Ülkemizin yurtdışında yaşayan milyonlarca vatandaşı bulunmaktadır. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın pek çoğu her yıl, hatta bir bölümü yılda birkaç kez Türkiye’ye gelmektedirler. Yurtdışından Türkiye’ye gelen vatandaşlarımızın en büyük sıkıntılarından birisi ise Türkiye’ye ye altın getirme meselesidir. Zira bulundukları ülkede altınlarını bırakmak istemeyen vatandaşlar altınlarını da beraberlerinde Türkiye’ye getirmeyi tercih etmektedirler. Yurtdışından altın getirme sınırı olan ve çeşitli kıstaslara tabi olan bir konudur.
Yurtdışından altın getirme sınırı 2020 yılında ne kadar olarak uygulanacaktır birlikte göz atalım.
Yurtdışından Türkiye’ye Altın Getirme Sınırı!
Yurtdışından Türkiye’ye altın getirme sınırı 2020 yılı için de 15 bin Amerikan Doları’dır. Yani kişinin beraberindeki altınlar 15 bin Amerikan Doları ve aşağısında değere sahip olmalıdır. Bunun da çeşitli kıstasları vardır. Bu altınlar hediye olmamalıdır. Kişinin kendisine ait olmalıdır. Ticari amaçla Türkiye’ye getiriliyor olmamalıdır. Bulundukları ülkede altınlarını güvenlik endişesi ile bırakamayanlar için yurtdışı kiralık kasa hizmeti güçlü bir alternatif olabilir.
Yurtdışı kiralık kasa ürünlerine buradan göz atabilirsiniz.
Yurtdışından Türkiye’ye Fazla Altın Getiremez Miyim?
Yurtdışından Türkiye’ye 15 bin dolardan fazla değere sahip altın getirmek mümkündür. Ancak bunun çeşitli şartları bulunmaktadır. Bu altınların edinilme belgesi bulunmalıdır, ne amaçla Türkiye’ye getirildiği ve nasıl elde edildiği gümrükte belge ile beyan edilmelidir.
Yurtdışından Altın Almak ve Yurtdışından Altın Getirip Satmak Mümkün Mü?
Yurtdışından altın almak ve yurtdışından altın getirip satmak ticari işlemlere girer ve bunun için ilgili kurumlardan izin almak gerekir. Yurtdışından altın getirip satmak için Ticaret Bakanlığı ile görüşerek detaylı bilgi edinilebilir.
Yurtdışından para getirme vergisi hakkında buradan detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Türkiye’ye Altın Getirme Sınırı Aşılamaz Mı? Gümrükte Altını Beyan Etmezsem Ne Olur?
Türkiye’ye kaçak altın sokmak suçtur. Gümrükte kişinin beraberindeki altını beyan etmemesi de aynı konumdadır. Kişinin beraberindeki altını beyan etmeden gümrükten geçmeye çalışması ve bunun da yetkililer tarafından tespit edilmesi durumunda şu adımlar izlenir:
- Kişinin beraberindeki altın emanete alınır.
- Kişiye idari para cezası uygulanır.
- Kişi hakkında Mali Suçları Araştırma Kurulu’na (MASAK) bildirimde bulunulur.
- Kişi hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na bildirimde bulunulur.
- Cumhuriyet Savcılığı’ndan gelen talimata göre kişi hakkındaki yasal işlemler devam ettirilir.
Yurtdışından Altın Getirmek Yerine Kiralık Kasa!
Yurtdışından altın getirmek her halükarda zorlu ve riskli bir harekettir. Üstelik yurtdışından gelirken; ilgili ülkenin gümrük kuralları da bu noktada kişiye sıkıntı olabilir. Bu nedenle yurtdışından altın getirmek yerini Türkiye’den altın satın almak daha mantıklıdır. Altın global çapta ons bazında dolar üzerinden işlem gördüğü için ülkeler arasında fiyat farkı en az olan metalardan biridir.
Yurtdışından altın getirmek yerine ilgili ülkede bir güvenli kasa ya da kiralık kasa kiralayabilir ve altınlarınızı, takılarınızı ya da ziynet eşyalarınızı bu kiralık kasada bahse konu ülkeye tekrar dönene kadar muhafaza edebilirsiniz.