Küresel piyasalar, yeni haftaya siyasi krizler, jeopolitik endişeler ve ekonomik belirsizliklerin etkisiyle karışık bir seyirle başladı. ABD'de açıklanacak kritik enflasyon verileri ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yılın son para politikası kararları, piyasaların odaklandığı temel gündem maddeleri olarak öne çıkıyor.
ABD’de Ekonomik İyimserlik ve Fed’in Rotası
ABD'de geçen hafta açıklanan ekonomik veriler, ülkenin resesyondan kaçınarak "yumuşak iniş" yapabileceği yönündeki iyimserliği artırdı. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın “ABD ekonomisinin güçlü performansının faiz indirimlerine daha temkinli bir yaklaşımı mümkün kıldığı” yönündeki açıklamaları, piyasaların dikkatini bu hafta açıklanacak enflasyon verilerine yöneltti.
Para piyasalarında Fed'in aralık ayında 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapma olasılığı yüzde 85 olarak fiyatlanıyor. Fed yetkilileri, faiz politikalarının kademeli ve dikkatli bir şekilde gevşetilmesi gerektiği yönündeki görüşlerini sürdürüyor. Özellikle Cleveland Fed Başkanı Beth Hammack ve Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, faiz indirimlerinin hızının ekonomi dinamikleri doğrultusunda ayarlanması gerektiğine işaret etti.
ABD’de kasım ayında tarım dışı istihdam 227 bin artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti. İşsizlik oranı ise yüzde 4,1’den yüzde 4,2’ye yükseldi. Ortalama saatlik kazançlardaki artış da yüzde 0,4 ile olumlu bir tablo sundu.
Trump’ın Başkanlığı ve Jeopolitik Gelişmeler
ABD'de başkan seçilen Donald Trump’ın uluslararası ticaret politikalarına ilişkin belirsizlikler devam ederken, Trump'ın Fed Başkanı Powell’ı görevden almayacağını açıklaması, piyasalar için bir nebze güven verdi. Ancak Trump’ın ek gümrük vergileri konusunda fiyat artışı risklerini garanti edememesi, ticaret politikalarının etkilerine dair soru işaretlerini artırdı.
Orta Doğu'da yükselen tansiyon ve Güney Kore ile Fransa’daki siyasi belirsizlikler de küresel piyasalarda dalgalanmalara neden oluyor. Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un sıkıyönetim ilanı ve hakkında başlatılan soruşturma, bölgedeki krizin daha da derinleşeceği endişelerini beraberinde getiriyor.
Avrupa’da Resesyon Endişeleri
Avrupa borsalarında, bu hafta açıklanacak ECB kararları öncesi karışık bir seyir hakim. Bölgede ekonomik veriler, resesyon endişelerini desteklemeye devam ediyor. Almanya, Fransa ve İtalya gibi ülkelerde borsalar yükseliş kaydederken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,49 değer kaybetti.
Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un hafta sonu Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve Donald Trump ile gerçekleştirdiği görüşmeler, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin çözüm arayışlarını hızlandırma çabasını gösteriyor.
Asya Piyasaları ve Çin Verileri
Asya borsaları ise genel olarak negatif bir seyir izliyor. Çin’de kasım ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 0,2 artarken, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yüzde 2,5 geriledi. Japonya ekonomisi ise üçüncü çeyrekte yüzde 1,2 büyüme kaydetti. Güney Kore'de siyasi kriz, Kospi endeksinin yüzde 2,5 düşmesine yol açtı.
Türkiye Piyasalarında Olumlu Hava
Yurt içinde, Borsa İstanbul (BIST) 100 endeksi cuma günü yüzde 1,46 yükselerek haftayı 10.081 puandan tamamladı. Bugün dolar/TL, 34,80 seviyelerinde işlem görüyor. Analistler, BIST 100 endeksinde 10.150 ve 10.200 puanın direnç, 9.900 ve 9.800 seviyelerinin destek konumunda olduğunu belirtiyor.
Küresel Piyasalarda Diğer Gelişmeler
Altının ons fiyatı, Orta Doğu'daki gelişmelerin etkisiyle 2.640 dolara yükseldi. Bitcoin, geçen hafta ulaştığı 103 bin dolardan geri çekilerek 99 bin 170 dolardan işlem görüyor. Brent petrol, OPEC+ grubunun üretim kesintilerini ertelemesinin ardından yüzde 0,5 artışla 71,2 dolardan işlem görüyor.
ABD’de TikTok’a getirilen yasağın lehine çıkan mahkeme kararı, Meta hisselerinde yüzde 2,5 artış sağladı. Tesla ve Amazon hisseleri yükseliş kaydederken, Nvidia hisselerinde yüzde 1,8’lik bir düşüş yaşandı.