyorum. Örneğimiz üzerinden devam etmek gerekirse… Google arama kısmına “where to buy cheap computers” yazdığınızda karşınıza yaklaşık 510 milyon sonuç çıkıyor. Zira Google bize içerisinde; “where, to, buy, cheap, computers” kelimeleri geçen bütün sonuçları verdi. Doğal olarak bu kadar sonuç içerisinden eleme yapmak mümkün değil. Bu nedenle; anahtar kelimemizi “ – “ içerisinde aratıyoruz. Bu durumda karşımıza gelen sonuç sayısı 31’e düşüyor. Dikkat edeceğimiz bir diğer husus ise arama yaptığımız kelimede karşımıza çıkan “adwords” miktarı. Örneğin bu kelime grubunda üstte 4 ve altta da 3 olmak üzere toplam 7 adwords görüyoruz. Bu durum bizim için dezavantaj demektir. Zira kullanıcılar arama yaptıklarında büyük oranda karşılarına ilk çıkan sonuca tıklamaktadırlar. Bu nedenle adwords olmayan alanlara yönelmek; ya da en azından adwordsün daha az olduğu alanlarda proje geliştirmek, projemizin uzun vadede daha başarılı olması anlamına gelecektir.

Bulduğumuz Kelimede Reklamcı Var Mı?

Bulduğumuz kelimede reklam veren olup olmaması; reklamcı sayısının ne civarda olduğu projemizin geleceği açısından son derece önemlidir. Bulduğumuz kelimede reklamcı olup olmadığını görmek için Google USA sayfasına girdikten sonra niche kelimemizle arama yapıp gelen sonuçlar üzerinden sitelerdeki reklamların sonuçlar ile ilişkili olup olmadığını inceleyebiliriz. Bu noktada benim de kullandığım ve ücretsiz olarak hizmet veren SpyFu aracını (spyfu.com) üzerinden kullanabilirsiniz. Bununla birlikte bütün analizinizi bu araç üzerinden yapmanız sağlıklı olmayacaktır. Yukarıda da belirttiğim üzere anahtar kelimenizi Google’a “-“ içerisinde yazarak arama yapabilir ve çıkan muhtemel rakip sitelerdeki içerik-reklam uyumu üzerinden gözlemleyebilirsiniz. Bu en sağlıklı yöntemdir denilebilir. Bunun yanı sıra, net olarak doğru sonucu vermese de; fikir edinmek adına Advertisers yani reklamcılar kısmının son 12 aylık istatistiğinden kelimenize reklam veren datasına da ulaşabilirsiniz. Ücretsiz olduğu için önerdiğim bu yöntemde maksimum üç reklam veren; aylık reklam bütçeleri ve toplam anahtar kelimeleri gibi istatistiklere ulaşmanız mümkün. Bu noktada bütçe ayırabilecekler için ise; en iyi analizi semrush veya ahrefs üzerinden elde edebileceklerini belirtmekte yarar var.

NİCHE SİTELER İÇİN ÇOK KAZANDIRAN KELİMELER

En Çok Aranan Kelimeler (Google) Anahtar kelimesine karar veremeyenlerin işini kolaylaştıracak mükemmel yöntemlerden biri. Google USA sayfasına girildiğinde “most searched words on google usa” yazılarak arama yaptırılırsa; “trends.google.com” adresi ile karşılaşılır. Yahut direkt Google Trendler sayfasına da gitmek mümkün. Sayfanın üst kısmında bölge/tarih/kategori filtrelemeleri yapılabiliyor. Filtrelemelerden Birleşik Devletler > 2021 > All Categories seçimleri yapıldığında hangi yıl hangi ülkede ve hangi kategorilerde hangi kelimelerin ne sıklıkla arandığı görülebilmektedir. En Çok Kazandıran Kelimeler (Adsense) Google USA sayfasında “Most Profitable Keywords” araması yaptırdığımızda yüksek kazanç sağlayan kelimeleri görebilir ve bu kelimelerin alt dallarını türeterek onları da inceleyebiliriz. Projenizin ileride iyi bir kazanç getirmesini istiyorsanız burada yapacağınız incelemeler ve araştırmalar son derece önemlidir. Ayrıca sağladığınız gelirin projenizin devamı için bir teşvik unsuru olacağını da göz ardı etmeyin.

Niche Rakip Analizi Nasıl Yapılmalıdır?

Niche kelimenin tespitinin yapılması ve bahse konu kelimenin iyi kazanç getiren kelimeler arasında bulunması bu kelime üzerine proje geliştirme fikrini tek başına sağlamaz. Zira sizden önce biri ya da birileri bu kelimeyi tespit etmiş ve üzerine proje geliştirmiş olabilir. Bu nedenle niche kelime tespiti yapıldıktan sonra mutlaka niche rakip analizi de yapılmalıdır. Bu noktada daha önce bahsettiğimiz adwords olmamasına ya da az sayıda olmasına dikkat etmek ilk seçenektir. Akabinde manuel analiz yöntemleri olduğu gibi otomasyon şeklinde niche analiz yöntemleri de vardır. Rakiplerinizi Kendiniz Analiz Etmelisiniz Niche kelime tespitinizi yaptınız ve rakiplerinizi analiz etmeye koyuldunuz diyelim. Bu noktada niche kelimenizin “red brown hair” olduğunu varsayalım. Tekraren hatırlatmak istiyorum ki; bu kelimenin iyi bir niche kelime olduğunu söylemiyorum, tamamen örneklendirme adına kullanıyorum… Google USA’e girdikten sonra ilgili anahtar kelimemizi yazarak analizimize başlıyoruz. Burada çıkan ilk sayfayı analiz etmek bize büyük oranda doğru sonuç verecektir. Ancak hedefiniz doğrultusunda farklı düşünceleriniz var ise 2. sayfa ve hatta 3. sayfaya kadar analizlerinizi geliştirebilirsiniz. Analiz edeceğiniz konuları şu şekilde sıralayabiliriz…
  • Kullanıcılar bu konuda neler arıyor, yayıncılar neler sağlıyor, siz neler sağlamalısınız…
  • İndexlenen sayfanın yüzeysel analizini mutlaka yapmalısınız.
  • Head ve Meta etiketlerini kontrol etmelisiniz. Kullanıcılı odaklı olarak doğru şekilde yerleştirilip yerleştirilmediğini incelemelisiniz.
  • Sitedeki makalelerin link çıkışlarının incelemesini yapmalısınız. No-follow ya da do-follow link olup olmadığını mutlaka incelemelisiniz.
  • İncelediğiniz sayfanın ya da sitenin anahtar kelime yoğunluğunun ne seviyede olduğunu görmelisiniz. Bunun için tool kullanmanız yararlı olabilir.
  • İçeriklerin otoritesini incelemek önemli bir ayrıntıdır.
  • Ahrefs erişiminiz var ise incelediğiniz rakip sitenin site otoritesine göz atmalısınız. Ahrefs erişimine sahip değilseniz Alexa üzerinden rakip site hakkında tahmini bir analiz yapmanız yine de yararınıza olacaktır.
  • Ahrefs ile site analizi yapabiliyorsanız backlink sayılarını ve zamana göre artış ya da azalışını incelemeniz sizin için önemli bir gösterge olacaktır.
Sitenin Ne Verdiğine Dikkat Edin! Google sayfa incelemelerinde bu kısım çok önemlidir. Arama yaptığınız anahtar kelime sonucunda karşınıza çıkan siteler; aslında Google’ın aramayı nasıl gördüğünü size gösterir. Anahtar tespiti konusunda içeriğimizin başlarında belirttiğimiz gibi; eğer bilgisayar satmak üzerine bir niche kelime belirlediniz ve bu alanda proje geliştiriyorsanız; sitenizin Google’da ilk sayfalara tırmanmasının bir hayli zor olduğunu baştan göze alın. Zira bu durumda Google’da ilk sayfaları bilgisayar satan siteler ve firmalar alacaktır. Bu durumda siz de ya bilgisayar satmalı; ya da kısa bilgisayar tanıtımı yazılarından sonra kişileri ilgili bilgisayarın satıldığı mecraya yönlendirmelisiniz. Tabii Google’ın ilk birkaç sayfasında yer bulabilirseniz… Zira bu durumda bir de karşınızda bolca adwords rakibi bulacaksınız. Tüm bunları dikkate alarak; kendinizce tespitini yaptığınız niche kelimenin Google tarafından nasıl görüldüğünü ve Google ilk birkaç sayfasında söz konusu anahtar kelimede hizmet mi yoksa ticaret mi sitelerinin bulunduğuna azami derecede dikkat etmelisiniz. Aksi halde bütün çabalarınızın boşa gitme ihtimali hiç de az değildir. Anahtar kelimeniz hizmet vadediyorsa hizmet, ticaret vadediyorsa ticaret alanında içerik sunmanız gerektiğini unutmayın. Meta Etiketlerini ve H Etiketlerini Kontrol Etmelisiniz Belirlediğimiz Niche kelimeleri incelerken genellikle ilk sıralarda karşımıza çıkan siteler alan adından dolayı güçlü olan yahut yılların otoriter siteleri oluyor. Aradığımız niche kelimenin bu internet sitelerinde yer alması aslında bahse konu niche kelimeler için proje geliştirmeyi düşünen bizlere avantaj teşkil etmektedir. Zira söz konusu niche kelimeye has bir site kurgulandığında söz konusu otoriter sitenin spesifik bir kelimesi olmadığından önüne geçmek mümkün olabilmektedir. Aradığınız niche kelimenin karşınıza Google’da ilk sıralarda çıkan sitelerde ne yoğunlukta yer aldığını incelemek için; ilgili siteye girdikten sonra sağ tıklayıp sayfa kaynağını görüntüle diyebilir yahut ctrl+u yapabilir ve akabinde etiket araması yapabiliriz. Ctrl+f yaparak kelime araması olarak da bu işlemi düşünebilirsiniz. Bu işlem ile niche kelimenizin bahse konu sitedeki yoğunluğunu ve h1-h2-h3 gibi kullanımlarını ve ayrıca etiket kullanımlarını da görebilirsiniz. Sitenin title etiketine de bu şekilde göz atmak mümkündür. Meta ve H etiketlerini kontrol etmek; temel SEO gerekliliklerinin ilgili sitede ne oranda kullanıldığını ve ne kadar doğru uygulandığını incelemek projenizi gerçekleştirme esnasında size yardımcı olacaktır. Rakiplerin yanlış uygulamalarını sitenizde tekrar etmemek ve doğrusunu hayata geçirmek sizi birkaç adım öne taşıyacaktır. Link Yapısını ve Link Çıkışlarını Kontrol Etmek Önemli! Google’ın sitelerde ve site içeriklerinde en önem verdiği unsurlardan birisi de site içi linklemedir. Dolayısıyla sizin de rakiplerinizi Google gözü ile incelemeniz, irdelemeniz ve değerlendirmeniz; niche projenizin başarıya ulaşması için önem arz etmektedir. Site içi linklemelerini doğru kurgulayamayan rakip sitelerin varlığı, projenizin ön plana çıkabileceğinin bir göstergesidir. Belirlediğiniz niche kelimede yayım yapan ya da bu kelimede içerikleri bulunan rakip sitelerin iç ve dış linklemelerini; no-follow ve do-follow yapılarını incelemeli ve siz de sitenizi oluştururken içerik içi linklemelerinize azami seviyede özen göstermelisiniz. Rakiplerinizin bozuk linklenmiş siteler olması yahut hiç site içi link barındırmaması durumunda; sizin site için doğru linkleme yapmanız koşuluyla Google gözünde sizi ön plana çıkaracaktır. Keyword Density Analizi/ Anahtar Kelime Yoğunluğu Analizi Rakip sitelerin içeriklerinde anahtar kelimeleri ne sıklıkla kullandıklarını, etiketlemelerde anahtar kelime ve yan anahtar kelimelere dikkat edip etmediklerini incelemeniz sitenizi geliştirirken hem sizi ön plana çıkaracak hem de doğru bir strateji kurgulamanızı sağlayacaktır. Rakip sitelerin anahtar kelime yoğunluklarını bir tool sayesinde tespit etmeniz mümkündür. Benim de sıkça kullandığım ve ücretsiz olan anahtar kelime yoğunluğu analizi linkine buradan ulaşabilirsiniz. (https://smallseotools.com/keyword-density-checker/) İçerik Kontrolü Yapmak Önem Arz Ediyor! İçerik kalitesi, internet sitelerinin belki de en önemli unsurudur. Bu nedenle niche projenize başlamadan önce rakip sitelerin içerik kalitelerini mutlaka inceleyin.
  • Makalelerin ve içeriklerin yazım dili ve kalitesi
  • İçeriklerin imla kurallarına uygunluğu ve akıcılığı
  • Başlık uzunluğu, SEO’ya uygunluğu, Alt başlıkların kullanımları ve SEO uyumu
  • Görsel kullanımı ve görsellerin alt etiketleri ile tanımlarının girilip girilmediği
Yukarıda sıraladığımız maddeler çoğaltılabilir. Site içerisindeki makalelerin özgünlüğü en önemli faktör olmakla birlikte; yine içeriklerin net bilgi sunması da önemlidir. Örneğin 150 kelimede anlatılacak bir meselenin demogoji yapılarak 400 kelimede anlatılması kullanıcı üzerinde iyi bir etki bırakmaz. Üstelik kullanıcının aradığı bilginin net ve anlaşılır şekilde verilmesi Rich Snippets bakımından da önemlidir. Rich Snippets hakkında daha detaylı bilgi edinmek için de buraya göz atabilirsiniz. https://www.seohocasi.com/seo-ve-rich-snippets/ Site Otoritesi ve Sayfa Otoritesi Kontrol Edilmeli! Rakiplerinizin Google gözündeki yeri sizin için önemlidir. Bu nedenle rakip sitelerin otoritelerini ve sizin üzerine proje geliştireceğiniz niche kelimenin bulunduğu sayfaların otoritesini projenize başlamadan önce incelemeniz önem arz etmektedir. Rakip sitelerin otoritesini incelemek için Ahrefs kullanılabilir. Bu sayede rakiplerinizin sayfa ve domain otoritesini, backlink sayısını ve aylık ortalama trafik verilerini görebilirsiniz. Ancak Ahrefs ücretli olduğu için herkesin kullanamayacağı muhakkak. Kullanabilenler için ise yararlı olacağını vurgulayalım.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *