Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. Verilere göre, işsizlik oranı bir önceki aya göre değişim göstermedi ve yüzde 8,6 seviyesinde kaldı. Bu dönemde, işsiz sayısı 3 milyon 100 bin kişiye ulaşırken, istihdamda ise küçük bir artış kaydedildi.
İşsizlik Oranı Değişmedi, Genç Nüfusta Artış
Eylül ayında işsiz sayısı, bir önceki aya göre 35 bin kişi artarak 3 milyon 100 bin kişiye yükseldi. Bu oran, yüzde 8,6 olarak hesaplanırken, geçen yılın aynı dönemine göre işsizlik oranı 0,5 puanlık bir azalma gösterdi.
Cinsiyet bazında bakıldığında, erkeklerde işsizlik oranı yüzde 6,7, kadınlarda ise yüzde 12,3 olarak tahmin edildi. Genç nüfus (15-24 yaş grubu) özelinde ise işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 17,1'e yükseldi. Bu yaş grubunda erkeklerin işsizlik oranı yüzde 13,5, kadınlarda ise yüzde 24 olarak belirlendi.
İstihdamda Artış, İş Gücüne Katılımda Yükselme
İstihdam oranı eylülde 0,1 puan artarak yüzde 49,7'ye çıktı. İstihdam edilen kişi sayısı ise aylık bazda 95 bin kişi artarak 32 milyon 823 bine ulaştı. Erkeklerdeki istihdam oranı yüzde 67,3, kadınlardaki oran ise yüzde 32,5 olarak kaydedildi.
Mevsim etkisinden arındırılmış iş gücü, bir önceki aya göre 131 bin kişi artarak 35 milyon 923 bine yükseldi. İş gücüne katılım oranı ise 0,2 puan artarak yüzde 54,4 oldu. Bu oran erkeklerde yüzde 72,1, kadınlarda ise yüzde 37 olarak hesaplandı.
Çalışma Süresi ve Atıl İş Gücü
Eylül ayında, istihdam edilenlerin haftalık ortalama fiili çalışma süresi 42,7 saat olarak sabit kaldı. Ayrıca, zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel iş gücü ve işsizlerden oluşan atıl iş gücü oranı, aylık bazda 1,7 puanlık bir azalış göstererek yüzde 25,6 olarak belirlendi. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 17,3, işsiz ve potansiyel iş gücünün bütünleşik oranı ise yüzde 17,9 olarak tahmin edildi.
Eylül ayı iş gücü verileri, Türkiye'de işsizlik oranının sabit kaldığını, ancak genç nüfusun ve kadınların iş gücüne katılımındaki zorlukları gözler önüne seriyor. İstihdamda görülen küçük artışlar ve iş gücüne katılım oranındaki yükselme, ekonomik toparlanma adına umut verici gelişmeler olsa da, atıl iş gücü oranındaki yüksek rakamlar, iş gücü piyasasında çözülmesi gereken önemli sorunlar bulunduğunu gösteriyor.