Kiralık kasaların güvenlik konusunda vatandaşlara önemli bir avantaj sağladığı su götürmez bir gerçek. Bunun yanı sıra vatandaşların akıllarında kiralık kasalar ile ilgili olarak pek çok soru bulunuyor. Bu konuda doyurucu bilgiler içeren makalelerimize bir yenisini daha ekleyerek, akıllardaki sorulara cevap vermenin doğru olacağına kanaat getirdik. Kiralık kasaya devlet el koyar mı,
kiralık kasa ziyareti nasıl yapılır, kiralık kasaya konulan eşya hakkında bankaya bilgi verilir mi ve kiralık kasalardan kim sorumlu gibi pek çok sorunun cevabı Kiralık Kasa Güvenli Mi Kiralık Kasa Soyulursa Ne Olur başlıklı haber detayında.
Kiralık Kasa Güvenli Mi Kiralık Kasa Soyulursa Ne Olur?
İçeriğimizin detayında cevap bulacağınız sorular ve makalede yer alan başlıklar şunlardır: Kiralık kasa güvenli mi? Kiralık kasanın güvenliği nasıl sağlanır? Kiralık kasaya koyduğum eşyayı bankaya söyleyecek miyim? Kiralık kasaya koyduğum şeyi banka bilir mi? Kiralık kasaya koyduğum şeyi kim bilecek?
Kiralık kasamı istediğim zaman açabilir miyim? Kiralık kasa her zaman ziyaret edilebilir mi? Kiralık kasaya girişler kayıt altına alınır mı? Kiralık kasa ziyaretleri kayıt altına alınır mı? Kiralık kasa anahtarını kaybedersem ne olacak? Kiralık kasa anahtarını kaybettim! Kiralık kasa içerisindeki eşya sorumluluğu kimdedir? Banka kiralık kasadan sorumlu mu?
Kiralık Kasa Güvenli Mi? Kiralık Kasanın Güvenliği Nasıl Sağlanır?
Kiralık kasa güvenli mi sorusu, kiralık kasalar ile ilgili olarak en fazla sorulan sorular arasında yer almaktadır. Kiralık kasanın güvenliği hem fiziki şartlar ile, hem de teknolojik şartlar ile sağlanmaktadır. Bankaların özel olarak inşa ettirdikleri korunaklı bir odası kiralık kasa odası olarak dizayn edilir. Bu odanın girişine kadar birkaç farklı demir kapıdan banka görevlisi eşliğinde geçilebilmektedir. Bahse konu kapılar kilitlidir ve şifreleme ile korunmuştur. Bu şifreleri ancak banka görevlileri açabilmekte ve kilitli kapıları da yine ancak banka görevlilerinde bulunan anahtarlar ile geçmek mümkün olmaktadır.
Kiralık kasa odasında da, her bir kasa çelikten yapılmış ve diğer kasalardan çelik konsüktrisyonlar ile ayrılmıştır. Bu nedenle hiçbir kiralık kasanın diğer kasa ile bağlantısı yoktur. Ayrıca; her bir kiralık kasanın üzerinde 2 farklı anahtar deliği bulunmaktadır. Bu 2 anahtar deliğine uyan anahtarların birisi banka görevlisinde, diğeri ise kasa sahibinde bulunur. Her iki anahtar aynı anda kasa üzerinde bulunan anahtar deliklerine sokulup çevrilmeden kiralık kasalar açılmaz. Bu nedenle kiralık kasalar gayet güvenlidir ve sahibi olmadan hiçbir kiralık kasa açılamaz.
Kiralık Kasaya Koyduğum Eşyayı Bankaya Söyleyecek Miyim?
Kiralık kasanın amacı gizliliktir. Dolayısıyla kiralık kasaya konulan eşyanın bankaya bildirilme zorunluluğu yoktur. Banka görevlileri, kiralık kasanın içerisine konulan eşyayı sorma yetkisinde değildir. Aynı şekilde banka görevlilerinin kiralık kasanın içerisine ne konulduğuna bakma yetkisi de yoktur.
Kiralık Kasaya Koyduğum Şeyi Banka Bilir Mi? Kiralık Kasaya Koyduğum Şeyi Kim Bilecek?
Kiralık kasaya konulan eşya, yalnızca kiralık kasa sahibi tarafından bilinebilir. Kiralık kasanın içerisine eşya bırakıp almak sadece kiralık kasa sahibinin yetkisindedir. Kiralık kasa ziyareti yapmak isteyen kişi banka memuru ile kasa dairesine gider ve burada kiralık kasa hem banka memurundaki, hem de kasa sahibindeki anahtarlar aynı anda kullanılarak açılır. Akabinde banka memuru kasa dairesi dışarısına çıkar. Kiralık kasa sahibi işlemini yaparken kasa odasında yalnızdır. Dolayısıyla kiralık kasaya koyduğu şeyi kendisi haricinde kimse bilmez.
Kiralık Kasama Devlet El Koyar Mı? Kiralık Kasaları Devlet İnceler Mi?
Şüpheli bir durum akabinde, özellikle banka kanalıyla herhangi bir şikayet konusu olmadığı sürece devlet kiralık kasaları incelemez. Terör vb. şüphesi olmadığı sürece devletin kiralık kasalara el koyması söz konusu değildir. Kiralık kasalar, bütün özel mülklerde olduğu gibi yasaların güvencesi altındadır. Kiralık kasalara konulan eşyalar herhangi bir suç unsuru teşkil etmediği sürece güvendedir. Kiralık kasa güvenli mi sorusu bu noktada da cevap bulmaktadır.
Kiralık Kasamı İstediğim Zaman Açabilir Miyim? Kiralık Kasa Her Zaman Ziyaret Edilebilir Mi?
Kiralık kasayı açtırdıktan sonra, bankaların mesai saatleri içerisinde, kasa sahipleri kiralık kasalarını ziyaret edebilirler. Kiralık kasayı aynı gün içerisinde birden fazla defa ziyaret etmek istemek, banka yetkilileri tarafından geri çevrilebilmektedir. Zira bankalardaki iş yoğunluğu, kiralık kasa sahiplerinin her gün birden fazla defa ziyaret edilmesine imkan tanımamaktadır.
Kiralık kasa ziyaretleri ile ilgili bu soruya daha net bir cevap vermek gerekirse: Kiralık kasayı ziyaret etmek pratikte; banka mesai saatleri içerisindeyken her an mümkündür. Ancak gerçekte kiralık kasa ziyaretleri günde birkaç defa yapılmaz. Bu durum sürekli hale gelirse, banka yetkilileri bunun mümkün olamayacağını söyleyeceklerdir. Bunun haricinde kiralık kasa, kasa sahibi tarafından istenilen zamanda açılabilir.
Kiralık Kasaya Girişler Kayıt Altına Alınır Mı? Kiralık Kasa Ziyaretleri Kayıt Altına Alınır Mı?
Kiralık kasaya girişler (eşya değil kişi girişleri/ziyaretleri) banka yetkilileri tarafından kayıt altına alınmaktadır. Bu sayede kiralık kasa ziyaretleri, kasa sahibi tarafından hangi tarihte yapıldığı, geçmişe dönük olarak görülebilmektedir. Olumsuz bir durum olduğunda bu kayıtlar incelenebilmektedir.
Kiralık kasa ziyaretleri ile ilgili tutulan bu kayıtların yanı sıra; kiralık kasa dairesinin giriş kapısında bulunan kamera ile de; kiralık kasa dairesine kimin hangi tarihte giriş çıkış yaptığı kayıt altına alınmaktadır.
Kiralık Kasa Anahtarını Kaybedersem Ne Olacak? Kiralık Kasa Anahtarını Kaybettim!
Kiralık kasa anahtarını kaybetmek, yahut koyduğu yeri unutmak sık rastlanılan bir durumdur. Böyle bir durum ile karşılaşıldığında bankaya durum bildirilmelidir. Kiralık kasa anahtarları özel yapım olduğundan, yeniden yaptırılmaları maliyetlidir. İstanbul merkezli bir firma tarafından özel olarak yapılan bu anahtarların ücretleri, kiralık kasa anahtarını kaybeden kasa sahibinden tahsil edilmektedir. Bu ücret ortalama 150 TL’yi bulabilmektedir. Kişi bu ücreti peşin olarak verebilir, yahut kiralık kasa için yatırdığı depozitodan kesilmesini talep edebilir.
Kiralık Kasa İçerisindeki Eşya Sorumluluğu Kimdedir? Banka Kiralık Kasadan Sorumlu Mu? Kiralık Kasa Soyulursa...
Kiralık kasa içerisindeki eşyaların, kiralık kasa sahipleri haricinde kimse tarafından bilinmiyor oluşu, kiralık kasaların içerisindeki eşyaların sorumluluğunun kime ait olduğu konusunda ihtilaf oluşmasına neden olmaktadır. Kiralık kasa içerisindeki eşyaların sorumluluğu yargı kararları ile bankaya aittir. Bankadan kaynaklı olumsuz bir durumla karşılaşılması halinde banka; kiralık kasaya dair geri ödemeyi kasa sahibine yapmaktadır.
Kiralık kasanın içerisinde ne olduğu bilinmediğinden, bu noktada kiralık kasa sahibinin beyanına itibar edilmektedir. Ancak kiralık kasa sahibinin beyanlarının absürt olması, konunun yargıya intikal etmesine neden olacaktır. Örneğin; “kiralık kasamda kaşıkçı elması vardı” gibi bir ifade mantıklı değildir ve kabul görmeyecektir. Olumsuz bir durumla karşılaşıldığında; kiralık kasa sahiplerinin beyanlarını inceleyecek olan banka, makul beyanları bulunan kiralık kasa sahiplerine gerekli ödemeyi yapmaktadır. Bunun çeşitli örnekleri evvelki vakalarda görülmüştür ve geçmiş haberlerde mevcuttur. Bankanın mesnetsiz olarak kabul ettiği müşteri beyanlarında ise kiralık kasanın içeriğine dair maddi değer tespiti, bilirkişi tarafından yapılacaktır. Bilirkişinin yaptığı tespiti banka kiralık kasa sahiplerine ödemektedir. Kiralık Kasa Güvenli Mi Kiralık Kasa Soyulursa Ne Olur haberi akabinde;
kiralık kasa ile ilgili diğer haberlere de buradan göz atabilirsiniz.