15 Ocak 2025
weather
10°
35,4626 %-0.06
36,5302 %-0.18
43,3952 %0.12
99.130,37 %2.469
3.068,87 0,51
FinansTaksi Haberler Küresel Piyasalar, FOMC Tutanakları ve Trump’ın Politikalarına Odaklandı

Küresel Piyasalar, FOMC Tutanakları ve Trump’ın Politikalarına Odaklandı

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) ve ABD Başkanı Donald Trump’ın politikalarına dair belirsizliklerin etkisiyle karışık bir seyir izliyor. Bugün yayımlanacak FOMC toplantı tutanakları, Fed’in gelecekteki faiz kararlarına dair ipuçları arayan yatırımcılar için kritik önem taşıyor.

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından alınacak kararlar doğrultusunda şekillenen ekonomik belirsizliklerle karışık bir seyir izlerken, bugün yayımlanacak Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) toplantı tutanaklarına odaklandı. Yatırımcılar, FOMC tutanaklarında Fed’in enflasyonla mücadeleye yönelik izlediği stratejiler ve gelecek dönemde atacağı adımlar hakkında ipuçları arayacak. ABD'de başkanlık seçimlerini yeniden kazanan Donald Trump’ın izlediği politikalar ve bu politikaların ekonomi üzerindeki olası etkileri konusundaki soru işaretleri devam ederken, Trump'ın kabine üyelerini açıklamaya başlaması siyasi belirsizliklerin kısmi olarak giderilmesine yardımcı oldu. Trump’ın Hazine Bakanlığı için Amerikalı yatırımcı ve hedge fon yöneticisi Scott Bessent’i aday göstermesi sonrası, piyasalarda olumlu bir hava estikçe hisse senetlerinde yükseliş görüldü.

Trump'ın Politikaları Küresel Piyasaları Etkiliyor

Trump’ın başkanlık görevini devraldıktan sonra Meksika ve Kanada’dan gelen tüm ürünlere yüzde 25, Çin’den gelen ürünlere ise yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulayacağını duyurması, dünya borsalarındaki hareketliliği etkiliyor. Bu gümrük vergisi artışının küresel ticaretin geleceği üzerindeki etkileri, yatırımcılar tarafından yakından izleniyor. Fed’in gelecekteki para politikalarına ilişkin belirsizliklerin devam etmesiyle birlikte, ABD ekonomisinin büyüme verilerinin yanı sıra, bu hafta açıklanacak makroekonomik veriler ve 6-7 Kasım tarihlerinde yapılan FOMC toplantısının tutanakları da büyük önem taşıyor. Piyasalar, tutanaklardan Fed’in projeksiyonlarına dair sinyaller bekliyor.

ABD Ekonomisinin Durumu ve Jeopolitik Riskler Küresel Piyasaları Şekillendiriyor

Analistler, ABD ekonomisinin gidişatını, diğer taraftan ise Rusya ve Ukrayna arasında süregel olan jeopolitik risklerin küresel piyasalarda belirleyici faktörler olacağını vurguluyor. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, Fed’in faiz oranlarını, ekonomik aktiviteyi ne kısıtlayan ne de teşvik eden bir seviyeye çekmeye devam edeceğini belirterek, "Aşırı ısınmaya dair ikna edici bir kanıt olmadığı sürece, faiz oranlarının düşmeye devam etmesinin önünde bir engel görmüyorum." ifadelerini kullandı. Fed’in aralık ayında 25 baz puan faiz indirimi yapma olasılığı, piyasalarda yüzde 56 ihtimalle fiyatlanırken, yüzde 44 ihtimalle faiz oranlarının sabit tutulması bekleniyor.

Fitch Ratings Uyarıları ve ABD Seçim Sonrası Belirsizlikler

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD seçimlerinin ardından yeni yönetimin ekonomik ve kredi görünümü üzerinde önemli etkiler yaratacağını vurguladı. ABD seçimleri sonrasındaki politikaların belirsizliği, küresel ekonomik görünümde risk oluşturuyor. Fitch Ratings açıklamasında, daha yüksek ABD tahvil faizleri ve doların değer kazanmasıyla birlikte gelişmekte olan piyasalarda dalgalanma risklerinin arttığına dikkat çekildi. Ayrıca, ABD’nin Çin’e yönelik tarifeleri artırarak bu ülkenin ekonomik zorluklarını daha da derinleştirebileceği öngörülüyor.

Altın ve Bitcoin’de Dalgalanma

Geçen hafta yüzde 6 artışla 2 bin 720 dolara çıkarak yükselişe geçen altının ons fiyatı, küresel piyasalardaki gelişmelerin etkisiyle bugün 2 bin 620 dolar seviyesinin üzerinde işlem görmeye devam ediyor. Diğer taraftan, Trump’ın seçim zaferinin ardından üst üste rekorlar kıran Bitcoin, 99 bin 500 dolar seviyesinden artan satış baskısıyla gerileyerek 94 bin 270 dolara indi.

Piyasaların Tepkisi ve Avrupa'daki Gelişmeler

New York Borsası'nda dün Dow Jones endeksi yüzde 1 artışla 44.815 seviyesine yükselerek rekor kırarken, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri de sırasıyla yüzde 0,3 artış gösterdi. Ancak Avrupa borsalarında jeopolitik gelişmeler ve ekonomik aktivitenin yavaşladığına dair sinyallerle karışık bir seyir izlendi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyeleri, enflasyon hedeflerine ulaşmada belirsizlikler olduğunu ifade ederken, Avrupa'da hizmet sektöründeki fiyat ve ücret artışları, bu projeksiyon için hala risk oluşturmaya devam ediyor.

Asya Borsaları: Çin'e Yönelik Gümrük Vergisi Kaygıları ve Bölgesel Riskler

Asya borsalarında, Trump’ın Çin'e yönelik ek gümrük vergisi açıklamaları ve bölgedeki artan jeopolitik riskler, yatırımcıları temkinli olmaya itiyor. Japonya'nın, Tayvan'ı korumak için ABD ile işbirliği yaparak askeri üsler kuracağı yönündeki iddialar, Asya’daki yatırımcılar için endişe kaynağı oldu.

Borsa İstanbul ve Türkiye Ekonomisi

Borsa İstanbul’da, dün alıcılı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,15 değer kazanarak 9.659,96 puandan tamamladı. Dolar/TL, dün yüzde 0,1 artışla 34,5710'dan kapanırken, bugün bankalararası piyasada 34,6160 seviyesinden işlem görüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 29 Kasım’da açıklanacak 2024 yılı 3. çeyrek Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verileri de yatırımcıların takibinde olacak. Ekonomistler, 2024’ün 3. çeyreği için Türkiye ekonomisinin yıllık bazda yüzde 2,64 büyüdüğünü tahmin ediyor. Analistler, bugün yurt içinde sektörel enflasyon beklentilerinin, yurt dışında ise ABD’de yeni konut satışları, New York Fed tüketici güven endeksi ve FOMC toplantı tutanaklarının takip edileceğini belirtiyor.

Küresel ve Yerel Piyasaların Karışık Görünümü Devam Ediyor

Küresel piyasalar, belirsizliklerle dolu bir dönemde yön arayışını sürdürürken, Trump’ın ekonomik politikaları ve Fed’in faiz kararları önümüzdeki dönemde daha fazla dalgalanmalara neden olabilir. Hem küresel hem de yerel piyasalarda yatırımcılar, jeopolitik riskler ve ekonomi verilerine duyarlı hareket etmeye devam edecek.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *