Dünya Bankası, düşük ve orta gelirli ülkelerin hükümetlerine sermaye projeleri yürütmek amacıyla kredi ve hibe sağlayan uluslararası bir finans kuruluşudur. İki kurumdan oluşur: Uluslararası Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası (IBRD) ve Uluslararası Kalkınma Derneği (IDA). Dünya Bankası'nın en belirtilen en önemli hedefi yoksulluğun azaltılmasıdır. İçeriğimiz devamında Dünya Bankası kimin sorusu başta olmak üzere; Dünya Bankası Türkiye ilişkisi nasıl, Dünya Bankası üyeleri hangi ülkeler, Dünya Bankası ve IMF arasındaki ilişki nedir, Dünya Bankası kısaltması nasıldır ve Dünya Bankası Başkanı kimdir gibi pek çok farklı sorunun cevabını bulabilirsiniz.
Dünya Bankası Kimin? Dünya Bankası Kısaltması Nedir?
Dünya Bankası 1944 yılında kurulmuştur. Üst kuruluşu Dünya Bankası Grubu’dur (The World Bank Group). Kısaltması WBG şeklindedir. Dünya Bankası için sadece WB de kullanılmaktadır. Dünya Bankası merkezi
Amerika Birleşik Devletleri'nin Başkenti Washington’da bulunmaktadır. Dünya Merkez Bankası’nın amacı fakir ülkelere kredi sağlamak ve gelişmelerine yardımcı olmaktır. Temel amaç yoksulluğu ortadan kaldırmak olarak belirlenmiştir.
Yönetiminde Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’nin hakim olduğu Dünya Bankası’na 189 ülke üyedir (Kosova dahil). Dünya Bankası üye ülkelerinden biri de Türkiye’dir. Dünya Bankası Başkanı’nın sürekli olarak ABD’li bir isim olması kararlaştırılmıştır ve bu uygulama hali hazırda devam etmektedir. Dünya Bankası’nın Başkanı David Malpass olup; görevine 2021 yılında da devam etmesi beklenmektedir.
Dünya Bankası Grubu, beş uluslararası kuruluştan oluşan geniş bir ailedir ve Dünya Bankası'nın ana kuruluşu, listelenen ilk iki kuruluşa, IBRD ve IDA'ya verilen toplu isimdir:
- Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD)
- Uluslararası Kalkınma Derneği (IDA)
- Uluslararası Finans Kurumu (IFC)
- Çok Taraflı Yatırım Garanti Ajansı (MIGA)
- Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıklarının Çözümü Merkezi (ICSID)
Dünya Bankası ve IMF Arasındaki İlişki
Hem Dünya Bankası hem de
Uluslararası Para Fonu (IMF) 1944 yılında Bretton Woods Konferansı'nda kurulmuştur. IMF’in de Dünya Bankası gibi genel merkezi Washington’da bulunmaktadır. Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası'nın kurulduğu Mount Washington Hotel'deki Altın Oda’dır.
Bretton Woods Konferansı'nda birçok ülke temsil edilmesine rağmen, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık müzakerelere en güçlü katılımcılardı ve müzakerelere hakim oldular. Dünya Bankası'nın kurulmasının ardındaki niyet, bankalara geçici krediler sağlamaktı. Ticari olarak kredi alamayan düşük gelirli ülkeler öncelikli olarak hedeflenmiştir. Banka ayrıca kredi verebilir ve alıcılardan politika reformları talep edebilmektedir. IMF tarafından sağlanan krediler ülkelerin politika değişikliği noktasında daha bağlayıcıdır.
Dünya Bankası’nda oy hakkı en yüksek olan ülkeler aşağıdaki gibidir:
- Amerika Birleşik Devletleri
- Japonya
- Almanya
- Fransa
- Birleşik Krallık
- Çin
- Rusya
- Suudi Arabistan
- Hindistan
- Kanada
- İtalya
- Hollanda
- Belçika
- Avustralya
- İsviçre
- Brezilya
- İspanya
- Arjantin
- Endonezya
- İsveç
Dünya Bankası resmi internet sitesi:
https://www.worldbank.org/