Küresel piyasalarda bu hafta, ABD’de açıklanan güçlü istihdam verileri ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirim beklentileriyle birlikte dalgalı bir seyir izleniyor. Özellikle tahvil faizlerinde yaşanan yükseliş ve Orta Doğu’daki gerilimler, yatırımcıların risk iştahını azaltarak piyasaların karışık bir tablo çizmesine neden oldu.
Fed'in Faiz Politikası Belirsizlik Yaratıyor
ABD’de geçen hafta açıklanan veriler, iş gücü piyasasının güçlü olduğunu gösterirken, bu durum Fed’in faiz indirimlerine ilişkin beklentileri etkiledi. Fed’in daha küçük adımlarla faiz indirimine devam edeceği yönündeki beklentiler, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizinin %4 seviyesinin üzerine çıkmasına yol açtı. Para piyasalarındaki fiyatlamalara göre, Fed’in Kasım ayında 25 baz puanlık faiz indirimi yapma ihtimali %87 seviyesinde, ancak 50 baz puanlık bir indirim ihtimali tamamen ortadan kalktı. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, yüksek enflasyondan işsizliğe kayışın risk oluşturduğunu belirterek, bu kaygıların altını çizdi.
Dolar Endeksi ve Altın Fiyatlarında Dalgalanma
Fed’in faiz kararlarıyla dolar endeksi 102,4 seviyelerinde seyrediyor. Altının ons fiyatı ise bir önceki gün %0,4 değer kaybederek, şu sıralar 2.643 dolardan işlem görüyor. Yatırımcıların güvenli liman olarak gördüğü altındaki bu hafif toparlanma, piyasalardaki belirsizliklerin sürmesine bağlı olarak şekilleniyor.
Petrol Fiyatlarında Gerileme
Brent petrolün varil fiyatı, önceki günü %3,8 artışla 80,8 dolardan kapatırken, bugün %1,7 azalışla 79,5 dolar seviyelerinde işlem görüyor. Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimler ve arz-talep dengesizliği petrol fiyatlarını doğrudan etkilerken, fiyatlardaki dalgalanmalar piyasadaki risk algısını daha da karmaşık hale getiriyor.
ABD Borsasında Sert Düşüşler
New York Borsası’nda dün, Dow Jones endeksi %0,94, S&P 500 endeksi %0,96 ve Nasdaq endeksi %1,17 değer kaybetti. Google’ın hisseleri, ABD’de bir federal yargıcın Android kullanıcılarına daha fazla seçenek sunulmasını zorunlu kılan kararının ardından %2,5 değer kaybetti. Bu hafta ABD’de bilanço sezonunun başlayacak olması, yatırımcıların dikkatini finansal sonuçlara çeviriyor. JPMorgan Chase, Wells Fargo gibi büyük bankalar başta olmak üzere, BlackRock, PepsiCo ve Delta Air gibi şirketlerin sonuçları merakla bekleniyor.
Avrupa Piyasalarında Karışık Seyir
Avrupa piyasaları ise Almanya dışındaki borsalarda pozitif bir seyir izledi. Almanya'da DAX 40 endeksi %0,09 düşerken, İtalya'da FTSE MIB endeksi %0,66, Fransa'da CAC 40 endeksi %0,46 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi %0,28 yükseldi. Euro Bölgesi’nde perakende satışlar Ağustos ayında yıllık %0,8 artarken, Almanya’da fabrika siparişlerinin %5,8 düşmesi, bölgedeki ekonomik belirsizliklerin devam ettiğine işaret ediyor. Avrupa Merkez Bankası'nın da bu ay içinde 25 baz puanlık bir faiz indirimine gitmesi bekleniyor.
Asya Piyasalarında Çin Endişesi
Asya tarafında ise Çin hükümetinin ekonomik brifingi, yatırımcıları hayal kırıklığına uğratarak satış ağırlıklı bir seyire neden oldu. Şanghay Bileşik Endeksi %3,4 yükselirken, Japonya’da Nikkei 225 endeksi %1,2, Güney Kore’de Kospi endeksi %0,5 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi %7,3 geriledi. Japonya’da hane halkı harcamalarının yıllık %1,9 düşmesi de piyasalardaki negatif görünümü destekledi.
Borsa İstanbul'da Düşüş
Türkiye'de ise Borsa İstanbul (BIST) 100 endeksi, günü %0,85 kayıpla 9.031,64 puandan kapattı. Dolar/TL kuru ise dün %0,01 artışla 34,2639’dan kapanırken, bugün bankalararası piyasada 34,2690 seviyelerinde işlem görüyor. Analistler, BIST 100 endeksinde 8.850 ve 8.700 seviyelerini destek, 9.200 ve 9.300 puan seviyelerini ise direnç olarak takip ediyor.
Küresel piyasalarda ABD’deki faiz belirsizliği ve Orta Doğu’daki jeopolitik risklerin etkisiyle karışık bir seyir hakim. ABD’de tahvil faizlerinin yükselmesi, Avrupa’da ekonomik endişeler ve Çin’de beklenen teşviklerin yetersiz kalması piyasalarda tedirginliğe yol açarken, yatırımcılar bu hafta açıklanacak bilanço verilerine odaklanmış durumda.