Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın faiz politikalarına ilişkin açıklamaları ve küresel ekonomik verilerin etkisiyle karışık bir seyir izliyor. Powell, enflasyonun sürdürülebilir şekilde yüzde 2 seviyesine inmesinin mümkün olduğuna inandıklarını belirtse de üretici fiyatlarındaki artışın öngörülenin üzerinde olduğunu vurguladı. Powell’ın, "Ekonomi zayıflarsa faiz oranlarını düşürmek için yeterli alanımız var." şeklindeki açıklaması, piyasalarda risk iştahını sınırladı.
ABD Piyasaları ve Fed'e Yönelik Beklentiler
ABD'de yeniden başkan seçilen Donald Trump'ın ekonomi politikalarına yönelik belirsizlikler sürerken, Fed’in faiz indirim hızı konusundaki mesajları fiyatlamalarda dalgalanmaya yol açtı. Para piyasalarındaki son fiyatlamalar, Fed’in Aralık ayında faiz indirimi olasılığını yüzde 80'den yüzde 59 seviyesine çekti.
ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi dün yüzde 4,48'e kadar yükselirken, bugün yüzde 4,47 seviyesinde dengelendi. Dolar endeksi, yükselişini beşinci işlem gününe taşıyarak 106,8 seviyesinde yaklaşık bir yılın zirvesine yakın işlem görüyor. Güçlenen dolar ve tahvil faizlerindeki artışın etkisiyle altının ons fiyatı düşüşünü altıncı işlem gününe taşıdı ve şu sıralar 2.562 dolardan işlem görüyor. Bitcoin ise son dönemdeki yükselişin ardından rekor seviye olan 93 bin doları test ettikten sonra 87.500 dolarda denge buldu.
New York Borsası’nda dün S&P 500 endeksi yüzde 0,6, Dow Jones endeksi yüzde 0,5 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,07 oranında düşüşle kapandı. Vadeli endeksler yeni güne de negatif seyirle başladı.
Avrupa Borsaları ve Ekonomik Veriler
Avrupa borsaları ise büyüme verileri ve büyük şirketlerin finansal sonuçlarıyla pozitif bir görünüm sergiledi. Eurostat’ın verilerine göre, Avro Bölgesi’nin üçüncü çeyrek Gayrisafi Yurt İçi Hasılası (GSYH), önceki çeyreğe göre yüzde 0,4, yıllık bazda ise yüzde 0,9 arttı. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yayımladığı toplantı tutanakları, faiz oranlarının kısıtlayıcı bölgede kalmaya devam edeceğini ve dezenflasyon sürecine katkı sağlayacağını ortaya koydu.
Borsalarda teknoloji hisseleri yüzde 3,09 değer kazanırken, Hollandalı çip üretim firması ASML'in hisseleri yüzde 7’den fazla yükseldi. Siemens AG ise 9 milyar avroluk yıllık kar açıklamasının ardından hisselerinde yüzde 4,5’lik artış kaydetti.
Bu gelişmelerle, FTSE 100 endeksi yüzde 0,5, DAX 40 endeksi yüzde 1,3, CAC 40 endeksi yüzde 1,3 ve FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,9 oranında yükseldi.
Asya Piyasalarında Karışık Görünüm
Asya borsalarında ise bölge genelinde dalgalı bir seyir öne çıktı. Çin'de sanayi üretimi yıllık yüzde 5,3 ile beklentilerin altında kalırken, perakende satışlar yüzde 4,8 artışla öngörüleri aştı. Japonya’da üçüncü çeyrek GSYH büyümesi yüzde 0,9 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, sanayi üretimi yıllık yüzde 2,6 geriledi.
Dolar/yen paritesi 153,5 seviyesine yükselerek Temmuz’dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) faiz artırımı beklentilerinin artmasıyla piyasalarda oynaklık dikkat çekti.
Bu gelişmelerle, Nikkei 225 endeksi yüzde 0,8, Kospi endeksi yüzde 0,1, Hang Seng endeksi yüzde 0,4 yükselirken, Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 değer kaybetti.
Yurt İçi Piyasalarda Pozitif Seyir
Yurt içinde Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dün yüzde 1,29 artışla 9.420,42 puandan kapandı. Dolar/TL paritesi dün 34,3290 seviyesinden kapanırken, bugün yüzde 0,3 artışla 34,4230 seviyesinde işlem görüyor.
Analistler, BIST 100 endeksinde teknik olarak 9.500 ve 9.650 puanın direnç, 9.300 ve 9.200 seviyelerinin destek konumunda olduğunu belirtti.
Bugün, yurt içinde piyasa katılımcıları anketi ve özel sektörün yurt dışı kredi borçları verileri takip edilecek. Yurt dışında ise ABD sanayi üretimi ve İngiltere büyüme verileri yatırımcıların odağında olacak.