2020 Çin Asgari Ücret Rakamı Zamlandı!

2020 Çin Asgari Ücret Rakamı Zamlandı!

16 Aralık 2019 0 Yazar: Nilgün Ciğerci

Çin Halk Cumhuriyeti Asya’nın yükselen gücü olma konumunu dünya geneline yaymaya başladı. Ekonomik göstergelerde pek çok alanda Amerika Birleşik Devletleri’nin tahtını sallamaya başlayan Çin Halk Cumhuriyeti; buna daha evvel ucuz iş gücü sayesinde başarıyordu. Çin’in ucuz iş gücü kozunun yanına bir de teknolojiye eklemesi ile global bir dev olması kaçınılmaz hale geldi. Peki Çin’de asgari ücret ne kadar? Çin’de asgari ücret kaç dolar olacak 2020 yılında? 2020 Çin asgari ücret zamlı rakamları ile birlikte haberimiz devamında Çin’deki maaşlara dair bilgiler de edinebilirsiniz.

Çin Ekonomisi Hakkında Son Rakamlar!

Çin ekonomisi, ülkenin her yıl katlayarak artırdığı ihracat rakamları sayesinde sürekli gelişmektedir. Çin ekonomisine dair uluslararası piyasalarda ölçümlenen son rakamlar aşağıdaki gibidir.

  • Çin GSYİH Yıllık Büyüme Hızı – yüzde 6
  • Çin işsizlik oranı – yüzde 3,5
  • Çin enflasyon oranı – yüzde 4,5
  • Çin Devlet borcu GSYİH oranı – yüzde 50,2
  • Çin Devlet bütçesi GSYİH oranı – yüzde -4.2

Çin para birimi Çin Yuanı ya da Çin Renminbi hakkında detaylı bilgi buradan edinilebilir.

2020 Çin Asgari Ücret Rakamı! Çin’de Asgari Ücret Kaç Dolar 2020!

Yukarıda Çin ekonomisine dair verilen özet rakamların da gösterdiği gibi, Çin ekonomisi son derece iyi durumdadır. 1,5 milyar seviyesindeki nüfusuna rağmen Çin’de işsizlik ancak yüzde 3 dolayındadır. Çin’in uyguladığı nüfus politikası ve Çin ekonomisin büyüme hızı da göz önünde bulundurulduğunda bu rakamın yakın gelecekte daha da düşmesi olasıdır.

Çin’de asgari ücret rakamı devlet tarafından tayin edilmemektedir. Çin’in pek çok farklı bölgesi bulunmakta ve her bir bölgede ayrı asgari ücret rakamı uygulanmaktadır. Bölgelere göre değişen Çin asgari ücret 2020 rakamı son yapılan zam ile birlikte aylık 160 dolardan başlamaktadır. Bu rakam daha çok kırsal kesimlerde uygulanan, Çin’in nispeten fakir bölgelerindeki asgari ücret rakamıdır. Çin’de 2020 asgari ücreti nispeten zengin bölgelerde 350 dolara kadar çıkarılmıştır. Çin parası neden değersiz, Çin parası devalüasyon haberimize buradan göz atabilirsiniz.

Çin’de Mühendis Maaşları Ne Kadar?

Çin’de asgari ücret için geçerli olan ücret skalası diğer bütün meslekler için de geçerli olup; bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir. Kentsel ve sanayileşmiş kesimlerde maaşlar yükselirken, nispeten kırsal ve fakir bölgelerde maaşlar düşmektedir. Çin’de mühendis maaşları, mühendisin bilgi birikimi ve vasıfları ile hizmet verdiği sektöre göre değişmekle birlikte ortalama 300 dolardan başlamaktadır. Bu rakam mühendis maaşları için taban aylık seviyesi kabul edilebilir. Çin’de yukarıda bahsedilen etkenler ışığında binlerce dolar aylık kazanan mühendisler de bulunmaktadır.