15 Ocak 2025
weather
10°
35,4666 %-0.06
36,5354 %-0.17
43,3894 %0.09
99.030,01 %2.906
3.069,22 0,52
FinansTaksi Altın ve Döviz Krallara Layık Tek Metal Platin Hakkında

Krallara Layık Tek Metal Platin Hakkında

Krallara Layık Tek Metal Platin fiyatı Platin ne kadar Platin gram fiyatı Platin nasıl bulunur Platin ne işe yarar Platin özelliği Platin yorum

Değerli metaller arasında bulunan platin, bir dönem en değerli metal olarak anılmıştır. 18. yüzyılda platinin az bulunuşu platinin değerini katlamıştır ve Kral 15. Louis bir sözünde, krallara layık tek metal platin diyerek onun değerini anlatmak istemiştir. Platin geçiş grubu elementleri arasında yer almaktadır. Pek çok sektörde kullanılan platinin özelliklerini yazının devamında bulabilirsiniz.

Krallara Layık Tek Metal Platin Özellikleri!

Platin Periyodik Cetvelde Pt simgesi ile gösterilen, katı, ağır, dövülebilen, grimsi ve beyaz renkli, geçiş elementleri arasında yer alan kıymetli bir metaldir. Kuyumculuktan otomotiv sektörüne kadar pek çok alanda kullanılan platin, bazı bakır ve nikel cevherlerinde bulunabilmektedir. Platin kireçlenme, paslanma gibi metallere zarar veren kimyasal aşınmalara (korozyon) karşı dayanıklıdır.

Platin Gram Alış Satış Platin Fiyatı 2020!

Platin gram fiyatı 2020 yılı Ocak ayı itibari ile 1031 TL seviyesindedir. Alış satış mecralarına göre değişmekle birlikte Platin alış satış arası marj 2020 yılı itibari ile 1 TL düzeyinden başlamaktadır. Platin gram grafik olarak son 1 yıldır sürekli artış göstermiştir. Zira 1 yıl önceki Platin'in gram fiyatı 800 TL seviyesindedir. Platin gramı yorumları da geçtiğimiz yıl buna işaret etmekteydi. Dünyanın en değerli metalleri hakkında detaylı bilgi için buraya göz atabilirsiniz.

Platin Kullanım Alanları

Platin hemen herkesin bildiği üzere kuyumculukta kullanılmaktadır. Hemen her kadın bu kıymetli metalden üretilen mücevherlere sahip olmak ister. Platin kuyumculuğun yanı sıra diş hekimliğinde, otomobillerin egzoz sistemlerindeki katalitik dönüştürücülerde, tel yapımında, elektrotlarda ve termometrelerde de kullanılmaktadır. Petrol ürünlerinin işlenmesinde ve sülfirik asit elde ediminde platin katalizör (tepkimeyi hızlandırıcı madde) olarak kullanılmaktadır. İlgili alanlarda sıklıkla kullanılan platin bu örnekler haricinde sağlık alanında da kullanılmaktadır. Sağlık alanında platinin; sisplatin, karboplatin ve okzaliplatin adı verilen bileşiklerinden faydalanılmaktadır. Bu bileşiklerin DNA yapısı arasına girme özellikleri bulunmaktadır ve bu sebeple kanser hastalarının kemoterapi tedavisinde kullanılmaktadırlar. Lakin bu tedavi böbreklerde ağır tahribata yol açabilmektedir. Platinin diğer bileşiklerinden de fotoğrafçılık, ayna yapımı, çinko aşındırılması, mürekkep, porselen renklendirilmesi gibi alanlarda faydalanılmaktadır.

Platinin Bulunuşu ve Tarihi

Uzun zamandan beri var olan platin Amerika'nın keşfinden önce yerlileri tarafından kullanılıyor olsa dahi Avrupa'da bahsinin geçmesi 1550'li yıllara tekabül etmektedir. Panama ile Meksika arasındaki bir Orta Amerika madeninde bulunan platin metalinden bahseden Julius Sezar, "Şimdiye kadar bilinen hiçbir İspanyol sanatı ile ergitilemeyen" şeklinde platini tanımlamıştır. İspanyollar platini ilk bulduklarında ona platina ya da küçük gümüş adı vermişlerdir. Onu gümüşün içerisindeki istenmeyen bir empürite olarak gören İspanyollar bu platinleri genellikle de atmışlardır. Platin metali ilk olarak Antonio de Ulloa ve Don Jorge Juan y Santacilia isimli iki astronom tarafından bulunmuştur.

Platin Nerede Bulunur?

Platin genellikle Witwatersrand (Güney Afrika), Ontario, Kolombiya, Ural Dağları'nda bulunmaktadır. Bunun yanı sıra bazı Batı Amerika eyaletlerindeki alüvyal plasiyer cevher yataklarında da platin bulunabilmektedir. Ticari anlamda platin nikel elementinin işlenmesi sırasında (Sudbury cevher yataklarında) yan ürün olarak elde edilmektedir. Bu metalde platinin milyonda bir oranda bulunması, işlenmeye değer bir metal olduğunu ortaya koymaktadır. Dünyanın en değerli metalleri hakkında detaylı bilgi için buraya göz atabilirsiniz.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *