Analiz felci ya da “analiz yoluyla felç” olarak tabir edilen ifade; bir durumu ya da birden fazla seçeneği aşırı analiz etmek veya aşırı düşünmek, ileri hareketin veya karar vermenin “felç” olmasına neden olabileceği, yani hiçbir çözümün veya eylem planının belirlenemediği halleri belirtmektedir. Kısaca “düşünmekten harekete geçememek” denilebilir. Bu durum tam olarak olmasa da dilimizde yakın anlamıyla “en kötü karar bile kararsızlıktan iyidir” şeklinde ifade edilmiştir. Peki gerçekten “en kötü karar” kararsızlıktan iyi midir? Analiz felci nedir
yatırımları nasıl etkiler?
Analiz Felci Nedir Yatırımları Nasıl Etkiler?
Potansiyel olarak daha büyük bir sorunun ortaya çıkabileceği korkusu nedeniyle bir durum çok karmaşık olarak kabul edilebilir ve asla bir karar alınmaz. Bir kişi mükemmel bir çözüm isteyebilir, ancak daha iyi bir çözüme giderken hatayla sonuçlanabilecek bir karar vermekten korkabilir. Aynı şekilde, bir kişi üstün bir çözümün kısa bir adım ötede olduğunu düşünebilir ve azalan getiri kavramı olmaksızın sonsuz arayışında durabilir. Zaman spektrumunun diğer ucunda, içgüdüsel olarak soyu tükenmiş olan, aceleci yargılamaya veya içgüdüsel bir tepkiye dayalı ölümcül bir karar veren ifade vardır.
Analiz felci, ya hata yapma ya da üstün bir çözümden vazgeçme korkusunun, zamanında alınan bir kararda gerçekçi beklentiden ya da potansiyel başarı değerinden daha ağır basmasıdır. Bu dengesizlik, mevcut seçenekleri korumak için bilinçsiz bir çaba içinde karar vermenin bastırılmasına neden olur. Seçeneklerin aşırı yüklenmesi durumu alt üst edebilir ve bu “felç” e neden olarak kişiyi bir sonuca varamaz hale getirebilir. Bir karara varılması gereken kritik durumlarda daha büyük bir sorun haline gelebilir, ancak bir kişi yeterince hızlı yanıt veremez ve muhtemelen bir karar vermiş olsaydı, sahip olacağından daha büyük bir soruna neden olur.
Analiz felci doğrudan ekonomiyi ve yatırımları da etkileyen bir kavramdır. Analiz felci yaşanan pek çok durum nedeniyle
fırsatlar ve kazançlar kaçırılabilmektedir. Örneğin bir hisse yatırımı yapmak istiyorsunuz ancak onlarca farklı seçenek arasında gidip geliyorsunuz. Bu sırada pek çok fırsatı da kaçırmış oluyorsunuz. Oysa karar verme sürecinde daha net olabilmek adına analiz kısmını yatırım yapmadan önceki noktada yoğunlaştırmak daha akılcı olacaktır. Şöyle ki:
Yatırıma ayırılacak meblağın ne kadar olacağı ile ilgili kafa yormak; yatırım için düşünülen seçenekleri tercih etmekte harcanacak zamandan daha fazla olmalıdır. Yatırım için limitlerin zorlanarak ayırılacak 10 birim yerine gözden çıkarılacak 5 birim yatırım ile karar alma sürecinde çok daha hızlı hareket edebilme imkanına kavuşulmuş olur. Bu durum başarı oranının artmasına da yardımcı olur. Bu sayede en kötü karar, kararsızlıktan iyidir önermesindeki olumsuzluk da ortadan kaldırılmış olur. Zira en kötü karar verilse dahi kişinin ekonomik açıdan zor durumda kalmaması sağlanmış olur.
Analiz Felci Tilkiyi Canından Eder!
Bir Ezop masalında tilki ve kedi arasındaki vaka analiz felcini değerlendirmeye yönelik iyi bir örnek olabilir. Tilki “yüzlerce kaçış yolu” ile övünürken, kedinin “tek bir” planı ve yolu vardır. Tazıların yaklaştığını duyduklarında, kedi bir ağaca tırmanırken, “kafa karışıklığı içindeki tilki” av köpekleri tarafından yakalanır…
Shakespeare’in Hamlet'inde, ana karakter Prens Hamlet’in çok fazla düşünme kusuruna sahip olduğu sık sık söylenir, öyle ki gençliği ve hayat enerjisi biter; “soluk düşünce dalgasıyla” hasta olur.
1928’de Piskoposluk Kilisesi Genel Konvansiyonu’nda, Üniversite Çalışmaları Ulusal Sekreteri Rahip C. Leslie Glenn, dinsel kolej dünyasının kesin yerine çok spekülatif olmaktan ve bunun yerine gerçek çalışmaya ihtiyaç duymaktan “analiz yoluyla felç olma” riski altında olduğunu belirtmiştir.
İkinci Dünya Savaşı sırasında Winston Churchill, çıkarma aracı tasarımcılarının zamanlarının çoğunu tasarım değişiklikleri üzerinde tartışarak geçirdiklerini duyduktan sonra şu mesajı gönderdi: “Mükemmellik hiçbir işe yaramaz!”
Voltaire, 1770'lerde Fransızcada eski bir İtalyan atasözünü popüler hale getirdi. Bu atasözünün Türkçedeki karşılığı “Mükemmel iyinin düşmanıdır…”
Kaynak: https://en.wikipedia.org/wiki/Analysis_paralysis