16 Ocak 2025
weather
10°
35,4702 %-0.05
36,5529 %-0.12
43,4316 %0.2
99.704,99 %3.231
3.072,37 0,62
FinansTaksi Haberler Özel Tıbbi Gıdalarda KDV Düzenlemesi: Vergi Oranı Eşitlendi

Özel Tıbbi Gıdalarda KDV Düzenlemesi: Vergi Oranı Eşitlendi

Özel tıbbi amaçlı gıdaların tesliminde Katma Değer Vergisi (KDV) oranı düzenlendi. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan ve hekim kontrolünde reçeteyle kullanılan bu ürünler artık yüzde 10 KDV oranına tabi olacak. Böylece KDV uygulamasında yaşanan farklılıklar giderilerek olası suistimallerin önüne geçilmesi hedefleniyor

Özel tıbbi amaçlı gıdalarda Katma Değer Vergisi (KDV) oranı düzenlemesi yapılarak, bu ürünlerin tesliminde yaşanan KDV farkları giderildi. Yeni düzenlemeye göre, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan ve hekim kontrolünde reçeteyle kullanılabilen, bedeli de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanan bu gıdalar, beşeri tıbbi ürünlerdeki gibi yüzde 10 KDV oranına tabi olacak. Düzenleme, Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe girdi.

KDV Uygulamasındaki Farklılıklar Giderildi

Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Karar'da yapılan değişiklikle, özellikle özel tıbbi amaçlı gıdalarda yaşanan KDV oranı farklılıkları sona erdirildi. Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış, hekimlerin reçeteyle önerdiği ve bedeli SGK tarafından ödenen bu ürünler artık yüzde 10 KDV ile vergilendirilecek. Böylece bu ürünler, diğer beşeri tıbbi ürünlerle aynı vergi oranına tabi olacak.

Suistimallerin Önüne Geçilecek

Düzenlemeyle özel tıbbi amaçlı gıdaların düşük KDV oranından faydalanma yoluyla yapılan olası suistimallerin önlenmesi amaçlanıyor. Bu ürünlerin daha önce bazı durumlarda farklı KDV oranlarıyla satılabilmesi, sektörde çeşitli karışıklıklara neden olmuştu. Artık bu ürünler tek bir KDV oranına bağlanarak, oluşabilecek suistimal girişimlerinin önüne geçilecek.

Tıbbi Cihazlarda da KDV Oranı Belirlendi

Ayrıca, Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan "Tıbbi Cihaz Yönetmeliği" ve "İn Vitro Tanı Amaçlı Tıbbi Cihaz Yönetmeliği" kapsamına giren cihazların teslimi ve kiralanması hizmetlerinde de yüzde 10 KDV oranı uygulanacak. Ancak bazı istisnalar da düzenlemede yer aldı. Özel tüketim vergisine (ÖTV) tabi ürünler ve Türk Gümrük Tarife Cetveli'nde belirlenen bazı cihazlar mevzuat gereği tıbbi cihaz olarak kabul ediliyor. Bu cihazlar arasında esas işlevi tıbbi tanı ve tedavi olmayan ancak belirli özellikleri nedeniyle tıbbi cihaz kategorisine giren aygıtlar bulunuyor. Yeni düzenleme ile bu tür cihazların indirimli KDV oranlarından yararlanmasının da önüne geçildi.

Düzenlemenin Yürütülmesi

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı doğrultusunda, düzenlemeyi Hazine ve Maliye Bakanı yürütecek. Yapılan bu düzenlemeler, 14 Kasım 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *