Fransa Carte Vitale nedir ne işe yarar nasıl alınır soruları Fransa’da kamet eden gurbetçiler için son derece önem taşıyor. Carte Vitale Fransız SGK’sının sigortalı kişilere verdiği karttır. Sağlık hizmetinden yararlanmak başta olmak üzere pek çok alanda gereklidir. Carte Vitale ne işe yarar ve nasıl alınır sorularının cevabını içeriğimiz devamında detaylandıralım. Ayrıca
Fransa asgari ücret 2022 ne kadar olacak sorusunun cevabı için de buraya göz atabilirsiniz.
Fransa Carte Vitale Nedir Ne İşe Yarar Nasıl Alınır?
Carte Vitale Fransız SGK’nın sigortalıya verdiği bir kart. İlk başvurunun akabinde size gelecek kullanıcı adı ve şifreyle Ameli’nin sistemine girerek kendinize bir profil sayfası oluşturuyorsunuz. Bu oluşturduğunuz sayfada “carte vitale’e başvur” diye bir bölüm var. Başvurunuzu buradan yapıyorsunuz. Bunun için gereken fotoğrafı da postayla ana merkeze gönderiyorsunuz. Ancak fotoğrafınızı bir forma yapıştırmanız gerekiyor. Özetlemek gerekirse Carte Vitale alım aşamaları;
1- Şahsen yapılan Ameli başvurusu,
2- (En erken) 4-5 ay sonra adresinize gelen kullanıcı adı ve şifreyle sistem sayfanızı oluşturma,
3- O sayfadan Carte Vitale başvurusu yapma.
4- Adresinize gelen fotoğraf formu.
5- O formun üstüne fotoğrafınızı iliştirerek geri gönderme. Mutlaka recommandé göndermelisiniz. Devlet daireleriyle yaptığınız her yazışmayı recommandé göndermelisiniz. Bu durum size belki 3 euro fazla maliyeti olur ama karşı tarafa bir mesaj vermenizi sağlamaktadır.
Carte Vitale alabilmek için Sosyal Sigorta numarası aldıktan sonra yapacaklarınız bunlar. Ancak sizin tüm yükümlülüklerinizi yerine getirmeniz, karşı taraf yani Fransız devlet memurlarının başvuruyu hemen onaylayacakları anlamına gelmiyor. Bütün işlemleri eksiksiz ve doğru yapsanız dahi başvurunuz Türk olduğunuz için reddedilebiliyor. Birkaç kez daha başvuru yenilemek durumunda kalabiliyorsunuz.
Fransa Carte Vitale Ne İşe Yarar?
1- AİLE HEKİMLİĞİ: Fransa’da aile hekimliği ücretli. Ücretleri 25 Euro’dan başlıyor. Doktoru gördükten sonra kartınızı uzatıyorsunuz ama parayı full ödüyorsunuz. Aile hekimleri kredi kartı kabul etmiyor. Ya çek, ya nakit ödeyeceksiniz. Doktor karttaki bilgiyi sisteminde kontrol ediyor ve vizite ücretini aldığını oraya giriyor. Ameli sizin para ödediğinizi bildiği için zamanı gelince SGK’ya düşen parayı hesabınıza geçiyor. Örnek: Doktor 30 euro idi. Ameli her zaman %70 öder. 21 Euroyu hesabınıza yatırıyor. 9 euroyu siz cepten ödemiş oluyorsunuz.
2- ECZANE: Doktor size reçete verdi. Renkli reçeteler hariç (onların uygulamasını henüz keşfetmedim) ilacınızı kartınızı gösterip para vermeden ediniyorsunuz. Bedava yani.
3- LABORATUVAR: Test istendiğinde; laboratuvara gidip testinizi yaptırdınız. Kartınızı verdiğiniz zaman aile hekimindeki gibi ücreti full ödemiyorsunuz. Yani faturanın sadece size düşen kısmını ödüyorsunuz.
4- HASTANE: Hastanelerde de üzerinize düşen payı ödüyorsunuz. Laboratuvar gibi.
5- ÖZEL DOKTOR: Aile hekiminde 30 Euro vermiştiniz ancak özel doktorlar 80 Euro’dan başlıyor. Siz parayı full ödüyorsunuz. Faturanızı alıyorsunuz ve bu faturayı Ameli’ye gönderiyorsunuz. Sonrasını sistemden (kendi sayfanızdan) takip ediyorsunuz. Aynı e-devletten takip eder gibi. Ameli üstüne düşen kısmını banka hesabınıza 3 gün içinde geçiyor.
Carte Vitale sadece bu işlere yaramıyor. Ayrıca banka hesabı açarken de işlerin çok daha çabuk yürümesini sağlıyor. Aslında genel olarak tanımlarsak Carte Vitale bireyi evrak işinden kurtarıyor.
Sosyal sigorta numaranız var ancak carte vitale yok. Ne yapacaksanız? Bu durumda her şeyi cepten ödeyecek, faturaları Ameli’ye gönderecek, size para iadesi yapılmasını bekleyeceksiniz.