Küresel piyasalar, ABD'nin istihdam raporu açıklamaları ve yaklaşan başkanlık seçimlerine dair belirsizliklerin gölgesinde dalgalı bir seyir izlemeye devam ediyor. Yatırımcıların ana odağı, bugün yayımlanacak olan ABD istihdam raporundaki verilerde toplandı. Ekonomik görünüm ve teknoloji sektöründe yaşanan kayıplar piyasaların genel seyrini etkilerken, bu hafta piyasa beklentilerinin üzerinde açıklanan veriler ve şirket bilançoları dikkat çekti.
ABD ekonomisinin “yumuşak iniş” yapabileceği yönündeki beklentiler sürerken, bugün açıklanacak istihdam verilerinin ekonomik faaliyetler üzerinde belirleyici olması bekleniyor. Öte yandan, geçtiğimiz günlerde açıklanan kişisel tüketim harcamaları eylül ayında %0,5 artışla beklentileri aşarken, Fed’in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de yıllık bazda %2,7 artış gösterdi. Bu veriler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikası üzerinde etkili olabilir.
Teknoloji Hisselerinde Sert Düşüş
ABD’de teknoloji devleri Microsoft ve Meta’nın yapay zeka alanındaki maliyet artışı beklentileri sektörde satış baskısını artırdı. Microsoft’un, yapay zeka harcamalarındaki artış öngörüsü ve bulut hizmetlerinde büyümenin yavaşlayacağını belirtmesinin ardından hisse değeri %6,1 oranında düşerken, Meta'nın kullanıcı sayısındaki yavaşlama sinyalleri ve altyapı harcamalarındaki hızlanma açıklamaları sonrası hisseleri %4,1 geriledi. Alphabet’in, ChatGPT’nin “SearchGPT” arama motoru özelliğini duyurması ardından %1,9’luk kaybı dikkat çekti.
Avrupa Piyasalarında ECB Belirsizliği
Avrupa borsaları ise ABD seçimleri öncesinde küresel risk iştahındaki azalma ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz indirimi hızına yönelik belirsizlikler nedeniyle geriledi. Euro bölgesinde açıklanan verilere göre ekim ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) %2 artarak beklentileri aştı. Bu durum, ECB’nin aralıktaki toplantısında 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapma ihtimalinin düşük olduğuna işaret ediyor.
Asya Piyasalarında Karışık Görünüm
ABD'de teknoloji hisselerinde yaşanan kayıpların etkisi Asya piyasalarına da sıçradı. Japonya’da imalat sanayi PMI ekim ayında 49,2 olarak açıklanarak sektörün daralma sinyalleri verdi. Çin'de ise Caixin imalat sanayi PMI 50,3 ile pozitif seyir izledi. Kapanışa yakın Japonya ve Güney Kore endeksleri düşüş gösterirken, Çin ve Hong Kong borsalarında yükseliş kaydedildi.
Yurt İçi Piyasalar S&P'nin Türkiye Değerlendirmesini Bekliyor
Borsa İstanbul’da dün satıcılı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi %1,58 değer kaybederek 8.863,88 puandan kapanış yaptı. Bugün ise uluslararası derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un Türkiye değerlendirme raporu ve ABD istihdam raporuna odaklanılıyor. Dolar/TL, bankalararası piyasada 34,3090 seviyesinden işlem görüyor. Analistler, BIST 100 endeksinde 8.800 ve 8.700 seviyelerinin destek, 9.100 ve 9.200 puanın direnç konumunda olduğunu ifade etti.
ABD Başkanı Joe Biden'ın mevcut durumuna ve yaklaşan seçimlere dair belirsizliklerle birlikte ABD Merkez Bankası’nın faiz kararları, piyasa hareketlerini kısa vadede etkileyen başlıca faktörler olmaya devam ediyor.