Almanya, Belçika ve Fransa ile sınır komşusu olan Lüksemburg ekonomik bakımdan hem Avrupa’nın hem de dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri konumunda bulunuyor. Ülke kişi başına düşen milli gelirde dünyada ilk 3 basamaktaki yerini yıllardır kaybetmiyor. Bunda Lüksemburg bankacılık sisteminin ülkedeki gelire büyük katkı yapmasının yanı sıra Lüksemburg nüfusunun 700 binden az olmasının da payı büyük.
Lüksemburg asgari ücret 2020 Lüksemburg ekonomisi başlıklı haberimizde; Lüksemburg sanayisi, Lüksemburg’da yaşam nasıl, Lüksemburg ev kiraları pahalı mı, Lüksemburg çalışma izni nasıl alınır, Lüksemburg oturma izni nasıl alınır ve Lüksemburg ne üretiyor gibi soruların cevabını bulabileceksiniz.
Lüksemburg Asgari Ücret 2020 Lüksemburg Ekonomisi!
Lüksemburg ekonomisi hakkında detaylı bilgi vermeden önce Lüksemburg’da uygulanan asgari ücret rakamına kısaca değinmekte fayda var. Lüksemburg asgari ücreti 2020 yılında yüzde 3 dolayında zamlanacak. Bu zam oranı ile 2020 Lüksemburg asgari ücreti 2135 Euro seviyesine gelecek. Dünyada en yüksek asgari ücret veren ülkeler arasında ilk üçteki yerini yıllardır muhafaza eden Lüksemburg, 2135 Euro’luk asgari ücret rakamıyla 2020 yılında da bu listedeki yerini koruyacak. Lüksemburg’da asgari ücret 2019 yılında 2071 Euro olarak uygulanmıştı. Lüksemburg’da ortalama maaşlar ise 4 bin Euro seviyesinde bulunuyor.
Lüksemburg para birimi Euro mu, Lüksemburg Frangı nedir buradan detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Lüksemburg Ekonomisi Nasıl? Lüksemburg Ne Üretiyor?
Lüksemburg ekonomisi son derece güçlüdür. Lüksemburg üretim bakımından çeşitliliği sahip olmasa da Lüksemburg bankaları ve Lüksemburg bankacılık sistemi ile ülke adeta bir finans merkezi konumundadır. Global çapta pek çok finans devi fonlarını Lüksemburg bankalarında ve Lüksemburg bankacılık sisteminde değerlendirmektedir. Lüksemburg ne üretiyor sorusuna Lüksemburg sanayisi kısaca; telefon, otomobil vb. yüksek teknolojik ürünler noktasında gelişmiştir şeklinde cevap vermek mümkünse de, Lüksemburg her yıl cari açık vermektedir. İthalatı ihracatının çok üzerindedir. Lüksemburg’un gelir kaynağı esasen finans ve bankacılık sistemine dayanmaktadır. Lüksemburg ekonomisine dair özet rakamlar şu şekildedir.
Lüksemburg bankacılık sistemi, Lüksemburg’da Türk bankası var mı buradan göz atabilirsiniz.
- Lüksemburg GSYİH Büyüme Oranı yüzde 0,3
- Lüksemburg GSYİH Yıllık Büyüme Hızı yüzde 3,1
- Lüksemburg İşsizlik Oranı yüzde 5,2
- Lüksemburg Enflasyon Oranı yüzde 1,2
- Lüksemburg Faiz Oranı yüzde 0 (sıfır)
- Lüksemburg Cari açık GSYİH oranı yüzde 4,8
- Lüksemburg Devlet borcu GSYİH oranı yüzde 21,5
- Lüksemburg Devlet bütçesi GSYİH oranı yüzde 2,4
- Lüksemburg İş Güvenliği Endeksi yüzde 100
Lüksemburg’da Yaşam Nasıl Lüksemburg Ev Kiraları Pahalı Mı?
Lüksemburg pahalı mı ya da Lüksemburg ucuz mu gibi sorular Lüksemburg’a turistik gezi /iş gezisi/ eğitim ya da yerleşme düşüncesi içerisinde olan kişiler tarafından sıkça dile getirilmektedir. Lüksemburg Türkiye’ye nazaran çok pahalı bir ülkedir. Dünya standartlarında da Lüksemburg pahalı sayılabilecek konumdadır. Avrupa ortalaması dikkate alındığında dahi Lüksemburg’da yaşam maliyeti daha yukarıdadır.
Lüksemburg’da ev kiraları minimum bin Euro’dan başlamaktadır. Bu meblağda ev kiralamak genellikle mümkün olmamakla birlikte nadiren de olsa oda kiralamak mümkün olabilir. Lüksemburg ev kiraları aylık ortalama 4 bin Euro düzeyindedir. Lüksemburg ev kiraları bakımından da son derece pahalıdır.
Lüksemburg Çalışma İzni Nasıl Alınır? Lüksemburg Oturma İzni Nasıl Alınır?
Lüksemburg çalışma izni ve oturma izni noktasında son derece katı kurallara sahip bir ülkedir. Avrupa Birliği vatandaşları Lüksemburg’da 3 ay oturma iznine sahiptir. Bu süreden daha fazla ülkede kalmak isteyenler mutlaka resmi mercilere başvurmak durumundadır. Lüksemburg çalışma izni almak için yerine getirilmesi gereken asgari şartlar şunlardır:
- Gelir durum belgesi ibrazı
- Banka mevduatı döküm belgesi ibrazı
- Varsa mal varlığı döküm belgesi ibrazı
- Sahip olunan diploma ibrazı
- Almanca ve Fransızca bilmek
Bu şartlar sağlandığında Lüksemburg Büyükelçilikleri ile iletişime geçilerek istenilen ek belgelere dair bilgi talep edilebilir ve ön başvuruda bulunulabilir. Lüksemburg’da çalışma izni ya da oturma izni almak haricinde bir yol daha bulunmaktadır. Bu da Lüksemburg yatırımcı vizesidir. Lüksemburg yatırımcı vizesi sahibi olabilmek için Lüksemburg’a 500 bin Euro ve üzerinde değerde yatırım yapılmalı ve bu yatırımın en az 5 yıl süre boyunca korunmasının taahhüt edilmesi sağlanmalıdır.