Türkiye Orta Gelir Tuzağından Nasıl Kurtulur?

Türkiye Orta Gelir Tuzağından Nasıl Kurtulur?

1 Kasım 2019 0 Yazar: Şerife Uslu

Bu yıl Cumhuriyetimizin 96. yılını coşku ve sevinçle kutladık. Cumhuriyet kurulduğundan bu yana Türkiye’de sanayi ve teknolojide büyük gelişmeler yaşandı. Ülke ekonomisi çalkantılı süreçler yaşadı. Türkiye orta gelir tuzağından nasıl kurtulur diye düşünen ekonomistlerin yaptığı araştırmalara göre çözüm teknolojide olabilir. Detaylar haberin devamında…

Türkiye Orta Gelir Tuzağından Nasıl Kurtulur?

Cumhuriyetin ilanını takip eden 60 yıl boyunca imalat sanayisi dalları hafif ve ağır olarak iki gruba ayrılırdı. Ağır sanayi grubunun en ileri teknolojiyi kullanarak üretim yaptığı kabul edilirdi. Ekonominin en eski dalları tekstil ve gıda sektörleri ise hafif sanayi dalları olarak adlandırılır ve hafif sanayi grubuna yalnızca istihdam sağladığı için değer verilirdi. İmalat sanayisindeki bu sınıflama 1980’lerden itibaren değişmeye başladı ve sanayide dörtlü sınıflama dönemi başladı. Yüksek teknoloji ürünleri sanayide liderliğe çıkarken eskiden pek değerli olan grup ise alt seviyelere düştü.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) belirlediği “dörtlü sınıflama” Türkiye de dahil olmak üzere tüm ülkelerde benimsendi. Dörtlü sınıflama öncelikle imalat sanayi üretim programlarında yer almaya başladı. Ardından Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) dış ticareti dörtlü gruplandırdı ve son olarak da İstanbul Sanayi Odası (İSO) 500 büyük şirket araştırmasında dörtlü sınıflandırmadan faydalandı. Tüm bu gelişmeler neticesinde ortaya çıkan veriler incelendiğinde Türkiye’nin yüksek teknolojili ürünlerin imalatında başarılı olamadı ortaya çıktı. Beş yıllık planlarda hedefler konulsa da Türkiye yüksek teknolojili ürünlerde dünya ortalamasının çok altında kaldı.

Türkiye orta yüksek teknolojik ürünler alanında gelişmeler kaydetse de yüksek teknolojik ürünlerin ihracatında başarıyı yakalayamayınca cari açığı da kapatmak pek mümkün olmadı. Ekonomistlere göre cari açığı azaltmak, yüksek teknoloji ürünleri ihracatını istenen rakamlara çıkarmak için bir strateji değişikliği gerekmekte. Bu konuda uygun bir şehirde geniş laboratuvar ve araştırma imkanları bulunan, iddialı bir merkez kurarak yüksek teknolojili ürünlerin araştırma ve geliştirme aşaması yapılabilir. Yapay zeka, nanoteknoloji, telekom, genetik, biyoteknoloji araştırmalarına ve uygulamalarına hız verilebilir. Söz konusu stratejik hamlelerle üniversitelerdeki bilgi birikimi ekonominin tümü için bir gelir artışı kaynağı olarak kullanılabilir.

2020 dünya ülke nüfusları hakkında bilgi için buraya göz atabilirsiniz.