Ortak ATM’de Yapılabilecek İşlemler Nelerdir? Ortak ATM Masraf Alır Mı?

Ortak ATM’de Yapılabilecek İşlemler Nelerdir? Ortak ATM Masraf Alır Mı?

17 Kasım 2017 6 Yazar: Emine Zaman

Bankacılık sektörünün müşterilerine yönelik sunduğu en önemli hizmetler arasında ATM’ler gelmektedir. Vatandaşlar ATM’ler sayesinde pek çok bankacılık işlemini sıra beklemeden yapabilmektedir. Bu noktadaki en büyük sıkıntı ise müşterisi olunan bankanın ATM’sinin hemen her yerde bulunamaması olmaktadır. Söz konusu halde devreye ortak ATM’ler girmektedir. Peki ortak ATM’lerde bütün işlemler yapılabilir mi ve ortak ATM masraf alır mı?

Müşterisi olunan bankanın ATM’sinin olmadığı yerde farklı bir bankanın ATM’si kullanılmak zorunda kalındığında, müşterinin yapabileceği işlemler, kendi bankasındakine nazaran sınırlıdır.

Ortak ATM’ler vasıtası ile müşteriler para çekme, para yatırma ve bakiye sorgulama işlemleri yapabilmektedir. Bahse konu ATM’ler vasıtası ile hesap hareketleri görüntülenememektedir. Ayrıca ortak ATM’lerden kartla para gönderme işlemi de yapılamamaktadır. Kartsız para çekme işlemi ise gerçekleştirilebilmektedir. ATM kartınızı yuttuğunda ne yapmanız gerektiğini bu içeriğimizden görebilirsiniz.

Ortak ATM Masraf Alır Mı?

Ortak ATM’lerden yapılan işlemler için bankalar genellikle masraf talep etmektedir. Söz konusu masraf, vatandaşın yaptığı işleme göre değişmekte ve masraf tutarı banka tarafından belirlenmektedir.

Bankalar ortak ATM’lerde yapılan işlemlerden bakiye sorgulama için müşteri hesabından ortalama 1 lira + BSMV tahsil etmektedir. Ortak ATM’lerden yapılan para çekme işlemlerinde de, müşterinin çekeceği tutara göre alınan masraf tutarı değişkenlik gösterecektir. ATM paranızı yuttuğunda bu içeriğimizdeki işlemleri takip etmelisiniz.

Genellikle bankalar belli bir tutara kadar (ortalama 350 lira) olan para çekme işlemlerinden 5 lira + BSMV talep etmektedirler. Bu tutarın üzerindeki para çekmelerden ise çekilen tutarın üzerinden yüzde 1,14 + BSMV komisyon olarak tahsil edilmektedir.

Ortak ATM’lerden yapılan işlemlerde alınan ücret, ATM’sinden para çekilen banka tarafından değil, müşterisi olunan banka tarafından tahsil edilmektedir. Bahse konu masraf tutarlarının bankadan bankaya göre farklılık gösterdiği de unutulmamalıdır. ATM kartsız yapılabilecek işlemler için bu yazımıza göz atabilirsiniz.