Piyasaların temel yapı taşı olan kurumlar arasında yer alan bankalar, ülke ekonomileri için de kritik öneme sahiptir. Gündelik yaşamda ve finans çevrelerinde hayatı kolaylaştıran bankalar; ticaretin legal şekilde yapılması, yapılan işlemlerin kayıt altına alınması ve vergilendirilebilmesi, kayıt dışılığın önüne geçilebilmesi adına da özel bir görev ifa etmektedir. Bankalarda ya da piyasadaki farklı finansal aktörlerde görev almak, bu alanda kariyer yapmak isteyenler için üniversitelerde 2 yıllık (ön lisans) ve 4 yıllık (lisans) bölümleri bulunmaktadır.
Bankacılık ve finans nedir, önü açık mı, okumak zor mu, iş ilanı çok mu vb. gibi pek çok farklı sorunun cevabını detaylandırmakta yarar var…
Bankacılık ve Finans Nedir, Önü Açık Mı?
“Finans” kelimesinin sözlük anlamı kısaca; “parasal kaynak, para, parasal ve mali işler” şeklindedir. Finans sözcüğünün teknik anlamına girmek gerekirse; “fonların ve likiditenin en uygun şartlarda bulunması ve en etkili şekilde kullanılması” ya da “yatırım yapma, maddi gelir elde etme, gelirleri değerlendirme” şeklinde belirtilebilir.
Bankacılık ve finans birbirini destekleyen ve yer yer iç içe geçmiş kavramlar olarak düşünülebilir. Bu nedenle üniversitelerde bu isimde fakülteler ile meslek yüksek okulları bulunmaktadır. Ülkemizde bankacılık ve finans lisans eğitimi verilen 30’dan fazla üniversite bulunmaktadır. 2 yıllık veya 4 yıllık fakültede bankacılık ve finans bölümü okumak isteyen öğrenciler için devlet üniversiteleri olduğu kadar vakıf (özel) üniversiteler de bulunmaktadır.
Bankacılık ve finans bölümünden İngilizce öğrenim görerek mezun olmak isteyenler için de olanaklar mevcuttur. Gerek KKTC’de ve gerekse ülkemizdeki bazı üniversiteler İngilizce bankacılık ve finans bölümü ile mezunlarının global çapta ekonomi dünyasına hazır halde adım atmalarını amaçlamaktadır.
Bankacılık ve finans bölümünün önünün de son derece açık olduğunu belirtmekte fayda var. Türkiye bankacılık sektöründe 200 binden fazla çalışan bulunmaktadır. Bu çalışanlara finans sektöründe faaliyet gösteren firmalarda istihdam edilen personeller ve ekonominin diğer paydaşlarında kariyer yapan yüzbinlerce insan dahil değildir. Bankacılık ve finans bölümü mezunları ekonomi çevrelerinin hemen her noktasında görev alma ve kariyer yapma fırsatına erişmektedirler.
Bankacılık ve Finans Okumak Zor Mu, İş Bulmak Kolay Mı?
Bankacılık ve finans eğitimi almak sayısal ağırlıklı bir zekaya sahip olmayı ve aynı zamanda öğrenme şevkini barındırmayı gerektirmektedir. Zira gerek bankacılık dünyası ve gerekse finans piyasaları kendine has yüzlerce terimi olan, tabir-i caizse derya deniz bir alandır.
“Rakamları okuma sanatı” olarak da ifade edebileceğimiz
bankacılık ve finans bölümünde eğitim görmek bu alan ilgi duyanlar için elbette zor değildir. Bunun yanı sıra bölümden mezun olduktan sonra; ülkemizde faaliyet gösteren bankalarda ve diğer finans kuruluşlarında olduğu gibi uluslararası çapta da kariyer yapma imkanına sahip olunabilmektedir.