2020 pek çok açıdan çalkantılı bir yıl olarak geride kalıyor. Covid-19 pandemi sürecinin damga vurduğu 2020 yılında tüm dünyada ekonomiler kötü etkilenirken; devletler piyasaya yoğun şekilde nakit pompaladı. Merkez Bankaları faiz artırımı bir yana; faizleri düşürerek piyasanın canlanmasını amaçladı. Ancak bu durum yüksek enflasyon olarak geri döndü. 2020 yılı yaz aylarında ülkemizde aylık yüzde 0,6-0,7 faiz bandında kullandırılan konut kredileri yüzde 1’in, yüzde 1’in altında kullandırılan ihtiyaç kredileri ise yüzde 1,5’in üzerine tırmandır. Peki bu süreç 2021’de nasıl devam edecek? 2021 yılında kredi faizleri düşer mi çıkar mı?
2021 Yılında Kredi Faizleri Düşer Mi Çıkar Mı?
Global çapta 2020 yılı çok zor geçti. Ülkemiz için bu durum biraz daha çetin yaşandı. Piyasanın hareketlenmesi için 2020 yılının yaz aylarında konut kredisi
faiz oranları aylık yüzde 0,6 ve yıllık da yüzde 7 seviyesine kadar indirildi. Benzer şekilde tüketici kredileri de aylık yüzde 0,8’den ve yıllık da yüzde 10’dan başlayacak seviyeye çekildi.
Merkez Bankası tarafından yapılan faiz indirimleri sonrasında Türk Lirası hızla değer kaybetti. Amerikan Doları ve Euro tarihi zirvelerini gördü.
Türkiye’nin risk pirimi CDS 600’ün üzerine tırmanarak tarihi en yüksek seviyesine çıktı. Akabinde yaşanan gelişmeler ve Merkez Bankası Başkanı’nın değişmesi ile birlikte MB faiz artırım kararı aldı. Türk Lirası’nda kısmi bir toparlanma yaşandı.
Merkez Bankası’nın faiz artırım kararının 2021 yılında da devam edebileceğine yönelik olarak geçtiğimiz hafta MB Başkanı Naci Ağbal’dan; “sıkılaştırma politikamıza gerekirse 2021 yılında da devam edeceğiz” açıklaması geldi. Bu açıklama, Türkiye’nin en azından kısa vadede faiz indirimi ile karşılaşmayacağı anlamına geliyor.
Konut Kredisi Faiz Oranları Daha da Yükselebilir!
2021’de konut kredisi faiz oranları düşer mi ya da ihtiyaç kredisi faiz oranları düşer mi sorularının cevapları MB faiz kararından bağımsız şekilde düşünülemez. Naci Ağbal’ın açıklamaları ve faiz indiriminin akabinde gelen Türk Lirası’ndaki değer kaybı ile enflasyonda yaşanan artış göz önüne alındığında; 2021 yılında gerek ev kredilerinin ve gerekse tüketici kredilerinin faiz oranlarının düşmeyeceği aşikardır. Taşıt kredisi, KOBİ ve tarım kredileri ile KMH – kredi kartı faiz oranları da bundan ayrıksı düşünülemez.
Bankaların
kredilere karşılık ayırmaları gereken tutarların da giderek arttığı göz önünde bulundurulduğunda; vadeli hesaplara bankalar tarafından uygulanan faiz oranlarının yükseleceği ön görülmektedir. Vadeli hesaplardaki faiz oranının artması; doğal olarak kredi faizlerinin de yukarı yönlü revize edilmesi anlamına gelmektedir.
Ev kredisi çekerek konut satın alımı ya da bireysel krediler ile ilgili olarak 2021’in daha kısır geçmesi olası. Buna bir de koronavirüs aşısının bulunması ve buna bağlı olarak piyasaya arz edilen nakdin baskılanması ihtimali de eklendiğinde; önümüzdeki yılın genişleme yılı olmayacağı düşünülmektedir.
2021 Yılı Para ve Kur Politikasına Dair TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın açıklamaları ve sunumları Merkez Bankası resmi internet sitesinden incelenebilir:
https://www.tcmb.gov.tr/