16 Ocak 2025
weather
10°
35,4863 %0.04
36,6656 %0.25
43,5940 %0.29
100.365,89 %3.629
3.073,10 -0,04
FinansTaksi Haberler Muğla'da Balık İhracatı Yükselişte: 472 Milyon Dolar Gelir Sağlandı

Muğla'da Balık İhracatı Yükselişte: 472 Milyon Dolar Gelir Sağlandı

Muğla, Türkiye’nin su ürünleri üretiminde önemli bir merkez olma özelliğini koruyarak, 2024 yılının ilk dokuz ayında 71 bin 461 ton balık ihraç ederek 472 milyon dolar gelir elde etti. Bu başarı, Muğla'nın kültür balıkçılığı alanındaki büyümesini ve ihracat hacminin artışını yansıtıyor

Muğla, Türkiye'nin su ürünleri üretiminde öncü konumunu koruyarak, 2024 yılının ilk dokuz ayında 71 bin 461 ton balık ihraç ederek 472 milyon dolar gelir elde etti. Bu rakam, Muğla'nın kültür balıkçılığı alanındaki büyüme ve ihracat hacminin artışını gözler önüne seriyor. Türkiye'nin deniz kültür balıkçılığı üretiminin büyük bir kısmının gerçekleştirildiği Muğla'da, her geçen yıl üretim miktarı ve ihracat kapasitesi artış gösteriyor. Kentin merkezi ve ilçelerindeki tesislerde üretilen balıklar, fileli kepçelerle toplanarak işlenmek üzere başka tesislere gönderiliyor. İşleme süreçlerinin ardından temizlenen balıklar, fileto olarak veya dondurularak satışa hazır hale getiriliyor. İhraç edilen balık ürünleri, iç pazarın yanı sıra ABD, Rusya ve Japonya gibi birçok ülkeye ulaştırılıyor.

Muğla Türkiye’nin Su Ürünleri Üretiminde Zirvede

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Muğla'nın Türkiye deniz kültür balıkçılığı üretiminin yaklaşık yüzde 65'ini, toplam ihracatının ise yüzde 50'sini gerçekleştirdiğini ifade etti. Saylak, “Çiftliklerimizde her türlü kontrol yapılarak yetiştirilen balıklar deniz suyundan arındırıldıktan sonra ihracat için paketlemeye geçiyor. AB normlarına uygun çipura, levrek başta olmak üzere birçok balık türünü yetiştirip dünyanın birçok ülkesine balık ihraç ediyoruz” dedi. Balık üretiminin çoğunluğunu alabalık, levrek ve çipuranın oluşturduğunu belirten Saylak, bunun yanı sıra minekop, sarıağız, midye ve diğer su ürünlerinin de üretildiğini vurguladı.

İhracatta Yeni Stratejiler

Bu yıl farklı bir pazarlama stratejisi benimsediklerini ifade eden Saylak, “Geçmişte firmalarımız pazarlama konusunda çok balık satıp az döviz alırken, bugün bu durumu değiştiriyoruz. Geçen yıl bu süreçte 97 bin ton balık ihraç etmişken, bu yıl 71 bin ton balık ihraç ederek aynı dövizi elde ettik. Bu, ürünümüzün katma değerini artırmak anlamına geliyor. Ürünleri en iyi şekilde en yüksek fiyattan pazarlıyoruz” şeklinde konuştu. Muğla’nın sadece deniz kültür balıkları değil, aynı zamanda iç sularda alabalık ve Türk somonu yetiştiriciliğinde de geniş bir kapasiteye sahip olduğunu vurgulayan Saylak, “Ülkedeki yavru balıkların yüzde 65'ini buradaki kuluçkahanelerde yapıyoruz” dedi.

Sektör Büyüyor ve İstihdam Artıyor

Muğla, olta balıkçılığı turizmi açısından da önemli bir yere sahip. Saylak, doğru pazarlama yöntemleri ile sektörü sürekli olarak canlı tutmak için çaba gösterdiklerini belirtti. Bu yılın ilk dokuz ayında elde edilen 472 milyon dolarlık gelir, sektörde yaklaşık 20 bin kişinin istihdam edilmesine katkı sağlıyor. Balık üretimi ile birlikte dalgıçlar, kaptanlar, paketleme tesisindeki işçiler, fileto yapanlar ve nakliye firmalarında çalışan işçilerle sektör her geçen gün büyümeye devam ediyor. Muğla'nın su ürünleri üretimi ve ihracatındaki başarıları, Türkiye'nin balıkçılık sektörünün geleceği için umut verici bir tablo sunuyor.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *