16 Ocak 2025
weather
10°
35,4846 %0.01
36,6965 %0.21
43,6222 %0.19
99.623,56 %3.216
3.075,94 0,05
FinansTaksi Haberler Tarım ve Kooperatiflerle Kalkınma: Kadınların Kırsaldaki Rolü Güçleniyor

Tarım ve Kooperatiflerle Kalkınma: Kadınların Kırsaldaki Rolü Güçleniyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) yürüttüğü "Güçlü Geçim Dayanıklı Toplum Projesi" ile kırsalda kadın istihdamı desteklenerek tarımsal üretim güçlendirildi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yürütülen ve kırsalda kadın istihdamına yönelik fırsatlar sunan "Güçlü Geçim Dayanıklı Toplum Projesi"nin kapanış etkinliği Ankara’da gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın öncülüğünde, Avrupa Birliği'nin desteğiyle uygulanan proje kapsamında, kırsal bölgelerde tarımsal bilgi ve beceriler kazandırılan kadınlar, sosyo-ekonomik olarak güçlendirilerek istihdama kazandırıldı.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi: Kırsalda Kadın Gücü

Projenin kapanış etkinliğinde konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ferhat Çolak, Bakanlık olarak sürdürülebilir kalkınma hedeflerini çevre dostu ve yenilikçi yaklaşımlarla gerçekleştirmeye odaklandıklarını vurguladı. Çolak, "Tarım sektöründe güçlü bir gelecek inşa etme vizyonuyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu proje, sürdürülebilir tarım uygulamalarını teşvik ederken kırsal topluluklarımızın sosyo-ekonomik gelişimine de katkı sağladı" ifadelerini kullandı. Çolak, projenin elde ettiği başarıların işbirliği ve dayanışmanın gücünü gözler önüne serdiğini belirtti.

Kadınların Liderliğinde Kooperatifleşme

FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık ise proje kapsamında, kadınların liderliğinde kurulan 13 kooperatifin Türkiye genelinde tarımsal üretime katkıda bulunduğunu söyledi. Selışık, "Kadınların karar alma mekanizmalarında daha fazla yer almalarını sağlamak adına onların çok yönlü rollerini destekleyen bir strateji izledik. Bu proje sayesinde kadınlar, yalnızca bir hedef grup değil, kalkınma süreçlerinde aktif liderler haline geldiler" dedi. Ayrıca, uygulamalı çiftçi okulları ve dijital platformlar aracılığıyla yaklaşık 3 bin çiftçinin verimlilik ve gelir düzeylerinin arttırılmasına katkı sağladıklarını ifade etti. Hibe desteği programından faydalananların yüzde 57,5’ini kadınların oluşturduğunu da sözlerine ekleyen Selışık, kadın liderliğindeki 5 kooperatifin de bu destekten yararlandığını belirtti.

Proje 10 İlde Uygulandı, 3 Bin Çiftçiye Destek Sağlandı

Proje, Türkiye’nin dört bir yanındaki kırsal alanlarda kadınların ekonomik güçlenmesini ve istihdama katılımını teşvik etmek amacıyla hayata geçirildi. FAO, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işbirliğinde 2018'de başlayan projeye, Avrupa Birliği finansman desteği sağladı. Proje kapsamında 10 ilde hayata geçirilen hibe programı, çiftçilerin verimlilik ve gelir düzeylerini arttırmayı hedefledi. Hibe desteği alanların önemli bir kısmını kadınlar oluştururken, kadın liderliğinde kurulan 5 kooperatif de projeden faydalandı. Proje sayesinde katılımcılar, tarımsal bilgi ve beceriler edinerek kayıtlı istihdama katıldı, sosyal güvenlik avantajlarından yararlanma fırsatı elde etti. Proje, kırsal alanlarda sosyo-ekonomik dayanıklılığı artırarak, Türkiye’de sürdürülebilir ve kapsayıcı bir kalkınma modelinin gelişimine katkı sağladı.

Kırsalda Sürdürülebilir Kalkınma için Ortaklık

FAO tarafından kırsal kalkınmaya yönelik başlatılan "Güçlü Geçim Dayanıklı Toplum Projesi," iş gücü piyasasına erişimde güçlük yaşayan kadınların ekonomik dayanıklılığını artırmaya odaklandı. Tarım sektöründe sağlanan bu katkılar, kırsaldaki toplulukların ekonomik açıdan sürdürülebilir ve dirençli bir yapıya kavuşmasını sağladı. FAO ve Türkiye’nin ilgili bakanlıkları, bu proje ile elde edilen başarıların, gelecek projeler için örnek teşkil edeceğini ve kırsalda kadın istihdamının desteklenmesine yönelik çabaların devam edeceğini belirtti.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *