24 Ocak 2025
weather
14°
35,6402 %0
37,2210 %-0.03
44,1361 %0.03
102.740,73 %-1.142
3.154,06 -0,03
FinansTaksi Eko Gündem TCMB faiz oranını yüzde 45’e çekti!

TCMB faiz oranını yüzde 45’e çekti!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 2025 yılı ocak ayı faiz kararı açıklandı. Politika faizi yeniden indirildi mi? Ekonomistlerin beklentileriyle alınan karar örtüştü mü? Faiz kararının piyasalara etkisi nasıl oldu?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılının ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını gerçekleştirdi ve beklenen faiz kararını açıkladı. Ekonomi gündeminin merakla takip ettiği karar, altın, döviz ve borsa yatırımcıları için büyük önem taşıyor. Geçtiğimiz ay politika faizini 250 baz puan indiren Merkez Bankası, bu ay da aynı yönde bir karar alarak faiz oranlarını yeniden aşağı çekti.

Ocak Ayı Faiz Kararı: Politika Faizi Yüzde 45’e Düştü

2025 yılı Ocak ayı itibarıyla TCMB, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan indirerek yüzde 45,00’a çekti. Bu karar, piyasa beklentileriyle paralel bir şekilde gerçekleşti. AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistler de ocak ayında 250 baz puanlık bir faiz indirimi yapılacağını öngörmüştü.

TCMB'nin bu indirimiyle, 2024 yılının son çeyreğinden itibaren uyguladığı gevşeme politikası 2025 yılında da devam ediyor. Faiz oranlarının düşürülmesiyle birlikte Merkez Bankası, ekonomik büyümeyi desteklemek ve finansal piyasalardaki hareketliliği artırmak amacı güdüyor.

Ekonomistler Ne Bekliyordu?

Piyasaların gözü kulağı Merkez Bankası'nın faiz kararındayken, ekonomistlerin büyük çoğunluğu ocak ayında faiz indirimi beklentisi içindeydi. AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı, faiz oranının yüzde 45 seviyesine çekileceği yönündeydi. Bununla birlikte, 2025 yıl sonu politika faizi tahminleri ise yüzde 30 seviyesine kadar düşeceği beklentisini ortaya koyuyor.

Ekonomistlerin faiz indirimi beklentileri, yılın başından itibaren ekonomik büyümeyi desteklemek adına gevşek para politikalarının süreceği öngörüsünü güçlendiriyor. Ancak, piyasalarda oluşabilecek enflasyonist baskıların bu politikaların sürdürülebilirliği üzerindeki etkisi de tartışma konusu.

Piyasalar Nasıl Tepki Verdi?

Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararının ardından piyasalarda hareketlilik yaşandı. Faiz oranlarındaki düşüş, Borsa İstanbul’da pozitif bir hava yarattı. BIST 100 endeksi, karar öncesi günü yüzde 1,06 değer kazanarak 10.105,37 puandan tamamladı. Yatırımcılar, faiz indiriminin devam etmesiyle birlikte borsadaki yükseliş trendinin süreceğini öngörüyor.

Döviz ve altın piyasalarında ise karar sonrası hafif dalgalanmalar gözlemlendi. Faiz oranlarındaki düşüş, TL'nin değer kaybetmesi riskini artırırken, dövize olan talepte artış olabileceği endişesi doğurdu. Bu durumun orta vadede enflasyon üzerindeki etkileri yakından takip edilecek.

2025 TCMB PPK Toplantı Takvimi

2025 yılı Para Politikası Kurulu toplantı takvimi de açıklandı. Ocak ayındaki toplantının ardından Merkez Bankası şubat ayında toplantı yapmayacak. Yılın ikinci toplantısı ise 6 Mart 2025’te gerçekleştirilecek. İşte 2025 PPK toplantı takvimi:

17 Nisan 2025
19 Haziran 2025
24 Temmuz 2025
11 Eylül 2025
23 Ekim 2025
11 Aralık 2025
Şubat, Mayıs ve Ağustos aylarında toplantı yapılmayacak olması dikkat çekiyor.

Faiz İndiriminin Ekonomiye Etkileri

Merkez Bankası’nın ocak ayı faiz indirimi kararı, ekonomide çeşitli etkiler yaratması bekleniyor. Faiz oranlarının düşmesiyle birlikte:

Kredi Kullanımının Artması: Daha düşük faiz oranlarıyla birlikte kredi kullanımının artması ve tüketim talebinin desteklenmesi bekleniyor.
Yatırımlarda Canlanma: Faizlerin düşmesi, yatırım maliyetlerini azaltarak reel sektördeki yatırımların artmasına katkı sağlayabilir.
Enflasyon Riski: Ancak, düşen faiz oranlarının enflasyonist baskıları artırabileceği ve döviz kurundaki oynaklığı tetikleyebileceği endişeleri de bulunuyor.

Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararı, yatırımcılar ve ekonomistler tarafından beklenirken, ekonomik büyümeyi desteklemeyi amaçlayan bu politikanın orta ve uzun vadede sonuçları yakından izlenecek. 2025 yılının para politikası dinamiklerinin, küresel ve yerel ekonomik gelişmelerle şekillenmesi bekleniyor.

Gözler şimdi Mart ayında gerçekleştirilecek bir sonraki PPK toplantısında olacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *