15 Ocak 2025
weather
10°
35,4679 %-0.04
36,6762 %0.23
43,6211 %0.66
98.937,12 %2.295
3.057,91 0,15
FinansTaksi Eko Gündem Küresel Piyasaların Gözü ABD’nin Kritik İstihdam Verisinde

Küresel Piyasaların Gözü ABD’nin Kritik İstihdam Verisinde

ABD'de bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisi, küresel piyasaların odak noktası haline geldi. Fed'in gelecekteki para politikalarına dair ipuçları sunması beklenen veri öncesinde, küresel enflasyon-resesyon ikilemi ve uluslararası ticaretteki belirsizlikler piyasalarda dalgalı bir seyir yaratıyor

Küresel piyasalar, ABD'de bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin yaratacağı ekonomik etkiler ve Fed’in gelecekteki para politikalarına dair ipuçları beklentisiyle dalgalı bir seyir izliyor. ABD'nin yeni yönetimiyle birlikte uluslararası ticaret politikalarındaki belirsizlikler, piyasalarda temkinli bir duruşu beraberinde getiriyor.

Fed’in Para Politikası Beklentileri

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) “temkinli” politikalar uygulayacağı sinyalleri, faiz indirimlerinin zamanlaması konusundaki belirsizliği artırıyor. Para piyasalarında, Fed’in ilk faiz indirimini %65 ihtimalle Mayıs ayında yapacağı öngörülse de, bu tarihin Haziran’a kayabileceği değerlendiriliyor.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman, ABD ekonomisinin güçlü büyüme ve tam istihdama yakın iş gücü piyasası sayesinde 2023 sonuna kadar direncini koruduğunu ifade etti. Ancak, Bowman çekirdek enflasyonun hâlâ yüksek seyrettiğine ve yukarı yönlü risklerin devam ettiğine dikkat çekerek, "Enflasyonda sağlanan ilerlemenin 2023’te durduğunu görüyoruz. Bu nedenle temkinli bir yaklaşım şart," dedi.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker ise Fed’in aşağı yönlü bir faiz patikasına girdiğini ve ilerleme hızının gelen verilere bağlı olacağını belirtti. Kansas City Fed Başkanı Jeffrey Schmid de faiz oranlarının uzun vadeli seviyelerine yakın olduğunu ifade ederek, gelecekteki düzenlemelerin kademeli bir şekilde yapılması gerektiğini vurguladı.

Piyasalarda Güncel Durum

ABD’de tarım dışı istihdam verisinin açıklanması öncesinde dolar endeksi %0,1 artışla 109,3 seviyesine yükseldi. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi %4,69 seviyesinde işlem görürken, altının ons fiyatı güvenli liman arayışının etkisiyle %0,1 artışla 2.673 dolara çıktı. Brent petrolün varil fiyatı ise 76,9 dolardan yatay seyrediyor.

Avrupa ve Asya Piyasalarındaki Gelişmeler

Avrupa piyasalarında, ABD kaynaklı haber akışının etkisi hissedilirken, Almanya hariç diğer ülkelerde alış ağırlıklı bir seyir izlendi. İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Sarah Breeden, ülkede ekonomik aktivitenin yavaşladığını belirtti. İngiltere’de FTSE 100 endeksi %0,83 artarken, Almanya’da DAX 40 endeksi %0,06 geriledi. Avrupa borsalarının yeni güne karışık bir başlangıç yaptığı görüldü.

Asya tarafında ise Çin ve Japonya ekonomilerindeki risklerin etkisiyle negatif bir seyir izlendi. Çin Merkez Bankası (PBoC), tahvil arzının talebin üzerinde kalması nedeniyle devlet tahvili alımlarını geçici olarak durdurduğunu açıkladı. Japonya’da hanehalkı harcamalarının yıllık bazda %0,4 gerilediği açıklandı. Nikkei 225 %1, Şanghay Bileşik Endeksi %0,5, Hang Seng Endeksi ise %0,65 düştü.

Yurt İçi Piyasalarda Hareketlilik

Türkiye’de Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dünkü işlemlerde %1,11 artışla 10.000,72 puandan günü tamamladı. Dolar/TL kuru yatay bir seyirle 35,3300 seviyesinden kapanırken, bugünkü işlemlerde %0,1 artışla 35,3780’den işlem görüyor. Analistler, BIST 100 endeksinde 10.100 ve 10.200 seviyelerinin direnç, 9.900 ve 9.800 puanın ise destek konumunda olduğunu belirtiyor.

Bugün Takip Edilecek Veriler

Küresel piyasalar, ABD’de tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi verilerine odaklanmış durumda. Türkiye’de ise sanayi üretimi ve iş gücü istatistikleri yakından izlenecek. Bu verilerin, yılın ilk çeyreği için ekonomik beklentilere ışık tutması bekleniyor.

Küresel ticaretin baskı altında olduğu bu dönemde, açıklanacak ekonomik verilerin piyasalar üzerindeki etkisi dikkatle takip ediliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *