15 Ocak 2025
weather
10°
35,4913 %0.03
36,5768 %-0.04
43,3972 %0.14
97.000,01 %1.042
3.064,15 0,35
FinansTaksi Haberler Sıcak Hava Balonları Yeni Rotalarla Uçacak

Sıcak Hava Balonları Yeni Rotalarla Uçacak

Türkiye, sıcak hava balon turizmiyle dünya çapında dikkat çekmeye devam ediyor. Yeni uçuş rotalarının eklenmesiyle, bu sektörün 2030 yılına kadar 2 milyon yolcuya ulaşması hedefleniyor.

Türkiye, turizmde çeşitlilik ve yüksek gelir hedefiyle katma değeri yüksek ürünlere odaklanmaya devam ediyor. Sıcak hava balonu turizmi, Türkiye’nin bu vizyonunda önemli bir yer tutarken, yeni güzergahların belirlenmesiyle sektörün daha da büyümesi bekleniyor. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, bu potansiyeli değerlendirerek balon turizminin geleceğine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

2030 Hedefi: 2 Milyon Yolcu

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından belirlenecek yeni uçuş rotalarının, balon turizminin popülaritesini artıracağını ve 2030 yılına kadar balon yolcu sayısının 2 milyona ulaşabileceğini belirtti. Bağlıkaya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun sıcak hava balonu turlarına katılımın 2024’te 933 bine ulaştığını açıklamasını hatırlatarak, bu alandaki ilerlemeyi "önemli bir başarı" olarak değerlendirdi. Katma değeri yüksek turizm ürünlerinin Türkiye için stratejik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Bağlıkaya, “Dünyada artık turist sayısından çok turizm gelirlerindeki artışa odaklanılıyor. Bu bağlamda balon turlarının sunduğu fırsatlar oldukça kıymetli. TÜRSAB olarak, turizm gelirlerini artıracak çalışmalara yoğunlaşmış durumdayız,” dedi.

Turizm Yüzyılı Projesi ile Yeni Açılımlar

Burdur’dan başlatılan Turizm Yüzyılı projesine de değinen Bağlıkaya, bu girişimin temel amacının turizmi 12 aya yaymak ve ülke genelinde daha geniş bir alana taşımak olduğunu ifade etti. Türkiye’nin sahip olduğu doğal, tarihi ve kültürel değerlerin, balon turizmi gibi yenilikçi ürünlerle desteklenmesinin bu hedefe ulaşmak için kritik bir adım olduğunu belirtti. “Salda Gölü üzerinde başlattığımız balon turları, Turizm Yüzyılı projemizin önemli bir parçası. Bu özel doğal alanların ve kültürel zenginliklerin balon turizmi aracılığıyla daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak için yoğun bir çaba harcıyoruz,” diye konuştu.

Ekonomik ve Sosyal Katkılar

Türkiye genelinde SHGM tarafından yetkilendirilen 71 sıcak hava balon işletmesi, 8 farklı bölgede uçuş gerçekleştiriyor. Firuz Bağlıkaya’nın verdiği bilgilere göre, yolcuların %80’i bu deneyimi Kapadokya’da yaşarken, diğer bölgelerde de artan ilgi dikkat çekiyor. Bağlıkaya, uçuş noktalarının artırılmasının balon turizminin ekonomik ve sosyal etkilerini genişleteceğine dikkat çekti. “Balon işletmeleri ve seyahat acenteleri sadece turizm geliri sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda birçok kişiye iş olanağı yaratıyor. Yeni uçuş rotalarının eklenmesiyle bu hareketlilik Türkiye’nin farklı bölgelerine yayılabilir,” ifadelerini kullanan Bağlıkaya, seyahat acentelerinin bu süreçteki önemine vurgu yaptı.

Sürdürülebilir Büyüme İçin İş Birliği

Firuz Bağlıkaya, balon turlarının daha fazla turist tarafından tercih edilmesi için TÜRSAB üyesi seyahat acentelerinin oynadığı rolün altını çizdi. Balon turizminin pazarlanabilir bir ürün haline gelmesinin seyahat acenteleri aracılığıyla mümkün olduğunu belirten Bağlıkaya, “Sivil Havacılık Genel Müdürlüğümüz tarafından belirlenecek yeni rotalar, sektörümüz için büyük bir fırsat. Bu sayede 2030 yılına kadar balon turizmi yolcu sayısını 2 milyona çıkartmayı hedefliyoruz,” dedi.

Türkiye, Balon Turizminde Dünya Liderliğini Hedefliyor

Doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle dikkat çeken Türkiye, balon turizmi alanında da dünya çapında bir marka olmayı hedefliyor. Kapadokya ile başlayan bu serüven, yeni güzergahlarla genişletilirken, Salda Gölü gibi benzersiz destinasyonlarla turizmin çeşitliliği artırılıyor. Sürdürülebilir bir turizm modeli çerçevesinde balon turizmi, Türkiye’nin uluslararası rekabet gücünü artıran önemli bir değer olarak öne çıkıyor.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *