İtalyan savunma sanayisi şirketi Leonardo ile Alman Rheinmetall, Avrupa'da askeri muharebe araçlarının geliştirilmesi ve üretimi için ortak bir girişim kurma kararı aldıklarını duyurdu. İki şirket, her biri yüzde 50 hisseye sahip olacakları yeni şirketin genel merkezinin Roma’da, işletme merkezinin ise İtalya'nın La Spezia kentinde olacağını belirtti.
Ortak şirketin faaliyetlerinin yüzde 60'ının İtalya’da gerçekleştirileceği ifade edilirken, ilk amacın İtalyan ordusunun "Zırhlı Piyade Savaş Sistemi (AICS)" programı çerçevesinde yeni bir ana muharebe tankı (MBT) ve yeni Lynx platformunun endüstriyel olarak geliştirilmesi ve pazarlanması olduğu aktarıldı. AICS programının, gelecekte 16 varyantta 1000'den fazla zırhlı muharebe sisteminin tedarikini içermesi planlanıyor.
Rheinmetall tarafından geliştirilen "Panther KF51" tankının, İtalyan ordusundaki Ariete modelinin yerini alacağı bilgisi paylaşıldı. Rheinmetall Üst Yöneticisi Armin Papperger, bu girişimle Avrupa tank üretiminde yeni bir "ağır sıklet" yaratacaklarını belirtti. Papperger, Leonardo ve Rheinmetall’in, savunma teknolojisi alanında önde gelen iki Avrupa tedarikçisi olarak güçlerini birleştirerek, iddialı projeler yürütmeyi hedeflediklerini vurguladı.
Ortak Girişim ve Gelecek Hedefleri
Roberto Cingolani, Leonardo'nun Üst Yöneticisi, bu girişimin daha güvenli bir Avrupa için büyüme yönündeki ilk ciddi girişim olduğunu belirtti. Cingolani, bu anlaşmayı Leonardo'nun yakın tarihindeki en önemli anlaşmalardan biri olarak gördüklerini ifade etti. İki şirketin ortak girişiminde 6 kişilik bir yönetim kurulunun olacağı bilgisi de paylaşıldı.
Cingolani, "Kaybedecek zamanımız yok. Bu, yapılacak en iyi başlangıç." diyerek ortaklığın önemine vurgu yaptı. Ayrıca, büyük kurumsal ittifaklar oluşturulmadığı takdirde, Leonardo’nun ABD veya Çin gibi devlerle rekabet edemeyeceğini belirtti. Cingolani, "Küresel pazarda rekabetçi olabilmek için paylaşmaya açık olmalıyız." dedi.
Papperger ise, İtalyan hükümetinin uzun vadeli düşünerek doğru adımlar attığını ve savaş senaryolarına hazırlıklı olmanın en önemli yolunun uzun vadeli anlaşmalar olduğuna dikkat çekti. Almanya'nın son iki yılda savunma konusuna daha fazla odaklandığını ifade eden Papperger, Rheinmetall’in yıllık 5 bin araç üretme kapasitesine sahip olduğunu kaydetti. Ayrıca, Fransa ile 2017'de yapılan savunma anlaşmasının hâlâ geçerli olduğunu da sözlerine ekledi.
Küresel Hava Muharebe Programı ve Gelecek Projeler
Cingolani, İtalya'nın İngiltere ve Japonya ile birlikte duyurduğu "Küresel Hava Muharebe Programı (GCAP)" çerçevesinde 6. nesil savaş uçağı projesi ile ilgili müzakerelerin hızlandığını, Noel'den önce bir anlaşmanın imzalanabileceğini düşündüğünü ifade etti.
Medya kaynaklarına göre, İtalyan ordusunun ana muharebe tankı ve savaş araçlarının yenilenmesine yönelik bu projenin, önümüzdeki 10 yıl içinde 20 milyar avronun üzerinde bir sipariş öngördüğü belirtiliyor. Avrupa'nın ağır tank pazarının ise 50 milyar avronun üzerinde bir değere sahip olduğu aktarılıyor.
Leonardo ve Rheinmetall’in gerçekleştirdiği bu ortak girişim, Avrupa savunma sanayisinde önemli bir adım olarak görülüyor. İki şirketin bir araya gelmesi, hem teknolojik yenilikler hem de stratejik iş birlikleri açısından önemli fırsatlar sunabilir.