Kiralık kasalar ile ilgili daha önceki içeriklerimizde detaylı bilgi vermiştik. Bu nedenle kiralık kasa tanımı, ne işe yaradığı, nasıl kullanıldığı, güvenilirliği, kiralık kasa haciz işlemi, ölenin kiralık kasası, kiralık kasa boyutları, kiralık kasa ücretleri vb. gibi aklınıza gelebilecek her türlü sorunun cevabını sitemizin arama kısmına yazarak bulabilirsiniz. Bu yazımızda ise Banka Batarsa Kiralık Kasa Ne Olur ve Banka Kiralık Kasa Soyulursa ne olur sorularına cevap vereceğiz.
Bilindiği üzere kiralık kasaların içerisine konulan eşyanın ne olduğu banka çalışanları da dahil olmak üzere; müşteri haricinde kimse tarafından bilinmemektedir. Bu nedenle kiralık kasaların sigortalanması da mümkün olamamaktadır. Kiralık kasaların içerisindeki eşyalar ise; banka ile müşteri arasında imzalanan kiralık kasa sözleşmesi dahilinde güvenceye tabidir. Yazımızın devamında; banka batarsa kiralık kasa ne olur, kiralık kasa soygunu olursa ne olur ve kiralık kasaya devlet el koyar mı gibi soruların cevaplarını da bulabilirsiniz.
Banka Batarsa Kiralık Kasa Ne Olur Banka Kiralık Kasa Soyulursa...
Bankanın batması durumunda banka; bütün hak, alacak ve borçları ile birlikte Tasarruf Mevduatları Sigorta Fonu’na devrolunmaktadır. Tasarruf Mevduatlarına devrolunan bankalarda bulunan kiralık kasalar, üzerine herhangi bir yasal bloke vb. olmadığı takdirde ve yasal süreç olan 10 yıllık zaman aşımının dolmadığı durumlarda TMSF tarafından sahibine iade edilmektedir.
Kiralık Kasa Soyulursa Ne Olur?
Kiralık kasalar ile ilgili olarak vatandaşın aklına takılan bir diğer soru ise kiralık kasaların soyulma riski. Bu risk son derece az olsa da; kiralık kasaların soyulması durumunda, vatandaşın beyanına göre yapılacak inceleme neticesinde kiralık kasada bulunması muhtemel eşyaların maddi değeri bilirkişiler tarafından hesaplanacaktır. Bu tutarın karşılığı kiralık kasa hizmeti veren banka tarafından müşteriye verilecek, yahut vatandaşın uğradığı maddi-manevi zarar tazmin edilecektir. Kiralık kasanın soyulması durumunda; vatandaşın maddi durumu ile orantısız bir beyana girerek; örneğin kiralık kasasında “kaşıkçı elmasının” bulunduğunu iddia etmesi ise dikkate alınmayacaktır.
Devlet Kiralık Kasaya El Koyar Mı?
Herhangi bir suç unsuru teşkil etmeyen, suçtan elde edilmiş gelir barındırmayan, tarihi eser kaçakçılığı vb. gibi yasa dışı yollarla ele geçirilmiş malların saklanmadığı kiralık kasalara devlet el koymaz. Kiralık kasa hizmeti özel hukuk alanına girmektedir ve kasanın kiralandığı andan itibaren ilgili kasa vatandaşın özel alanıdır. Devletin kiralık kasalara el koyma gibi bir durumu yoktur. Kuvvetli suç şüphesi var ise savcılık talebi ve mahkeme kararı ile kiralık kasalar açtırılabilir. Bunun haricinde kiralık kasaya devlet el koymaz.
Kiralık kasalar ile ilgili aklınıza takılan bütün soruların cevaplarına buradan erişebilirsiniz.