Franchise Ne Demek Franchising Nedir? Franchising Türleri!

Franchise Ne Demek Franchising Nedir? Franchising Türleri!

23 Nisan 2020 0 Yazar: Emine Zaman

Franchise Ne Demek Franchising Nedir? Franchise kelimesi Türkçe’de imtiyaz anlamına gelmektedir. Franchising nedir sorusunun cevabı ise; bir markanın imtiyaz sahibinin, belirli koşullar altında başka bir yatırımcıya, işin yönetim ve yürütülmesine destek sağlayarak maddi bir bedel karşılığında markasını kullandırmasıdır. Franchise, bir ürüne ve hizmete kalitesini ve ismini kanıtlamış, belirli bir başarıya erişmiş firmalardan bedeli karşılığında isim hakkını veren şirketlerdir. Franchise Ne Demek Franchising Nedir? Franchising Türleri! başlıklı haberimizde detayları inceleyelim…

Örnek vermek gerekirse ülkemizde; Özsüt, McDonald’s, Burger King, Komagene, Mavi, Mado vb. gibi markalar franchising veren firmalar arasındadır. Küresel çapta da yüzlerce hatta binlerce farklı firma franchising vermektedir. Franchising bilhassa piyasa tecrübesi az kişi ve oluşumlar için olumlu bir ticaret tecrübesinin ilk ve önemli bir adımıdır diyebiliriz. Franchising sayesinde ticarete yeni atılan kişi ve oluşumların başarısız olma ihtimali azalmaktadır. Franchising okunuşu da pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Franchising okunuşu “frençayzing” şeklindedir.

Franchise Sisteminin Unsurları Nelerdir?

Franchise sisteminin çeşitli unsurları bulunmaktadır. Bu unsurlar oluştuğunda franchise sisteminden bahsetmek mümkündür.  Franchise sisteminin unsurlarını sıralamak gerekirse…

Sistem (Marka)

Franchise verebilmek için öncelikle firmanın, markalaşma, hizmet, kalite gibi alanlarla başarıya ulaşmış olması gerekmektedir. Buna karşın franchise almak isteyen kimse maddi ve manevi anlamda kazanma düşüncesine sahip ise bu işe girmektedir. Yani franchise sistemine dahil olmak isteyen firma, her açıdan kaliteli olmalıdır.

Disiplin

Franchisin sisteminde kalite her iki taraf için de büyük önem arz etmektedir. Franchise vermek isteyen firma kalitesi ile bu işte başarıyı sağlarken, franchise almak isteyen firma da belirli koşullara uyarak firmanın kalitesini sürdürmelidir. İki taraf da güven duygusu ile işe başlarlar ve işin devamlılığı ilk başta buna bağlıdır. Belirli bir disiplin ve düzende işin ilerlemesi için, franchise verilen mekanlar, yerler kontrol edilmekte ve eğitimler verilmektedir.

Örneğin, franchise veren bir firmanın merkez bayisindeki mağaza düzeni ile başka bir ildeki mağaza düzeni, menüsü, vb. gibi şeyler aynı olmalıdır. Şekerbank hayvancılık kredisi başvurusu haberi için de buraya göz atabilirsiniz.

Franchising Sistemine Geçmenin Faydaları

– Bir iş kurmak elbette ki kolay değildir. İş kurarken harcanan zaman ve enerjiden franchising ile tasarruf sağlanabilmektedir.

– Franchise veren firmada yılların verdiği tecrübe, bilgi ve birikim bulunmaktadır. Bu sayede franchise alan kişi de rekabet üstünlüğü sağlamış olur.

– Franchise alan kişinin, ufak sorunlarda dahi çözüm sağlayabileceği üst kademede biri bulunmaktadır. Bu da zaman ve finansal açıdan kolaylık sağlamaktadır.

– Bilenen bir marka olduğu için, franchise alan kişi müşteri portföyü konusunda sıkıntı çekmez.

– Hazır bir sistem olduğu için marka ya da ürün tanıtma gibi sıkıntılara girmeden, hızlı ve kolay bir şekilde satış gerçekleştirilmektedir.

Franchising Sisteminin Gelişimi

Franchising dünyada ilk kez Singer firması tarafından 1863 yılında uygulanmıştır. Türkiye’de baş göstermesi ise 1980’li yılları bulmuştur. Franchising ile Türkiye’ye ilk gelen firmalar, McDonald’s, Pizza Hut, Wendy’s ve Kentucky Fried Chicken Fast Food’dur. Türkiye’de ve dünyada franchising en çok fast food sektöründe görülmektedir.

Franchising Terimleri

Franchising sisteminin kendi içerisinde terimleri bulunmaktadır. Franchising sisteminin terimlerini şu şekilde sıralayabilir ve açıklayabiliriz.

Franchise Alan (Franchisee)

Markanın ve sistemin, belirli bir satış bölgesi için haklarını bir anlaşma ile alarak uygulayan yatırımcıya denilmektedir.

Franchise Veren (Franchisor, Franchiser)

Bir markanın ya da sistemin haklarına sahip olan ve bu hakları üçüncü yatırımcıların kullanımına izin veren kişi ya da kuruluştur.

Bölge Franchise Alan (Area Franchisee)

Firma, pazarın her noktasına ulaşamadığı durumda belirli hakları ve yükümlülükleri bölgesel bazda “bölge franchise alan”a devretmektedir. Bölge franchise alan kendi işlemler açabilmekte yahut alt franchise alanlara açtırabilmektedir. Bu bağlamda master franchise, belirli bir bölge için verilen franchise alanına denilmektedir.

Alt Franchise Alan (Sub-franchisee)

Tek bir işletme için ilgili markayı ya da işletmeyi kullanma hakkına sahip olan kişi ya da kuruluştur.

Franchise Giriş Bedeli (Franchise Fee)

İlgili marka ile franchising sistemine dahil olan kişi ya da kuruluşun, franchise verene ödediği bedele denilmektedir.

Franchise Kullanım Bedeli (Royalty)

Franchise alanın sistemi kullandığı süre boyunca belirli periyotlarda franchise verene ödediği bedeldir. Bu bedel hasata göre değişebilir ya da sabit bir bedel olabilir.

Master Franchise Alan (Master Franchisee)

Yurt dışındaki bir sistem ya da markayı ülke içine getiren, ülke içindeki haklarına sahip olan kişi ya da kuruluştur.