Son dönemde kamuoyunda çok sık duyulmaya başlanan bir terim “FATCA”. Bu terimi duyanların ilk anda anlam verememesi son derece doğal. Zira FATCA İngilizce bir terimdir. Amerika Birleşik Devletleri’nin Hazine Bakanlığı ve Milli Gelirler Dairesi (IRSInternational Revenue Services) tarafından çıkarılan “FATCA” kısaca “Yabancı Hesaplar Vergi Uyum Yasası” olarak tabir edilebilir. Yazı devamında
FATCA nedir, FATCA Stopaj Kimlere Uygulanır FATCA Türkiye Anlaşması hakkında daha detaylı bilgi verilmiştir...
Makale içeriğinde; FATCA Nedir? FATCA Anlaşması Nedir? FATCA’nın Açılımı Nedir? FATCA Ne Zaman Çıktı? Hangi Ülkeler FATCA Anlaşmasını İmzalamıştır? Bilgi Değişimi Nedir? Değiştirilen Bilgi Güven Altında Mı? FATCA Stopaj Kimlere Uygulanır FATCA Türkiye Anlaşması... FATCA Kimleri Etkiliyor? FATCA’dan Kimler Sorumlu? FATCA Kapsamında Hangi Bilgiler İletilecek? Gibi soruların cevaplarını bulabileceksiniz.
FATCA Nedir? FATCA Anlaşması Nedir? FATCA’nın Açılımı Nedir?
Amerika Birleşik Devletleri; vergi kaçakçılığı, vergi ödememe gibi durumların önüne geçebilmek adına uluslararası bağlayıcılığı olan bir yasa çıkarmıştır. Bu yasadan Amerika Birleşik Devletleri’nde her türlü varlığı, ve ABD ile bir şekilde ilişkisi olan hemen herkes etkilenmektedir. FATCA’nın açılımı İngilizce (The Foreign Account Tax Compliance Act); Yabancı Hesapların Vergi Uyumu Yasası demektir.
Yasa kapsamında Amerika Birleşik Devletleri’nde iş yapmasına rağmen merkezi ABD’de bulunmayan finansal kuruluşlardan; ABD vatandaşı olan ve ABD’de iş yapan kişilerin hesap detaylarının istenilmesi kararlaştırılmıştır. Bu sayede ABD vergi kaçakçılığının önüne geçmeyi planlamıştır.
FATCA Ne Zaman Çıktı?
FATCA Amerika Birleşik Devletleri’nin Hazine Bakanlığı ve Milli Gelirler Dairesi tarafından 18 Mart 2010 tarihinde yayımlanmıştır.
Türkiye FATCA’yı Kabul Etti Mi? Hangi Ülkeler FATCA Anlaşmasını İmzalamıştır?
2010 yılında yayımlanan FATCA anlaşmasına yabancı ülkelerin imza atması süreç içerisinde devam etmiştir. Bu tarihten itibaren peyder pey diğer ülkeler anlaşmaya imza koymuşlardır. Günümüzde 100 civarı ülke FATCA Anlaşmasını kabul etmiştir. Bu ülkeler arasında Türkiye’de bulunmaktadır.
Bilgi Değişimi Nedir? Değiştirilen Bilgi Güven Altında Mı?
FATCA Anlaşması ile Amerika Birleşik Devletleri’nin temelde talep ettiği şey; bilgi değişimidir. Kendi ülkesinde kazanç elde edenlerin, ABD Merkezli olmayan bankalar ve finans kuruluşları aracılığı ile vergi kaçırmalarını engellemek istemektedirler. Bu kapsamda bahse konu banka ve finans kuruluşları ile ABD yönetimince bilgi alış verişi, yani bilgi değişimi yapılmak istenmektedir. Değiştirilen bilginin FATCA Anlaşmasının 3. maddesinde güven altına alınmış olduğu görülmektedir.
FATCA Stopaj Kimlere Uygulanır FATCA Türkiye Anlaşması
Amerika Gelir İdaresi tarafından FATCA’nın kimleri etkileyeceği belirlenmiştir. Buna göre;
- ABD doğum yeri olanlar,
- ABD yerleşikliği veya ABD vatandaşlığı olanlar, greencard sahipleri
- ABD iletişim veya ikametgâh adresi olanlar,
- ABD’deki bir hesaba verilen düzenli ödeme talimatı,
- ABD telefon numarası olanlar,
- ABD adresi olan bir kişiye vekâletname veya imza yetkisi verilmesi.
Bu kişiler FATCA’nın etkiledikleri arasında yer almaktadır. FATCA’dan sorumlu olanlar ise; FATCA’ya imza atan ülkelerin Amerika Birleşik Devletleri’nde iş yapan finans ve banka kuruluşlarıdır.
FATCA Kapsamında Hangi Bilgiler İletilecek?
Yukarıdaki kıstaslara giren kişilerin Gelir İdaresi Başkanlığı’nca talep edilmesi durumunda; İsim, Adres, ABD Vergi Kimlik Numarası [US Tax Identification Number -US TIN-] ve finansal bilgileri (Müşteri Numarası, Bankadaki varlık bakiyelerinin toplam meblağı) gibi bilgileri FATCA kapsamında verilecektir.
Türkiye’deki bankaların KEP adreslerine buradan ulaşabilirsiniz.