Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, enerji sektöründe önemli değişimlerin yaşandığına dikkat çekerek, elektrik fiyatlarının gelecekteki en belirleyici faktörlerden biri olacağını vurguladı. Birol, önümüzdeki dönemde petrol piyasalarının sakin bir seyir izleyeceğini belirterek, enerji piyasalarının geleceği hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Birol, Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi'nin (IICEC) düzenlediği "Ekonomik Büyüme ve Enerji: Geleceğin Ekonomisini Şekillendirmek" temalı konferansta, küresel enerji sektöründeki dönüşümü ve geleceğe dair öngörülerini paylaştı.
Petrol Fiyatları ve Küresel Talep
Birol, Orta Doğu’daki siyasi gerginliklere rağmen petrol fiyatlarının 70 dolar seviyelerinde kalmaya devam ettiğini belirtti. Bu durumun, geçmişteki örneklere göre farklı olduğunu ifade eden Birol, petrol talebinin öncekiler kadar hızlı artmadığına dikkat çekti. Uluslararası Enerji Ajansı’nın 15 ay önce yaptığı tahmine atıfta bulunan Birol, "2024’te dünya petrol talebi, geçmiştekinin aksine en fazla 1 milyon varil büyüyebilir. Bu, tarihsel verilere göre son derece düşük bir rakam." şeklinde konuştu.
Elektrik Fiyatları ve Enerji Sektörünün Geleceği
Birol, elektrik fiyatlarının, enerji sektöründe kritik bir rol üstleneceğini belirterek, şunları kaydetti: "Elektrik talebinin artışı, enerji sektöründeki dönüşümü hızlandırıyor. Benim ‘American quartet’ dediğim, ABD, Kanada, Brezilya ve Guyana gibi ülkelerden gelen petrol üretimi hızlı bir şekilde artıyor. Bu 4 ülkeden gelen petrol artışı, dünya genelindeki petrol talebindeki artıştan daha fazla." Birol, petrol piyasalarının önümüzdeki yıl içinde büyük bir politik sürpriz yaşanmadığı takdirde rahat bir pazar olacağını öngördüğünü ifade etti.
Doğal Gaz Fiyatlarındaki Değişim ve Türkiye'ye Etkisi
Birol, doğal gaz fiyatlarının Türkiye için önemli bir gündem maddesi olduğuna vurgu yaparak, 2025 sonu itibarıyla dünya genelinde büyük bir LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) sevkiyatının başlayacağını söyledi. "Özellikle ABD ve Katar’dan gelen LNG sevkiyatları, 2026-2027 yıllarında artacak. Bu dönemde gelecek LNG miktarı, son 40 yılda gelen toplam LNG miktarına yakın olacak. Bu durum, doğal gaz piyasalarında satıcıların güçlü olduğu piyasalardan, alıcıların güçlü olduğu piyasalara dönüşüm sağlayacak." dedi. Birol, bu değişimin Türkiye gibi enerji ithalatına bağımlı ülkeler için büyük bir fırsat yaratacağını belirtti.
Elektrik Talebindeki Hızlı Artış
Birol, dünya enerji talebinin hızla arttığını ancak elektrik talebinin bu artışın çok daha ötesine geçtiğini vurguladı. Son 10 yıl içinde dünya enerji talebinin büyüdüğünü ancak dünya elektrik talebinin, dünya enerji talebinden iki kat daha hızlı arttığını belirten Birol, "Önümüzdeki 10 yıl içinde, konservatif bir bakış açısıyla bile dünya elektrik talebi, dünya enerji talebinin 6 katı kadar büyüyecek." diye konuştu.
Sanayi ve Arz Güvenliği Politikaları
Küresel enerji dönüşümünün çevre politikalarından çok sanayi politikaları ve arz güvenliği politikalarından kaynaklandığını belirten Birol, bu dönüşümün çevre politikalarıyla bazen uyumsuz olabileceğini, ancak sanayinin ilerlemesi için bu dönüşümün devam edeceğini ifade etti. İklim değişikliğiyle ilgili ilgilerin azalması durumunda bile bu dönüşümün durmayacağını vurgulayan Birol, enerji sektöründeki değişimin sanayi ve güvenlik ihtiyaçlarından bağımsız olarak ilerleyeceğini belirtti.
Sonuç olarak, Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, enerji sektöründe elektrik fiyatlarının gelecekteki en kritik faktör olacağını, petrol ve doğal gaz piyasalarının ise önemli değişimlere sahne olacağını vurguladı. Birol, Türkiye gibi enerji ithalatına bağımlı ülkeler için bu dönüşümün avantajlı fırsatlar yaratabileceğini belirtti.