Küresel piyasalarda Noel tatili dönüşü işlem hacimleri düşük kalırken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gevşeme döngüsünde alacağı kararlar ve yeni ABD yönetiminin uygulayacağı ticaret politikaları, yatırımcıların odağında kalmaya devam ediyor. Büyük ekonomiler, hedeflenen enflasyon oranlarına ulaşmada zorluk çekerken, piyasalarda belirsizlikler artmış durumda.
Fed'in Kararları Piyasaları Şekillendiriyor
Fed’in gelecek yıl atacağı adımlar, piyasaların yönünü belirleyen önemli faktörlerden biri olarak ön plana çıkıyor. Analistler, ABD Merkez Bankası’nın faiz indirimi politikasının devam edeceğine dair sinyallerin, 10 yıllık tahvil faizinde yükselişlere yol açtığını belirtiyor. Son veriler, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizinin mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkarak yüzde 4,64'e ulaşmasının ardından, şu an itibariyle yüzde 4,58 seviyelerinde dengelendiğini gösteriyor. Bu hareketin, enflasyonla mücadelede Fed'in başarısına dair soru işaretlerini arttırdığı ifade ediliyor.
ABD İşsizlik Verileri Dikkat Çekiyor
ABD'de açıklanan son veriler, iş gücü piyasasının soğuduğuna ancak hala güçlü bir seyir izlediğine işaret ediyor. 21 Aralık ile biten haftada, ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 219 bine düşerek piyasa beklentilerinin altında kaldı. Ancak, devam eden işsizlik maaşı başvuruları 1 milyon 910 bin ile Kasım 2021'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşarak dikkat çekti.
Yüksek Enflasyon ve Ticaret Politikaları
Enflasyonla mücadele sürerken, 20 Ocak’ta görevi devralacak yeni ABD yönetiminin ticaret politikaları, özellikle ABD’nin ticaret ortakları tarafından yakından izleniyor. Analistler, ABD’nin 47. Başkanı Donald Trump’ın alacağı ekonomik kararların, makroekonomik görünüm ve piyasaların geleceği üzerinde büyük bir etkisi olacağı görüşünde. Yıl sonu itibariyle Trump’ın politikalarıyla ilgili belirsizlikler, piyasalardaki risk algısını artırıyor.
Piyasalarda Düşük Hareketlilik
Dolar endeksi, dün yüzde 0,1 değer kaybederek 108,1 seviyesinden kapanırken, yeni işlem gününde yatay bir seyir izliyor. Altın ons fiyatı ise yüzde 0,7 artarak 2.634 dolara yükseldi ve yeni işlem gününde de 2.633 dolardan işlem görmeye devam ediyor. Brent petrolün varil fiyatı, yüzde 0,5 değer kaybederek 72,7 dolara düşerken, şu an yüzde 0,1 yükselerek 72,8 dolar seviyesine çıkmış durumda.
Asya ve Avrupa Borsalarında Karışık Seyir
Asya pay piyasalarında, Güney Kore hariç pozitif bir seyir öne çıkarken, Japon yenindeki zayıflık, Japonya'nın ihracatçılarının kazançlarını artıracağı beklentilerini destekliyor. Japonya'nın Maliye Bakanı Katsunobu Kato, yaptığı açıklamada, "Japon hükümeti aşırı hareketlere karşı uygun önlemleri alacaktır." diyerek, yendeki dalgalanmalara ilişkin uyarıda bulundu. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,6, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,2 yükseldi. Ancak, Güney Kore'nin Kospi endeksi yüzde 1 geriledi.
Dünya Bankası'ndan Çin Ekonomisi İçin Yükseltilmiş Beklentiler
Dünya Bankası, Çin ekonomisinin büyüme beklentilerini bu yıl ve gelecek yıl için yukarı yönlü revize etti. 2024 yılı için Çin’in büyümesinin yüzde 4,9, 2025’te ise yüzde 4,5 olacağı öngörüldü. Ancak, Çin’de sanayi karları Kasım ayında yıllık bazda yüzde 7,3 oranında gerileyerek, büyüme beklentilerine dair bir miktar karamsarlık yarattı.
Türkiye'de Merkez Bankası Faiz İndirimine Gitti
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yaklaşık iki yıl aradan sonra politika faizini 250 baz puan indirerek yüzde 47,50 seviyesine çekti. Bu karar, enflasyonun ana eğiliminin Kasım ayında yataya yakın seyrettiği gerekçesiyle alındı. TCMB, ayrıca reeskont kredilerindeki faiz maliyetini düşürerek, toplam faiz oranını yüzde 29,93 olarak belirledi.
Borsa İstanbul ve Dolar/TL'deki Hareketler
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dün, yüzde 0,33 artışla 9.949,01 puandan günü tamamladı. Dolar/TL ise yüzde 0,2 yükselerek 35,1594'ten kapanırken, bugün bankalararası piyasada 35,2730 seviyesinden işlem görüyor. Yurt içinde veri gündemi sakin olurken, yurt dışında ABD’de toptan eşya stokları izlenecek.
Piyasalardaki belirsizliklerin artmaya devam ettiği bir dönemde, yatırımcılar, küresel ve yerel gelişmeleri dikkatle izlemeye devam ediyor.