Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü çiftçilere özel tarımsal hava tahmini uygulaması hazırladı. Çiftçilere özel tarımsal hava durumu, çiftçilerin ekim, dikim, gübreleme, ilaçlama, hasat, sulama, hayvansal üretim vb. gibi ihtiyaçlarına yönelik hazırlanmıştır.
Tarımsal hava tahmini internet sitesi aracılığı ile çiftçiler hava koşullarını önceden tahmin ederek planlamalarını ona göre gerçekleştirebileceklerdir.
Çiftçilere Özel Tarımsal Hava Durumu
Çiftçilere özel tarımsal hava durumu Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğünce tasarlanmıştır. Söz konusu internet sayfası çiftçilerin hasat, sulama,ilaçlama vb. gibi üretim faaliyetlerini planlamaları konusunda yardımcı olması amacı ile hazırlanmıştır. Çağımızda küresel ısınmanın etkisi ile mevsimlerin birbirine geçişi, hava koşullarının aniden değişmesi, yaz ayında şiddetli yağış vb. gibi hava koşulları ile karşı karşıya kalmaktayız. Bu tarz olaylar çiftçiye hem maddi hem manevi bakımdan oldukça zarar vermektedir. Tarımsal hava tahmini internet sayfası, çiftçinin hava durumu hakkında önceden bilgi edinmesini ve bu sayede hava şartlarına karşı hazırlıklı olmasını sağlayacaktır. Kötü hava koşullarından söz konusu uygulama sayesinde çiftçinin en az zararla etkilenmesi ya da bu koşulları zararsız atlatması hedeflenmektedir. Tarımsal hava durumu internet sayfasında zirai don riski uyarıları, ilçe bazlı hava tahmini, 3 saatlik ya da 5 günlük hava tahminleri, meteorolojik uyarılar, güncel hava durumu tahmini gibi çiftçi için önem arz eden bilgiler yer almaktadır.
Garanti Bankası çiftçi kart için buraya göz atabilirsiniz.
Çiftçilere özel tarımsal hava tahmini internet sayfası kapsamında tahmini hasat zamanı da verilmektedir. Bu kapsamda ürünün türü, hangi il ve ilçede ekilmiş olduğu bilgilerine göre tahmini hasat zamanı verilmektedir. Bu uygulamayla bitkilerin büyüme sürecinde gereksinim duyduğu sıcaklık, nem vb. gibi faktörler göz önünde bulundurularak hasat zamanı tahmini yapılıyor. Bahse konu internet sayfasında bitkilerin sıcağa ve soğuğa dayanıklılık haritası bulunmaktadır. Bu haritalar ile bir bölgede ilk defa yetiştirilmek istenen bir ürünün yetiştirilip yetiştirilemeyeceği belirleniyor. Tarlasına yeni bir ürün ekerek yetiştirmek isteyen çiftçiler bu uygulamadan yararlanarak ürünü ekip ekmeyeceğine karar verebilecek. Sayfada sığırların etkilendiği sıcaklık/ nem stresine ilişkin bilgiler de yer almaktadır.