Varlık Yönetim Şirketleri Ne İş Yapar?

Varlık Yönetim Şirketleri Ne İş Yapar?

31 Aralık 2019 0 Yazar: Nilgün Ciğerci

2019 yılının ilk 9 aylık döneminde 10,8 milyar TL’lik batık kredi, bankalar tarafından varlık yönetim şirketlerine satıldı. 2004- 2005 yılında başlayan batık kredi satışı her yıl artarak devam etti. Alacaklarını müşteriden birkaç yıl içerisinde tahsil edemeyen bankalar çözümü borçları varlık yönetim şirketlerine satmakta buldu. Söz konusu şirketler hakkında varlık yönetim şirketleri ne iş yapar, varlık yönetim şirketleri derneği, varlık yönetim şirketlerinin bankalardan farkı nedir, varlık yönetim şirketleri nedir, varlık yönetim şirketleri (VYŞ) ne kadar indirim yapar gibi pek çok soru sorulmaktadır. İşte cevaplar…

Varlık Yönetim Şirketleri Ne İş Yapar?

Bankalara borcu olan müşteriler borçlarını ödeyemediklerinde banka hukuki süreç başlatır. Bu hukuki süreç içinde de borcunu tahsil edemez ise söz konusu borç batık krediler kapsamında değerlendirilmekte olup banka alacağını Varlık Yönetim Şirketlerine satar. Bu alacak satışı ihale şeklinde gerçekleştirilmektedir. Günümüzde aktif olarak faaliyet gösteren 21 adet varlık yönetim şirketi bulunmaktadır. Bankaların alacaklarını satın almak isteyen varlık yönetim şirketleri ihale yolu ile bu işlemi gerçekleştirir.

Finans terimleri, ekonomi terimleri ve bankacılık terimleri için buraya göz atabilirsiniz.

Varlık Yönetim Şirketi Banka Borcunu Ne Kadara Satın Alır?

Banka müşterisinden tahsilatını yapamadığında alacağının büyük bir kısmından vazgeçmekte ve alacağını varlı yönetim şirketlerinde satmaktadır. Bankanın alacağını ne kadara satacağı, makroekonomik koşullara ve her ihalenin durumuna göre değişmektedir. Lakin açıklanan son verilere göre günümüzde bankalar her 100 TL’lik alacağını 5 TL’ye satabiliyor. Fakat söylediğimiz gibi bu rakam piyasa koşullarına göre farklılık göstermektedir.

Varlık Yönetim Şirketleri Derneği Nedir?

Varlık yönetim şirketleri derneği, sektörün müşterilere en iyi hizmeti sağlaması için gelişmesine ve işlemlerin yaygınlaşmasına olanak sağlamak, uluslararası çapta Varlık Yönetim Şirketleri’nin genel kabul görmüş ilkelere göre faaliyet göstermesini sağlamaktır. Varlık Yönetim Şirketleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gülay Doğan’dır.

Ortak kiralık kasa, ölenin kiralık kasası, kiralık kasa haczi hakkında bilgi için buraya göz atabilirsiniz.

Varlık Yönetim Şirketi Ne Kadar İndirim Yapar?

Banka Varlık Yönetim Şirketi’ne ilgili borcu ne kadara satarsa satsın kişinin borcu değişmemektedir. Örneğin borçlunun bankaya 100 bin TL borcu vardı ise bankadan borcu atın alan Varlık Yönetim Şirketine de 100 bin TL borcu bulunmaktadır. Lakin burada indirim, iskonto gibi konular müşteri ile VYŞ arasındadır. Varlık yönetim şirketi tarafından indirim yapılıp yapılmaması şirkete kalmıştır lakin yapılandırmayı her VYŞ yapmaktadır. Müşteriye ödeme kolaylığı sunularak, borç yapılandırılarak tahsil edilmeye çalışılır.

En çok merak edilenlerden birisi de kişinin borcu VYŞ’ye devredildiğinde kişinin banka ile bir ilgisi kalıyor mu? Borç VYŞ’ye devredildikten sonra borçlu kişi ile banka arasında bir ilişki kalmamaktadır.

Varlık Yönetim Şirketine Borç Ödendikten Sonra Sicil Temizlenir Mi?

Bankaya borcunu ödeyemeyen, kara listeye alınan, haciz sıkıntılarıyla uğraşan müşteri, söz konusu borcu Varlık Yönetim Şirketi devraldıktan sonra öderse kara listeden çıkar ve borçlu kişi finansal özgürlüğüne kavuşmaktadır. Kişinin finansal sicili temizlenmiş olur.

Faktoring nedir hakkında merak ettikleriniz için buraya göz atabilirsiniz.

Varlık Yönetim Şirketlerinin Bankalardan Farkı Nedir? Varlık Yönetim Şirketleri İle Pazarlık Yapılabilir Mi?

Bankalar ile varlık yönetim şirketlerinin pek çok farkı bulunmaktadır. Para yatırma, çekme, kredi kullanma, vs gibi pek çok işlem VYŞ tarafından gerçekleştirilememektedir. Borçlular bu soruyu genellikle borç ödeme kısmı bakımından dile getirmektedir. Bu kapsamda VYŞ’ler yapılandırma ve indirim konusunda bankalardan daha esnek olabilmektedirler. Varlık yönetim şirketleri müşterilerin mali durumuna göre ödeme planı oluşturmaktadır. Borç ödeme konusunda borçlunun VYŞ’ye önerileri dikkate alınır.

Varlık Yönetim Şirketleri Haciz Yapabilir Mi?

VYŞ’ler borç tahsili hususunda bankanın sahip olduğu haklara sahiptirler. Borcun ödenmemesi durumunda borçluya ya da kefile haciz uygulama hakları bulunmaktadır.