15 Ocak 2025
weather
10°
35,4679 %-0.04
36,6762 %0.23
43,6211 %0.66
98.937,12 %2.295
3.057,91 0,15
FinansTaksi Eko Gündem Küresel Piyasalar Fed’in Kararını Bekliyor

Küresel Piyasalar Fed’in Kararını Bekliyor

Küresel piyasalar, ABD'de açıklanacak kritik enflasyon verilerine odaklanmış durumda. Detaylar haberimizde...

Küresel piyasalarda, ABD'de açıklanacak enflasyon verileri öncesinde temkinli bir seyir hakim. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yılın son faiz kararı öncesi açıklanacak enflasyon verileri, piyasalarda yön belirleyici bir etkiye sahip olacak. Analistler, kritik veri öncesi piyasaların ABD'nin ekonomi politikaları ve küresel ticaret dinamiklerine odaklandığını belirtiyor.

ABD'nin Ekonomi Politikaları ve Enflasyon Verileri Ön Planda

ABD’de yeniden başkan seçilen Donald Trump’ın 20 Ocak’taki yemin töreni sonrası ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceğine dair belirsizlikler, piyasaları temkinli olmaya itiyor. Trump'ın uygulamayı planladığı tarifelerin ticaret dengelerine olası etkileri dikkatle izleniyor. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, bu tarifelerin fiyat artışlarına ve ithalata dayalı sektörlerde maliyet baskısına yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. Fed’in para politikası kararları açısından kritik öneme sahip enflasyon verileri bugün açıklanacak. Analistler, geçen hafta açıklanan ve istihdam piyasasında iyimser sinyaller veren verilerin ardından, enflasyon rakamlarının Fed’in faiz politikasını şekillendirmede belirleyici olacağını vurguluyor. Piyasalarda Fed’in yılın son toplantısında 25 baz puan faiz indirimi yapacağına dair beklentiler yüzde 86 seviyesinde.

Çin'den Diyalog ve İşbirliği Çağrısı

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ABD ile diyalog ve işbirliğini genişletme mesajı verdi. Tarife savaşlarının ve ticaret gerilimlerinin kazananı olmayacağını belirten Şi, bu tür politikaların küresel ekonomik eğilimlere aykırı olduğunu ifade etti. Çin’in dışa açılma ve kalkınma kazançlarını dünya ile paylaşma iradesini sürdüreceğini belirtti. Bu gelişmelerin yanı sıra Çin, teknoloji devi Nvidia’ya yönelik tekelleşme soruşturması başlattı. Soruşturmanın ardından Nvidia hisseleri yüzde 2,7 değer kaybetti. Diğer yandan, ABD'li teknoloji şirketi Alphabet'in tanıttığı yeni kuantum çipi "Willow", şirketin hisselerine yüzde 5,3’lük artış getirdi.

Küresel Piyasalarda Karışık Seyir

Dün ABD'de açıklanan tarım dışı iş gücü verimliliği üçüncü çeyrekte yüzde 2,2 artışla beklentileri karşıladı. Fed’in izlediği enflasyon göstergelerinden biri olan birim emek maliyeti ise yüzde 0,8 ile beklentilerin altında kaldı. Bu durum, iş gücü piyasasının enflasyonist baskı yaratmadığına dair görüşleri güçlendirdi. ABD borsaları günü düşüşle tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,30, Nasdaq endeksi yüzde 0,25 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,35 geriledi. Avrupa borsaları da negatif bir seyir izledi. Almanya’nın yıllık enflasyonu yüzde 2,2 ile Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) hedeflerinin üzerinde kaldı. ECB'nin yarın açıklayacağı faiz kararı öncesinde, 25 baz puanlık indirim beklentisi öne çıkıyor. Asya borsalarında ise Japonya hariç pozitif bir seyir izlendi. Japonya’da Üretici Fiyat Endeksi’nin (ÜFE) tahminlerin üzerinde gelmesi, parasal sıkılaşma beklentilerini artırdı.

Yurt İçi Piyasalarda Gündem ve Beklentiler

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi dün yüzde 1,54 düşerek 10.099,03 puana geriledi. Dolar/TL kuru, bugün yüzde 0,1 artışla 34,8660 seviyesinde işlem görüyor. Analistler, BIST 100 endeksinde 10.000 ve 9.950 seviyelerini destek, 10.200 ve 10.300 seviyelerini direnç olarak değerlendiriyor.

Emtia ve Enerji Piyasaları

Orta Doğu’daki jeopolitik risklerin etkisiyle altın fiyatlarında oynaklık sürüyor. Ons altın yüzde 0,4 düşüşle 2.680 dolardan işlem görüyor. Brent petrol ise OPEC’in aylık raporu öncesinde yüzde 0,8 artışla 72,4 dolar seviyesinde. ABD ve Avrupa’daki ekonomik verilerle Fed ve ECB kararları öncesinde piyasalar, volatil bir seyir izlemeye devam ediyor. Özellikle bugün açıklanacak ABD enflasyon verileri, küresel piyasalarda risk iştahı ve yön arayışını belirleyecek en önemli faktör olarak öne çıkıyor.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *