KYK Bursu Neden Çıkmadı? KYK Bursu Nasıl Çıkar?

KYK Bursu Neden Çıkmadı? KYK Bursu Nasıl Çıkar?

16 Ekim 2017 7 Yazar: Emine Zaman

Üniversite okuyacak her öğrenci için maddi destek çok önemlidir. Bu destek aileler tarafından sağlansa da bazen ailelerin buna gücü yetmemektedir. Genellikle öğrenciler de ailelerine yük olmak istememektedirler. Bu durumda ilk seçenek KYK bursudur. Lakin KYK bursu başvuran herkese verilmemektedir. Kredi Yurtlar Kurumu’ndan burs imkanı elde edemeyen öğrenciler de haklı olarak KYK bursu neden çıkmadı? KYK bursu nasıl çıkar? sorularını yöneltmektedirler.

Üniversiteyi başka bir şehirde okumak pek çok gencin hayallerini süslemektedir. Aileden uzakta tek başına ayakta durabilmek, yeni bir çevre ve dostluklar edinmek, hem hayata atılmak hem de eğitimini sürdürmek, gençlerin gelişimi için büyük önem taşımaktadır. Bununla birlikte hayata bu denli hazırlanırken en önemli etkenlerden biri de şüphesiz paradır. Üniversite öğrencileri için para kaynağı öncelikle Kredi Yurtlar Kurumu burs ve kredileridir.

KYK-bursu-niye-cikmadi

KYK bursu ve KYK kredisi öğrenciler için önemli bir destek konumunda

Gerek memleketinde bir üniversiteye giden, gerekse başka bir şehre eğitimi için giden gençlerin temel ortak noktası maddiyattır. Bu durumda ailenin desteğinin yanı sıra gençler; burs, kredi gibi ekstra gelire ihtiyaç duymaktadırlar. Özel sektörde faaliyet gösteren bazı şirketler ve bazı kamu kurumları burs konusunda yardımcı olabilmektedir. Ayrıca devlet eli ile de öğrenciye burs yahut kredi imkanı sunulmaktadır. KYK (Kredi ve Yurtlar Kurumu) bursu ve KYK kredisi ile öğrenciye destek olunmaktadır. KYK kredisi başvurusu yapan çoğu öğrenciye çıkmaktadır lakin, KYK bursu her gence verilmemektedir. Bu konuda öğrencilerin temel sorusu “bana KYK bursu neden çıkmadı?” olmaktadır. Peki KYK bursu nasıl çıkar?

KYK Bursu Kime Çıkar?

Kredi Yurtlar Kurumu’nun sağladığı karşılıksız bursun çıkabilmesi için genellikle aşağıdaki şartların sağlanması gerekmektedir. KYK bursu çıkması için kişinin sağlaması gereken şartlar şunlardır.

  • Öğrencinin ailesinin maddi durumu iyi olmamalıdır.
  • Öğrencinin ailesinin veya kendinin üzerinde ev, araba gibi mal mülk olmamalıdır.
  • Öğrenci sigortalı bir işte çalışıyor olmamalıdır.
  • Öğrenci eğitimini devlet üniversitesinde alıyor olmalıdır. (Özel üniversitede okuyanlara burs çıkma ihtimali çok düşüktür.)
  • Öğrencinin adli bir suç kaydı olmamalıdır.
  • Öğrencinin ilk üniversite eğitimini alıyor olması gerekmektedir. (İkinci örgün eğitimde burs çıkma ihtimali de çok düşüktür.) İkinci öğretime burs çıkar mı? sorusunun cevabı da aslında burada saklıdır. Evet, bu ihtimal çok düşüktür.

Tüm gerekli koşulları sağlamanıza rağmen yine de KYK bursu çıkmadı ise, KYK Genel Merkezi’ne ve bulunduğunuz ilin KYK Müdürlüğü’ne itiraz hakkınızı kullanabilirsiniz. Yapılan değerlendirme sonucunda tarafınıza olumlu ya da olumsuz cevap verilecektir.