Bir ülkenin, kurumun ya da şahsın finansal yükümlülüklerini zamanında yerine getirip getirmediğini denetleyerek analiz etmekle yükümlü olan kurumlara kredi derecelendirme kuruluşu denilmektedir. Kredi riskini ölçmek için bu değerlendirmeleri yapan uluslararası pek çok kuruluş bulunmaktadır. Bu kuruluşlardan biri de Standart & Poor's'tur.
S&P nedir Standart&Poor's Türkiye notu 2020, S&P ne iş yapar yazımızda bu kredi derecelendirme kuruluşu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.
S&P Nedir Standart&Poor's Türkiye Notu 2020
Standart & Poor's uluslararası bir kredi derecelendirme kuruluşudur. S&P merkezi ABD'de bulunmaktadır ve 26 ülkede ofisi vardır. S&P finansal piyasalardaki problemlerle nasıl başa çıkılabileceğini karar mercilerine bildirmektedir. Tarafsız ve bağımsız bir şirket olan Standart & Poor's borçlunun güvenilirliğini, borcunu düzenli ve vadesinde ödeyebilme durumunu ölçmektedir. Bu ölçümler sonucunda da ilgili kuruma derece vermektedir. Yabancı yatırımcı S&P'nin ilgili kuruma, ülkeye ya da şahsa verdiği dereceye bakarak, yatırımını hangi ülkeye yapacağına karar vermektedir. S&P Türkiye notu 2020 yılı itibari ile B+ seviyesinde ve görünümü de durağan şeklindedir.
Standart & Poor's Başkanı Kimdir? S&P Kimin?
S&P başkanı Deven Sharma'dır. Standart & Poor's Türkiye ülke müdürü ise Fevzi Timuçin Engin'dir. S&P 1860 yılında Henry Varnum Poor tarafınca kurulmuştur.
Standart and Poor's Dereceleri
Standart & Poor's küresel manada kararları, dereceleri, puanları, karşılaştırmalı değerlendirme endeksleri yatırımcılar tarafından takip edilen bir kurumdur. S&P'ye kredi riski araştırmacısı denilebilir. Standart & Poor's raporlarında yüksek dereceler alan ülkelerin ekonomik durumları iyi demektir ve bu sayede daha çok yatırımcı tarafından tercih edilir. S&P notunun yüksek olması aynı zamanda prestij anlamına gelir. S&P not skalası dahilinde AAA en yüksek D ise en düşük derecedir. İlgili ülke ya da kuruluşa ekonomisine göre puan vermektedir.
S&P'nin Türkiye Notu 2020
Standart & Poor's Türkiye değerlendirmesi sonucunda Türkiye'nin notunu BB-'den B+'ya düşürmüştür. Bunun yanı sıra görünümünü "durağan" olarak belirlemiştir. Bu durağan görünüm önümüzdeki bir yıllık süreç içerisinde Türkiye'nin kredi notlarının riskli olduğunu belirtmektedir.
Dünyadaki bütün kredi derecelendirme kuruluşları ve not skalası hakkında bilgi edinmek için buraya göz atabilirsiniz.