Dubai Islamic Bank (kısa adıyla DIB); 1975 yılında Haj Saeed Bin Ahmed Al Lootah tarafından kurulmuştur.
Dubai merkezli olarak İslami bankacılık faaliyetleri yürütmektedir. İslam ilkelerini tüm uygulamalarına dahil eden ilk banka olarak kayıtlarda yer almaktadır. Dubai İslamic Bank ya da Türkçe ismiyle Dubai İslam Bankası Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) en büyük İslami banka olarak bilinmektedir. Dubai Islamic Bank Kimin Türkiye şubesi nerede gibi pek çok sorunun cevabını içeriğimiz devamında detaylandıralım…
Dubai Islamic Bank Kimin Türkiye Şubesi Var Mı?
Küresel İslami finans endüstrisinin gelişimine öncülük eden Dubai İslam Bankası DIB, aynı zamanda dünyanın ilk tam hizmet İslami bankası ve dünyanın üçüncü en büyük İslami bankası olarak kayıtlarda yer almaktadır. Banka, Dubai Financial Market’te (Dubai Financial Market – DFM) halka açık şekilde işlem görmektedir.
- DIB Swift Kodu: DUIBAEAD
- DIB Yönlendirme Numarası: 802420101
Dubai İslam Bankası’nın
Birleşik Arap Emirlikleri’nde 90 şubesi bulunmaktadır. 2 milyondan fazla müşteriye hizmet veren DIB 5 bine yakın personel istihdam etmektedir. Büyüyen tüketici tabanına, artan yenilikçi ürün ve hizmet yelpazesi sunma gayretinde olan bankanın dünya çapında 7 ülkede şubesi ya da temsilciliği bulunmaktadır. Bu ülkelerden biri de Türkiye’dir. Dubai Islamic Bank İstanbul temsilciliği bilgileri aşağıdaki gibidir:
- DUBAI ISLAMIC BANK TÜRKİYE TEMSİLCİLİĞİ ADRESİ: ÖMER AVNİ MAH. İNEBOLU SOK. SÜMBÜLKONAK APT. NO: 69 KAT 5 BEYOĞLU / İSTANBUL
- DUBAI ISLAMIC BANK TÜRKİYE TEMSİLCİLİĞİ TELEFONU: (212) 293 70 65-66
- DUBAI ISLAMIC BANK TÜRKİYE TEMSİLCİLİĞİ FAKS: (212) 293 70 50
- DUBAI ISLAMIC BANK TÜRKİYE TEMSİLCİLİĞİ EFT KODU: 926
Dubai Islamic Bank özellikle Pakistan'daki faaliyetleri ile dikkat çekmektedir. Pakistan’da; kurumsal, kişisel ve KOBİ bankacılığı hizmetleri sunmaktadır. DIB, çeşitli hesaplarıyla kullanıcılarına geleneksel nakit yönetimi, çevrimiçi ödemeler, işletme finansmanı ve tasarruf hizmetleri sağlamaktadır.
Dubai Islamic Bank Dolandırıcılığı Nedir?
Dubai Islamic Bank (DIB) dolandırıcılık davası, altı banka yöneticisi ve göçmen işadamlarından oluşan bir grup tarafından 1.8 milyar Dirhem (yaklaşık 501 milyon ABD $ veya 330 milyon £) zimmete geçirildiği iddiasını içeren 2008 yılında açılan bir davaydı. Dubai tarihindeki en büyük dolandırıcılık davası sonucunda; planın faillerine verilen on yıllık hapis cezaları 4 zanlı için sonradan 20 yıla çıkarılmıştır. Bu dava, zanlılar arasında bir Türk’ün de olması nedeniyle ülkemizde de yankı bulmuştu.
DIB Yönetim Kurulu, Ortaklıkları ve İştirakleri
Dubai Islamic Bank Yönetim Kurulu şu isimlerden oluşmaktadır:
- E. Mohammed Al Shaibani – Yönetim Kurulu Başkanı
- Yahya Saeed Ahmad Nasser Lootah – Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
- Abdulla Ali Obaid Al Hamli – Yönetim Kurulu Üyesi ve Murahhas Aza
- Hamad Abdulla Rashed Obaid Al Shamsi – Yönetim Kurulu Üyesi
- Ahmad Mohammad Saeed Bin Humaidan – Yönetim Kurulu Üyesi
- Abdul Aziz Ahmed Rahma Mohamed Al Muhairi – Yönetim Kurulu Üyesi
- E. Hamad Buamim – Yönetim Kurulu Üyesi
- Abdulla Hamad Al Shamsi – Yönetim Kurulu Üyesi
- Javier Marin Romano – Yönetim Kurulu Üyesi
Dubai Islamic Bank ortaklıkları ve iştirakleri aşağıdaki gibidir:
- Dar Al Sharia: Dar Al Sharia, 2008 yılında kurulmuş bir şeriat hukuk ve finansal danışmanlık firmasıdır.
- Dubai Islamic Bank Pakistan: Dubai Islamic Bank Pakistan, 2006 yılında tamamen sahip olunan bir yan kuruluş olarak kurulmuştur.
- Panin Dubai Syariah Bank: Dünyanın en büyük Müslüman nüfuslarından birine sahip olan Endonezya'da Şeriata uyumlu bankanın % 38,3 hissesi.
- Bank of Hartum: DIB, Sudan'ın en büyük bankalarından biri olan Bank of Khartoum'da hisseye sahip.
- Deyaar: Deyaar Development, 2002 yılında kurulmuş bir gayrimenkul geliştirme şirketidir.
- Bosna Bank International: Bosna Bank International, 2000 yılında Avrupa'nın şeriata uyumlu ilk bankası olarak kuruldu.
- DIB Bank Kenya Limited: Kenya'da yalnızca Şeriat uyumlu bankacılık hizmetleri sunmak için Mayıs 2017'de Kenya Merkez Bankası'ndan (CBK) lisans alınmıştır.
DIB resmi web sitesi: https://www.dib.ae/en