Kredi Notu ve Kredi Derecelendirme Kuruluşları

12 Ocak 2020 0 Yazar: Şerife Uslu

Birçok banka müşterisine finansman sağlarken müşterinin “kredi notu“na önem verir. Kredi faiz oranları genellikle müşterinin kredi skoruna göre farklılık göstermektedir. Bunun yanı sıra bir yatırımcı başka bir ülkeye yatırım yaparken ülkenin kredi notuna bakmaktadır. Ülkelerin borçlanma faiz oranları, borç bulabilme seviyeleri de bu kredi notları ile ilişkilidir. Kredi notu ve Kredi Derecelendirme Kuruluşları hakkında haberimizde detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Standard and Poor’s(S&P), Moody’s ya da Fitch Ratings gibi kredi derecelendirme kuruluşları ülkelerin ekonomik ve siyasi gelişimlerini birlikte değerlendirerek ülkenin kredi notunu belirler. Artık birçok yerde duyduğumuz kredi derecelendirme ve kredi notu kavramlarına biraz daha yakından bakalım. Kredi notu skalası ve kredi notu anlamları için de buraya göz atabilirsiniz.

Kredi Notu ve Kredi Derecelendirme Kuruluşları

Kredi derecelendirmesi bir şahıs yahut şirketin kredi istihbaratının belirlenmesi anlamına gelmektedir. Kredi derecesi kişinin ekonomik geçmişi incelenerek tespit edilmekte olup, bu derece kişinin kredi geçmişi hakkında bilgi vermekle birlikte henüz borçlanacak kişinin de borcunu ödeyebilme yeteneği olarak değerlendirilebilmektedir.

Türkiye’de kredi derecelendirmesi yaparak ilgili şahsın kredi notunu (kredi skorunu) “Kredi Kayıt Bürosu” gerçekleştirmektedir. Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) yaptığı değerlendirme sonucunda belirlenen kredi notu kişinin kredi kullanımı sırasında faiz oranı ve kullanılabilecek limit miktarını belirlenmesinde önem arz eder.

Kredi Derecelendirme Kuruluşlarının Notları

Bunun yanı sıra şirketlerin ve ülkelerin kredi derecelendirmelerini de Standard and Poor’s, Moody’s ve Fitch Ratings gibi kredi derecelendirme kuruluşları gerçekleştirmektedir. Bir şirketin kredi notu potansiyel yatırımcı için mali bir göstergedir. Bir devletin kredi notu ise ülkedeki yatırım ortamının güvenilirliğini, politik riskle birlikte ortaya koyar. Kendi ülkesinden başka bir ülkede yatırım yapacak olan yatırımcılar için önemli bir göstergedir.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının not skalası en iyiden en kötüye doğru şu şekilde sıralanmaktadır. Standard and Poor’s: AAA, AA, A, BBB, BB, B, CCC, CC, C, D. Bu not skalasına göre BBB notunun altında kalanlar riskli grup sayılmaktadır.

Moody’s: AAA, Aa1, Aa2, Aa3, A1, A2, A3, Baa1, Baa2, Baa3, Ba1, Ba2, Ba3, B1, B2, B3, Caa1, Caa2, Caa3, Ca, C.

Fitch Ratings‘in not skalası da S&P  ve Moody’s’inkine benzemektedir. Kredi derecelendirme kuruluşlarını ayrı ayrı buradan detaylı şekilde inceleyebilirsiniz.

Günümüzde kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye verdikleri notlar ise şu şekildedir. Moody’s uzun bir zamandan sonra Türkiye’nin kredi notunu Ba1 seviyesine yani “yatırım yapılabilir” seviyesinin 1 basamak altına indirdi. Standard and Poor’s BB notu ile yatırım yapılabilir seviyenin 2 basamak aşağısında değerlendirmekte ve Fitch ise Türkiye’yi BBB- notu ile en düşük yatırım yapılabilir seviyede tutmaktadır. Bu 3 kuruluştan Fitch genelde Türkiye’ye yüksek not veren, S&P ise en düşük not veren kuruluştur.